Sitronterte med marengs og kandiserte fioler

Camilla Johansen fra Harstad er aktuell med bake- og kakeboka "Djævelsk godt".     I dag bakte hun sitronterte med Wenche.

Oppskrift: Camilla Johansen

Tertebunn:

  • 60 g mandler
  • 90 g melis
  • 120 g smør
  • 235 g hvetemel
  • 1 stort egg

Kjør mandler og melis i en foodprocessor.
Tilsett smør og hvetemel og kjør sammen, før egget tilsettes helt til slutt.
Kjør sammen til egget lager en jevn deig.
Går maskinen for lenge med egget, vil deigen lett krympe i formen.
Pakk deigen i plast og legg kjølig ca 1 time.
Klem så deigen ut, og legg over i en smurt paiform 26-28 cm.
Sett gjerne paiformen (med deigen) i fryseren en times tid før den stekes.
Stek ved 180oC på nederste rille i ca 15 min, til paibunnen er gyllen.
Senk temperaturen til 140oC, mens fyllet lages.

Sitronfyll:

  • 6 egg
  • 300 g sukker
  • 190 g crème fraiche
  • Saft av 3 sitroner
  • Revet skall av 1 sitron (kun det gule)

Visp lett egg og sukker sammen.
Tilsett creme fraiche og visp til den er godt blandet inn i eggemassen.
Tilsett sitronsaft og sitronskall.
Hell blandingen forsiktig i den forstekte paibunnen.
Stek videre ved 140oC i ca 40 min.
Fyllet skal være litt ”dissete” når du tar den ut av ovnen.
Fyllet vil sette seg når kaken får stå litt etter steking.

Sveitsisk marengs:

  • 1 ½ dl eggehviter (helt uten spor av eggeplommer)
  • 300 g sukker

Ha eggehviter og sukker i en bolle og varm opp over vannbad mens du pisker.
Sukkeret skal smelte mens du pisker til temperaturen i massen blir ca 65oC.
Ta bollen vekk fra vannbadet og hell massen over i en mixmasterbolle og pisk på høy hastighet de første minuttene.
Senk deretter hastigheten til lav og fortsett med å piske til massen er romtemperert (ca 10 min).
Fyll massen i en sprøytepose og sprøyt utover den avkjølte terten, eller bre marengsen utover terten med en kniv.
Bruk så en gassbrenner for å få fram det fine mønsteret i kaken.
Pass på at den ikke blir brent!
Marengsen er søt, og sukker blir raskt brent.