Full oversikt i klikkbart kart:

Her er aktørene som får drive private «akutt-asylmottak»

UDI betaler flere steder 1000 kr natten pr. asylmottaker. Klikk på kartet for oversikten over mottakene. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

UDI har inngått en rekke avtaler med private aktører om å innlosjere asylsøkere og flyktninger midlertidig på blant annet høyfjellshoteller, i idrettshaller og i nedlagte næringsbygg.

Venter 15.000

På en pressekonferanse mandag opplyser UDI at det vil være behov for 15.000 nye mottaksplasser i tiden fremover. Det betyr at det trengs mellom 80 og 100 nye mottak. Bare forrige uke ankom 2000 asylsøkere Norge.

– Vi har et stort behov for raske beslutningsprosesser slik at vi raskt får de mottakene vi trenger. Fram til nå har vi benyttet en del hotell-løsninger, flere enn vi egentlig har lyst til, så vi håper heller å kunne benytte andre løsninger. For eksempel store haller med plass til mange sengeplasser, sier Forfang.

På kartet over finner du oversikten over hvor det allerede er inngått slike avtaler og hvem som står bak de midlertidige mottakssentrene.

Klikk på de røde symbolene for å se mer om hvert mottak, eller gå inn på UDIs sider for å få full oversikt over kontraktene.

Som TV 2 har fortalt, betaler UDI noen steder 1000 kroner per person hver eneste natt for overnatting og kost. Noen tjener dobbelt så mye som de ville tjent på «vanlige» overnattingsgjester.

I denne artikkelen kan du lese mer om selskapet Blostrupmoen Medical Group, som inntil nylig drev med hjertestarter. Nå håver de inn millioner på å huse asylsøkere på oppdrag fra Utlendingsdirektoratet.

Brødrepar tjener stort

Den største aktøren innen asylmottak i Norge er Hero AS. Før den virkelige store flyktningstrømmen startet, hadde brødreparet bak allerede gjort store penger på asylmottakene sine. I fjor  tjente de to 90 millioner kroner, ifølge ligningstallene. 2015 blir trolig også et svært innbringende år; de to har nemlig fått godkjent en lang rekke nye mottak.

Listen fra UDI over nye avtaler som er inngått om midlertidige overnattingsplasser viser at flere er eiere av overnattingssteder med lavt belegg, eller av bygg som har stått tomme. Flere av byggene er nylig kjøpt opp av investorer.

En av dem er Kolstad sykehjem i Sarpsborg. Det ble nylig solgt til skidronningen Bente Skari og ektemannen Geir Skari. Sykehjemmet, som hadde stått tomt siden 2008, ble rett etter oppkjøpet akuttmottak for 180 asylsøkere.