POSERING: Utøvere i Norgesmesterskapet i kroppsbygging og fitness til innveiing under konkurransen i Chatau Neuf i september.  Dette er kun et illustrasjonsbilde og ingen av de avbildede utøverne kan knyttes til doping. FOTO: PÅL MARTIN ROSSING / TV 2
POSERING: Utøvere i Norgesmesterskapet i kroppsbygging og fitness til innveiing under konkurransen i Chatau Neuf i september.  Dette er kun et illustrasjonsbilde og ingen av de avbildede utøverne kan knyttes til doping. FOTO: PÅL MARTIN ROSSING / TV 2

Dopingjegerne skapte panikk da de plutselig dukket opp under kroppsbygger-NM

Antidoping Norge: – Det var noen utfordringer med å gjennomføre tester

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da NM i kroppsbygging og fitness ble arrangert i Oslo 26. - 27. september, ble det for første gang på to tiår tatt dopingprøver av utøvere.

Dette kom i stand fordi det internasjonale kroppsbyggerforbundet IFBB i mars inngikk en avtale med det internasjonale dopingbyrået Wada.

– Den nye avtalen innebærer at alle som er medlem av Norges kroppsbygger- og fitnessforbund kan bli kontrollert under konkurranse, sier Anders Solheim, som er daglig leder i Antidoping Norge, til TV 2.

MUSKELKRAFT: En av utøverne på NM i 2015 flekser muskler for dommere og publikum FOTO: TV 2.
MUSKELKRAFT: En av utøverne på NM i 2015 flekser muskler for dommere og publikum FOTO: TV 2.

I 2013 ble bruk og besittelse av dopingmidler til eget bruk forbudt også i straffeloven. Det betyr at dopingbruk kan føre til straffeforfølgelse, ikke bare sanksjoner mot utøvere innenfor de ulike forbundene.

En av de største dopingsakene som er rullet opp i Norge de siste årene, kalt «Operasjon Gilde», avdekket omfattende bruk og produksjon av ulovlige dopingmidler i Trøndelag. Flere av de som ble dømt kan knyttes til treningssentre og kroppsbyggermiljøer.

– Vi har hatt et økt fokus på doping i treningsmiljøer og så at dette var et risikoutsatt treningsmiljø, sier Solheim i Antidoping Norge.

Kilder til TV 2: Forsøkte å komme seg unna

Antidoping-sjefen anslår at 10-15 utøvere ble kontrollert ved at de avla urinprøve. Prøvene skal testes for anabole steroider og veksthormoner, og resultatene vil trolig være klare i løpet av noen uker.

TV 2 har snakket med personer som var til stede under NM da dopingkontrollørene ankom. Flere av utøverne reagerte negativt på dopingjegernes tilstedeværelse.

En kilde med god kjennskap til miljøet forteller at flere utøvere erkjente på stedet å ha brukt steroider. 

– Det var tilløp til panikk og flere forsøkte å komme seg unna, sier en annen kilde.

– Utfordrende å innhente prøver

Solheim vil ikke kommentere hvordan kontrollene gikk for seg eller omstendigheter rundt dem, men bekrefter at det bød på utfordringer å kontrollere utøvere.

– Dette er en arena vi ikke har vært på på tjue år, så det var ganske nytt for oss. Det var noen utfordringer med gjennomføringen av kontrollen, sier Solheim.

– Men det var noen som nektet å la seg teste?

– Jeg kan ikke gå nærmere inn på hva som skjedde under selve kontrollen, annet enn at det var noen utfordringer i gjennomføringen, sier antidoping-sjefen.

– Er du spent på resultatene?

– Ja det er jeg. Det blir spennende å se. Vi har jo registrert at dette er et miljø som er risikoutsatt, hvor det er mye å tjene på å bruke dopingmidler, sier Solheim.

Arrangør: Ble litt uregelmessigheter

Antidopingansvarlig i Norges kroppsbygger- og fitnessforbund (NKF), Aslaug Lia Pettersen, bekrefter at gjennomføringen av den første dopingkontrollen på et NM-arrangement ikke gikk knirkefritt.

– Det var litt utfordringer med tanke på rutinene rundt testingen. Vi har ingen rutine på å ta i mot Antidoping Norge, så det ble litt uregelmessigheter der med hvor de skulle stå for å få møtt utøverne på best mulig måte, sier Lia Pettersen.

– Kjenner du til at noen nektet å avgi prøver?

– Det har jeg ingen kommentar til, sier hun.

– Erkjente noen å ha brukt steroider?

– Det vet jeg ikke.

Norges kroppsbygger- og fitnessforbund har utarbeidet et eget regelverk for sitt antidopingarbeid. Hele regelverket finner du her.

Ønsker å utvide samarbeidet

NKF har inngått en forpliktende avtale med Antidoping Norge som gjelder ut 2016.

Lia Pettersen ønsker å utvide avtalen slik at utøverne også kan testes under trening.

– Selv om jeg mener vi har fått et ufortjent rykte på oss, ønsker vi å jobbe forebyggende i kroppsbygger- og fitnessmiljøene. Hvis vi får til et samarbeid også etter 2016, så må vi ha en avtale der våre medlemmer kan bli testet også på treningssentrene, sier Lia Pettersen til TV 2.

Det er det internasjonale forbundet som nå har ansvaret for den videre behandlingen av dopingprøvene som ble avlagt under NM. Ifølge IFBB kan det ta noe tid før disse er ferdig analysert og konkludert.