Slik så halsen til idrettsstjernen ut

Snowboarder Ståle Sandbech (22) måtte fjerne mandlene for å redde sesongen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo (TV 2): Ståle Sandbech har slitt med en kronisk betennelse i halsen i flere år og fikk sesongoppkjøringen ødelagt i fjor. 

– Jeg var syk i nesten to måneder i fjor, og det passet jo litt dårlig når man skal være idrettsutøver og i toppform. Det er den tiden jeg har tid til å trene for å bli sterk og forebygge skader. Da lå jeg på sofaen, så på God Morgen Norge og gikk tur med mamma på kafé. Jeg var som en pensjonist, forteller Sandbech til TV 2. 

Han leverte likevel sterkt i konkurransene og sikret seg ett sølv fra X Games, samt seier i både European Open og Air & Style i Innsbruck. Denne sesongen skal han blant annet delta i X Games i Oslo i februar.

X Games Oslo: Delta i vår Facebook-konkurranse og vinn Sumo-abonnement!

– Fikk ikke puste

BETENNELSE: Slik så halsen til Ståle Sandbech ut for en uke siden, men nå har betennelsen endelig begynt å gå ned. Foto: Bjørn-Roger Brevik/TV 2.
BETENNELSE: Slik så halsen til Ståle Sandbech ut for en uke siden, men nå har betennelsen endelig begynt å gå ned. Foto: Bjørn-Roger Brevik/TV 2.

22-åringen var til flere undersøkelser hos ulike leger i fjor høst, uten at han fikk noe klart svar på hva som var galt.

Men etter en tur til en øre-nese-hals-lege i sommer ble Sandbech rådet til å operere vekk mandlene. Det gjorde han for et par uker siden. 

– Det var jo ganske dritt det også, men det måtte til. Når jeg trente, tettet det seg i halsen. Jeg fikk brekninger, og jeg fikk ikke puste så bra. I tillegg til at jeg ble syk mye lettere. Så da fikk jeg klippet dem bort, sier han med et smil. 

OPERASJON: Her har Ståle Sandbech akkurat våknet opp etter operasjonen. Foto: Privat.
OPERASJON: Her har Ståle Sandbech akkurat våknet opp etter operasjonen. Foto: Privat.

Alle som har operert vekk mandlene vet at noen smertefulle uker venter. To uker etter operasjonen kan Rykkin-gutten fortsatt ikke spise noe annet enn havregrøt.

– Det har så vidt vært borti mat i det hele tatt på to uker. Jeg spiste vel to ganger om dagen da smertestillende funket på topp, og da ble det havregrøt som var kvernet ekstra med stavmikser og vannet ut. Og så måtte alt være kaldt, så jeg drakk sånn gjørme for å få i meg næring, sier han med et smil. 

Han kan likevel ikke være sikker på at den smertefulle operasjonen vil fjerne problemene. 

–  Jeg vet ikke om det vil hjelpe, men andre jeg har pratet med som har tatt mandlene har fått en aha-opplevelse. Man blir ikke så fort syk og får ikke så mye slim i halsen. Så jeg får bare håpe. Jeg har jo gjort det for at jeg forhåpentligvis skal ha mindre plager denne sesongen, understreker Sandbech. 

– Fikk lyst til å bokse i trær

Neste uker håper Norges beste snowboarder at han er tilbake i trening. 

– Jeg har gått litt turer nå i noen dager, så det blir å sakte men sikkert komme i aktivitet igjen. Når jeg kan spise litt mer, og ikke kjenner det så godt i halsen, så blir det jo bare å kjøre på. Jeg satt og så på den serien med han UFC-fighteren Connor McGregor, og da ble jeg jo helt i hundre. Fikk bare lyst til å løpe rundt og bokse i trær. Så jeg gleder meg til å få trent igjen, og reise opp i fjellet for å kaste meg rundt i lufta, sier han energisk. 

– Du er jo en ganske rastløs type. Hvordan er det da å være lenket til sofaen?

– Det er jo det kjipeste som finnes, men jeg har jo kanskje godt av å kjede meg i to uker. For da gir jeg kanskje ekstra mye når jeg kommer tilbake nå. Det har vært kjipt, men jeg har fått fulgt med på God Morgen Norge i hvert fall. Det er viktig, gliser han.