Roy Asle (44) fikk akutt hjerteinfarkt: Frykter økning i hjerteinfarkt blant unge nordmenn

Kardiolog Morten A. Schei sier det er en skummel økning i unge under 45 år som får akutt hjerteinfarkt.

Den siste folkehelserapporten viser en alarmerende elleve prosents økning i akutt hjerteinfarkt fra 2001 til 2009 blant 25- til 44-åringer.

LHL-klinikkene i Bergen har rehabilitert en tenåring som hadde hatt tre hjerteinfarkt.

– Flere får infarkt i akkurat den aldersgruppen der og det er veldig skummelt, for det kan være begynnelsen på en trend. Det har vi sett andre ganger. Når de yngre aldersgruppene kommer opp på det viset der, da må vi være oppmerksomme. Vi tror det kan ha sammenheng med inaktivitet, overvekt, og så har vi en joker med stress, forklarer Schei.

Moderne hjerteklinikk

Han viser Lørdagsmagasinet rundt i lokalene på Nesttun som fra nyttår skal bli en bynær dagklinikk, og utvidet rehabiliteringssenter med flere legespesialister og sykepleiere.

– Vi får den mest moderne klinikken i landet akkurat nå, sier han stolt.

Schei viser til at stressmestring, trening og kosthold skreddersydd av spesialister er oppskriften på rehabilitering som kan forebygge tre av fire hjerteinfarkt.

Arv, røyk, inaktivitet, overvekt og stress er risikofaktorer.

– Ikke spesielt usunn

Én av dem som er ekstra motivert for å trene styrke og legge om kostholdet, er Roy Asle Tungland (44) som i sommer ble fløyet med luftambulanse til Haukeland universitetssykehus etter akutt hjerteinfarkt.

– Jeg har aldri tenkt, i alle fall ikke nå, at jeg skulle få problemer med hjertet. Arv har spilt inn, men jeg så ikke på meg selv som veldig usunn. Men jeg hadde en lei tendens til å spise chips når jeg ikke skulle, sier trebarnsfaren.

Trener seg opp

Han er verken overvektig eller storrøyker, men læreren innrømmer at det har vært lite trening siste året. På LHL-klinikken har han lært at han heretter må tørre å ta mer i, for styrketrening er bra for hjertet.

– Jeg har sett eksempler på hvor mye trening betyr og hvor viktig det er. Det som er fint er at du kan gjøre veldig mye selv for å forebygge hjertesykdom, sier han.

– En god muskelmasse letter hjertets arbeid, og det blir lettere å drive kondisjonstrening hvis man blir sterkere, forklarer fysioterapeut Jannicke Brudvik.