Takstmannen fikk diaré etter ett besøk i Trond og Ninas hus

DOKKA (TV 2): Ekteparet trodde de hadde kjøpt en idyll i Dokka i Oppland, men huset viste seg å være bygget på en søppelplass.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tomta ser ut som åstedet for en alvorlig kriminalsak. Sperrebånd fra politiet omkranser tomta.

Trond Fjeldseth har satt opp provisoriske skilt som advarer om dype hull og giftig vann. Da de kjøpte huset på Dokka i Oppland for tre år siden, ante de ingen ting om hva som skjulte seg under bakken.

– Da vi var på visning, var det jo grønne plener og pene bed, forteller Trond.

Fikk diaré av kaffen

Det første lille forvarselet om hva som skulle komme, var da en takstmann ble syk etter å ha vurdert noen mangler like etter overtakelsen.

– Vi serverte ham kaffe fra vannet i springen. Han ringte på ettermiddagen fra sitt eget toalett, der han satt og klagde på magesmerter og diaré, sier huseieren.

Det viste seg at brønnvannet hadde svært høye nivåer av E.coli-bakterier. På badet har Trond hengt opp lapper med advarsler om at vannet er giftig.

– Vi er blitt kløppere til å holde munnen lukket når vi dusjer, sier han.

Bygd på en dynge

Men neste vår dukket det største problemet bokstavelig talt opp av plenen. Svære metallpigger begynte å trenge opp fra bakken.

Venner ble tilkalt for å finne ut hva som skjulte seg under gresset, og de dro opp deler av en gammel VW pickup, jernskrot og gamle kreosot-impregnerte jernbanesviller.

Den forrige eieren hadde tegnet eierskifteforsikring hos Protector. Men der mente de at det at kjøperne var gjort oppmerksom på en bålplass på tomta, var nok til at kjøpet ikke kunne heves.

– På bakgrunn av at man kjente også til at det var en bråteplass, eller en søppelplass, så var ikke dette tilstrekkelig til at det skulle være en mangel etter loven, sier Tommy Ravndal, leder for Protectors prosessteam.

Anket dommen

Heldigvis for paret hadde de tegnet boligkjøperforsikring hos Help. Help tok saken til retten – og vant.

Men Protector ga seg ikke før dagen før anken skulle behadles i lagmannsretten.

– Da det kom nye bevis knyttet til noen vitner, så valgte man å trekke denne anken, sier Tommy Ravndal.