LEGALISERING: Richard Branson sier han lekker en kommende FN-rapport, som tar til orde for en global legalisering av narkotikabruk. Foto: AFP PHOTO/JOSHUA LOTT
LEGALISERING: Richard Branson sier han lekker en kommende FN-rapport, som tar til orde for en global legalisering av narkotikabruk. Foto: AFP PHOTO/JOSHUA LOTT

Oppsiktsvekkende FN-lekkasje: – Ber alle land avblåse krigen mot narkotika

Den britiske forretningsmannen sier FN vil be alle lands regjeringer om å avkriminalisere narkotika.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Richard Branson, grunnleggeren av underholdningsimperiet Virgin, har engasjert seg i kampen mot narkotika.

I en uttalelse mandag hevder han at FN vil ta til orde for å avslutte nettopp narkokrigen, og heller legalisere besittelse og bruk av narkotiske stoffer. Han hevder å ha fått innsyn i en rapport som FNs organ mot narkotika, UNODC, skulle presentere i helgen. 

Legger press på ONODC

Presentasjonen ble utsatt. Branson skriver i et blogginnlegg på Virgins nettsider at han lekker rapporten, i tilfelle FN skal bøye av for press fra krefter som ikke ønsker endring i narkotikapolitikken.

Rapporten konkluderer ifølge Branson med at FN ber alle lands regjeringer avslutte krigen mot narkotika, ved å legalisere bruk og besittelse av narkotiske stoffer. 

– I skrivende stund er det minst én regjering som legger stort press på ONODC. La oss håpe at UNODC ikke gjør helomvending i denne saken. Krigen mot narkotika har gjort for mye skade for mange mennesker allerede, skriver han. 

Helse, ikke kriminalitet

Branson sitter i FN-rådet for narkopolitikk, sammen med blant andre Thorvald Stoltenberg. Han tar til orde for å behandle narkotikaavhengighet som et helseproblem, ikke som kriminalitet. 

– Folk som strever med narkoavhengighet trenger behandling, ikke en fengselscelle, skriver han.

I rapporten slår UNODC fast at legalisering av bestittelse av narkotiske stoffer til personlig bruk, er i tråd med eksisterende internasjonale narkokonvensjoner. 

En slik legalisering kan ifølge UNODC bli nødvendig for å møte internasjonale menneskerettighetsavtaler. Det er de helsemessige og sosiale sidene ved livet som kriminell rusmisbruker som er årsaken til at FN-organet tar til orde for legalisering.  

– Fremtidshåp

Thorvald Stoltenberg er med i Bransons egenfinansierte Global Commission on Drugs. Han kjenner ikke til FN-rapporten, men tror ikke den vil føre til store endringer på kort sikt. 

– Det er lite sannsynlig i dag, men et fremtidshåp, sier Stoltenberg til TV 2.

Han sier FN-rapporten er forenlig med anbefalingene fra kommisjonen til Branson. 

– Det er den. Kommisjonen går i spissen for narkopolitikken globalt. Men det er stor forskjell på narkopolitikk i Mexico og i Norge. I Mexico er det nesten borgerkrig, sier han.

– Jeg har vært med på den globale innstillingen, men mener ikke at dette er saken for Norge. Derimot står jeg fortsatt ved rapporten til Stoltenberg-utvalget, sier han.

Heroin på resept

Stoltenberg-utvalgets innstilling ble lagt frem i 2010. Det vakte stor oppsikt da utvalget tok til orde for reseptbelagt heroin til de mest belastede misbrukerne.

– Det var det som ga flest medieoppslag. Men vi ba også om døgnåpne mottakssentere  som tilbyr opplegg som kan gjøre de narkomane friske. I tillegg skal alle sammen få en los som følger den narkomane ut gjennom hele apparatet, sier Stoltenberg.

Rapporten som Branson omtaler i sin blogg, kommer noen måneder før FN skal samle seg om en stor narkotikakonferanse i april 2016.