– Trist at en så fin klubb blir drevet av en tulling

Leeds-eieren slaktes av TV 2-ekspert etter sparkingen av Uwe Rösler.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«The manager eater» har spist igjen. Mandag ble Uwe Rösler den eksentriske Leeds-eieren Massimo Cellinos femte offer siden oppkjøpet i april i fjor.

Så langt har den løse kanonen mislykkes stort som styrmann av den stolte, gamle skuten som Leeds faktisk er. 

– En tulling
– Han prater veldig mye om at han skal gi nye managere tid. Men han er en eier som styres altfor mye av følelser til å sitte i en jobb som han gjør. Jeg synes det er fryktelig trist at en så fin klubb som Leeds United blir drevet av en sånn tulling, sier TV 2s Premier League-ekspert Simen Stamsø Møller.

– Han er litt av en type. Jeg kjenner han godt fra italiensk fotball. Han har vært sjef i Cagliari på Sardinia der han er blitt arrestert for å sende publikum på en arena som egentlig bare var stillaser som var strengt forbudt å være på. Han er blitt arrestert for skattesnusk. Han er en skurk, en sleip fyr.

I sin periode i Cagliari sparket Cellino svimlende 36 managere på 20 år. En eier preget av sykelig overtro som har dommer for svindel og regnskapsjuks på seg - mandagens avgjørelse om å sparke Rösler kommer ikke som en overraskelse.

– Jeg er på ingen måte sjokkert. Jeg er ikke overrasket når vi kjenner til hvordan klubbledelsen i Leeds driver. Det har mye mer med klubbledelsen har gjort enn hva Rösler har gjort. Fem måneder er nesten ingenting for en trener, sier Stamsø Møller.

Se TV 2s reportasje med Cellino tidligere i sesongen øverst på siden!

Lanserer Bradley
Blant supporterne er man oppgitt over situasjonen 18. plasserte Leeds står i.

– Han er en ekstremt hyperaktiv eier, men vi har dessverre den eieren vi har. Det må vi forholde oss til. Akkurat nå er det stor grad av oppgitthet og misnøye, sier formann i Leeds United Supporters Club of Scandinavia, Rune Roalsvig til TV 2.

– Uwe Rösler startet flere gode prosesser i Leeds. Mange har opplevd ham som en veldig engasjert manager. Jeg synes sparkingen var prematur. Jeg skulle ønske Uwe hadde fått noe mer tid på seg. Det har vært veldig nære lenge nå, og jeg synes spillet vårt er blitt bedre.

Nå etterlyser Roalsvig en langsiktig løsning på managersiden, men Cellinos historie viser at det kanskje er for mye å ønske seg. Han lanserer Stabæk-trener Bob Bradley som en perfekt kandidat til jobben.

– Vi må bare håpe at det kommer inn en type som er tydelig og forstår britisk fotball. Bradley er en fyr som kan skape gull av gråstein. Tiden er inne for å finne en langsiktig løsning, sier Roalsvig.

– Men overordnet kan vi bare si nå at opprykk til Premier League bare er en fjern drøm.

Kontroversiell billettavgjørelse
Sparkingen av Rösler er bare en av mange lite populære avgjørelser Cellino og klubbledelsen har tatt det siste året. Onsdag spiller Leeds borte mot Fulham, men det blir bare med 2000 bortesupportere. Cellino har nemlig besluttet at klubben kun skal gjøre 2000 billetter tilgjengelige, det laveste tillatte antallet, for Leeds-supporterne til bortekamper i protest mot Championships tv-strategi. Italieneren frykter at dersom et lags kamper blir sendt ofte på tv, går det utover tilskuertallet.

– Akkurat nå er det stor grad av oppgitthet og misnøye. Det var en veldig kontroversiell avgjørelse å innskrenke antall bortebilletter til 2000. Vi tar gjerne med fem-seks tusen tilskuere på bortekamper når det er anledning til det. Hans tanke er at siden veldig mange av kampene våre vises på tv, og at det derfor kommer færre folk på kampene, sier Roalsvig som er blant de 2000 Leeds-supporterne som skal på onsdagens kamp.

– Det blir nok ganske lydhørt.

Ryktene i England skal ha det til at Steve Evans er mannen som skal ta over etter Rösler.

– Det er bare å ønske nestemann lykke til. Han kommer ikke til å få mange sjanser, sier Stamsø Møller.