UDI betaler 250.000 i måneden for å ha åtte asylsøkere boende i denne hytta

Nyopprettede akuttmottak får mer enn dobbelt så mye for å huse en asylsøker som ordinære mottak. UDI betaler millioner av kroner til investorer og konkursrammede overnattingsteder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Langt inne i Finnskogen har Blostrupmoen Medical Group, som i flere år har drevet med hjertestartere, begynt med noe helt nytt. De driver akuttmottak for syrere.  Nylig kjøpte selskapet Dæsbekken villmarkssenter. I hver campinghytte bor det nå 8 asylsøkere. UDI betaler 1000 kroner natta per person.

INVESTOR: Daglig leder i Blodstrupmoen Medical Equipment Henrik Mohn.  FOTO: TV 2  / TV 2
INVESTOR: Daglig leder i Blodstrupmoen Medical Equipment Henrik Mohn. FOTO: TV 2 / TV 2

I løpet av en måned blir dette opp mot 250.000 kroner, og i løpet av fire måneder en million kroner.

Siden slutten av august har selskapet kjøpt eller leid inn flere turiststeder i området som tidligere med underskudd. Oppdraget fra UDI vil gi dem 50 millioner på fire måneder.

–At det er noen pengefest det blir helt feil ord å bruke. Men man får dekket kostnadene sine og man er naturlig nok avhengig av å tjene noen kroner på det man gjør, sier daglig leder i Blostrupmoen Medical Equipment, Henrik Mohn.

Dette er bare en av mange nye akuttmottak som har dukket opp etter asylstrømmen til Norge tiltok i august. 25 operatører har nå inngått midlertidige kontrakter med UDI og huser om lag 4.500 asylsøkere.

Dobbelt så dyrt

UDI sier at de betaler mellom 350 kroner og 1250 kroner per døgn per asylsøker, inkludert kost.

– Med en snittpris på 800 kroner, er dette dobbelt så dyrt som en vanlig mottaksplass. Men i den ekstraordinære situasjonen vi er i nå må vi takke ja til de løsningene som er tilgjengelig, sier avdelingsdirektør Christine Wilberg i UDI.

TV 2 har gått gjennom en liste fra UDI over nye avtaler som er inngått om midlertidige overnattingsplasser. Mange av dem er eiere av overnattingssteder med lavt belegg, eller av bygg som har stått tomme. Flere av byggene er nylig kjøpt opp av investorer.

En av dem er Kolstad sykehjem i Sarpsborg. Det ble nylig solgt til skidronningen Bente Skari og ektemannen Geir Skari. Sykehjemmet som hadde stått tomt siden 2008 ble rett etter oppkjøpet akuttmottak for 180 asylsøkere. 

Dyre ad-hoc løsninger

Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) roser alle de som ønsker å hjelpe flyktningene, men er skeptiske.

– Mange av disse stedene er gode ad-hoc løsninger, dog til en høy pris. Men dessverre så vet vi også at en del av stedene er så dårlig at de er under enhver kritikk, sier Jon Ole Martinsen, som er seniorrådgiver i NOAS.

Han mener myndighetene må ta på seg ansvaret og finner langvarige gode løsninger slik at asylsøkerne får det de trenger, slik som mulighet til integrering.

Behovet øker

UDI har nå 75.000 ordinære mottaksplasser ute på anbud, i tillegg til 3.000 plasser for midreårige asylsøkere. De varsler også at de snart vil legge ut enda flere plasser på anbud.   

– Lov om offentlig anskaffelse gjør at det tar tid å få på plass kontraktene for ordinære mottak. Behovet er stort. Derfor vil nok behovet også for akuttplasser fortsette å øke. Men målet vårt er å få asylsøkere fortest mulig inn i varige mottak, sier Wilberg i UDI.

– Hva tenker dere om at det nå er aktører som ikke har noen erfaring med asylsøkere driver mottak og får inn millioner av kroner på asylsøkere?

– Det er et grunnleggende prinsipp om at om at aktørene også kan tjene penger på driften, svarer Wilberg.