SKAPER BÅDE EMPATI OG SKEPSIS: Her ankommer flyktninger ankommer Refstad transittmottak i Oslo.  FOTO: TV 2
SKAPER BÅDE EMPATI OG SKEPSIS: Her ankommer flyktninger ankommer Refstad transittmottak i Oslo.  FOTO: TV 2

Norge fyller opp ett mottak med asylsøkere –  hvert døgn 

Og det er langt i fra nok plasser: – Blir situasjonen mer akutt, beveger vi oss mot en nasjonal beredskapssituasjon, sier regiondirektøren i UDI.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flyktningesituasjonen i Europa er intens, noe som også blir stadig tydeligere her i Norge. I oktober har det ankommet i gjennomsnitt 1800 flyktninger i uka, noe som betyr at det kommer i gjennomsnitt 260 flyktninger om dagen. 

UDI får nå så mange spørsmål om asylsøkere at de har lagt ut følgende melding på sine nettsider: 

«UDI anslo i september at det vil komme opp mot 25.000 asylsøkere til Norge i løpet av 2015. Nå kan det se ut til at tallet vil bli enda høyere, og vi antar at vi vil passere 20 000 asylsøkere bare innen utgangen av oktober. Fordi det er svært vanskelig å forutsi antall asylankomster i tiden framover, ønsker vi ikke å gi et nytt anslag nå.»

Langt fra nok plasser

Men hvor skal alle disse plasseres? UDI har store problemer med å skaffe nok asylmottak, og ikke minst plasser.  

Det ble nylig gjennomført en konkurranse om drift av opptil 7500 nye mottaksplasser fordelt over hele landet. 

Av disse har UDI fått inn tilbud om 5400 mottaksplasser. 

Kapasitetsbehovet er økende, og behovet for nye plasser kan på sikt bli enda større. UDI varsler derfor at de vil utlyse 15.000 nye plasser om kort tid. 

– Vi må skaffe et par hundre plasser i døgnet. Jeg vet ikke om det er mulig å få det til, men vi gjør alt vi kan, sier regiondirektør Eirik Eide i UDI til TV 2.

Mottakssenter i Råde

Det aller første som skjer når asylsøkere kommer til Norge, er at de registreres på ankomstsenteret i Råde kommune. UDI har inngått en leiekontrakt på tre år i Mosseveien 58, der kjeden Smart Club tidligere hadde sine lokaler. 

Kapasiteten er opptil 1000 personer, og her vil asylsøkerne bli værende i et par dager før de sendes videre til mottak rundt i landet. 

Nytt mottakssenter i Finnmark

Stadig flere asylsøkere kommer også til Norge via Russland, og krysser grensen ved Storskog i Finnmark. 

UDI har nå bedt Sivilforsvaret om hjelp til å etablere et ankomstsenter for asylsøkere i Vestleiren, om lag én mil utenfor Kirkenes. Etter planen skal denne være klar i november, og vil kunne huse 600 flyktninger.

– Det er et akutt og dramatisk behov. Foreløpig har vi klart å skaffe tak over hodet til alle, men alt avhenger av ankomstbildet. Hvis situasjonen blir mer akutt, vil vi bevege oss mot en nasjonal beredskapssituasjon, sier UDIs regiondirektør. 

Hodepine for Oslo-regjeringen

Hovedstaden fikk i dag en ny byregjering, ledet av Raymond Johansen (Ap). Han er allerede blitt kritisert for å ikke ha noen god plan for alle flyktningene som er ventet å komme til Oslo. Geir Lippestad (Ap), fersk byråd for næring og eierskap, vil måtte håndtere denne utfordringen fra dag én i sin nye jobb. 

– Dette er en av de viktigste områdene Oslo må løse . Vi må få en aktiv politikk på dette området. Oslo bør bli en kommune som viser vei for andre norske kommuner. Jeg håper på forståelse for at jeg trenger noe mer tid før konkrete politiske tiltak kan fremmes, sier han til TV 2 onsdag ettermiddag.