Fire menn triller syklene sine over grensen fra Russland til Norge. Russiske regler forbyr å passere grensen til fots. Man må ha et kjøretøy. På russisk side aksepteres sykler som kjøretøy.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Fire menn triller syklene sine over grensen fra Russland til Norge. Russiske regler forbyr å passere grensen til fots. Man må ha et kjøretøy. På russisk side aksepteres sykler som kjøretøy. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Anundsen: Asylsøkere kan sendes tilbake til Russland

– Viktig at norske myndigheter sender et tydelig signal, sier justisminister Anders Anundsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Asylsøkere som har fått russisk visum, kan sendes ut av Norge, slår justisminister Anders Anundsen (Frp) fast i en instruks til Utlendingsdirektoratet (UDI).

Returavtalen Norge har med Russland fra 2007 gjør at asylsøkerne som har oppholdstillatelse i Russland kan bli sendt rett tilbake allerede ved grensa.

– Vi har registrert at flere av dem som kommer nå, har en sterk tilknytning til Russland gjennom dobbelt statsborgerskap, oppholdstillatelse eller visum. Det er viktig at norske myndigheter sender et tydelig signal til personer som ikke har behov for beskyttelse eller som allerede har lovlig opphold i Russland, sier Anundsen.

500 av 2000 via Storskog

Forrige uke ankom 500 av 2.000 asylsøkere Norge via Storskog. Omtrent tre av fire oppgir at de er fra Syria. TV 2 fortalte i forrige uke at blant de som har kommet til Norge via Russland, er flere tunge kriminelle. Personene som har blitt avslørt på grensa har hatt bosted både i Russland og andre land.

Mange har allerede bodd i Russland i flere år. Enkelte har bodd i Russland i tolv år før de søker om asyl i Norge. Flyktningreisen fra Syria til Storskog går som regel med fly fra Beirut i Libanon til Moskva og videre med fly eller tog til Murmansk. En slik reise krever russisk visum. Asylsøkere får tips om den billige måten å komme seg til Europa på via Facebook. Ifølge danske avisen Berlingske omtales ruten som billig, hurtig og ufarlig.

– Instruksen sier at i de sakene som kan behandles raskt og kan returneres til Russland, skal det gjøres. Det er en instruks vi sender til UDI i dag, sier Anundsen til NTB.