HJEMME IGJEN: James Vernon med armen i fatle. Han ble skadet da han konfronterte en 19 år gammel mann som ville knivdrepe barn på et bibliotek i delstaten Illinois i USA på tirsdag. Foto: Robert Downen / Pekin Daily Times / AP
HJEMME IGJEN: James Vernon med armen i fatle. Han ble skadet da han konfronterte en 19 år gammel mann som ville knivdrepe barn på et bibliotek i delstaten Illinois i USA på tirsdag. Foto: Robert Downen / Pekin Daily Times / AP

James (75) stanset knivdesperado (19)

– Som forventet, sier 75-åringens kone.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var på tirsdag denne uken at en 19 år gammel mann med to kniver i hendene stormet inn på et bibliotek i byen Morton i den amerikanske delstaten Illinois. 

James Vernon, en 75 år gammel pensjonert militærveteran, holdt sjakkundervisning for 16 barn da angriperen kom inn i rommet.

– Han løp inn og skrek «jeg skal drepe noen!», sier Vernon til Illinois-avisen Pekin Daily Times

75-åringen stilte seg selv mellom barnene og angriperen. Han prøvde å roe 19-åringen ned, men da det ikke fungerte ga han signal om at ungene måtte løpe for livet.

Husket knivtrening fra militæret

Det endte med et sammenstøt mellom Vernon og knivdesperadoen hvor 75-åringen fikk to kutt i armen og skadet en av fingrene, men etter et par minutters kamp hadde han fått kontroll på angriperen.

Til nyhetsbyrået AP forteller Vernon at han fikk god bruk for trening mot knivangrep som han fikk i militæret for nesten 50 år siden. 

– Min første tanke var; dette skjer ikke. Min andre tanke var; jeg kan ikke la dette skje, sier Vernon til AP. 

Planla å drepe alle

Angriperen skal ha fortalt politiet etter han ble arrestert at han «mislyktes med planen sin om å drepe alle», ifølge AP. 19-åringen er nå siktet for drapsforsøk. Både han og Vernon ble fraktet til sykehus etter sammenstøtet.

Fra sykehussengen ringte 75-åringen konen sin, som han vært gift med i nesten fem tiår.

– Jeg er stolt av ham, men jeg forventet at han ville stille opp slik, sier konen Hanna Vernon (73) til AP.

– Man må ta ansvar for lokalsamfunnet og landet sitt, legger hun til. 

– Trenger bare en arm til sjakk

Til tross for at James Vernon må gå med venstrearmen i fatle etter angrepet, nekter han å avlyse neste ukes sjakkundervisning. 

– Man trenger jo bare en arm for å spille uansett. Vi vil ikke la oss skremme, dette skal ikke få stoppe denne viktige aktiviteten, sier Vernon, som lærer barn sjakk ved biblioteket hver tirsdag. 

På spørsmål fra AP om hva han vil folk skal lære av historien, svarer 75-åringen følgende:

– Gamle mannfolk er ikke like enkle å hamle opp med som du kanskje skulle tro.