NY ORDFØRER: APs Marte Mjøs Persen på Arbeiderpartiets valgvake. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
NY ORDFØRER: APs Marte Mjøs Persen på Arbeiderpartiets valgvake. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Marte Mjøs Persen (Ap) er Trude Drevlands erstatter

– Jeg er veldig rørt. Det er den største tilliten man kan få, sier Bergens nye ordfører.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeiderpartiets Marte Mjøs Persen (40) er Bergens neste ordfører. Marita Moltu fra KrF blir varaordfører.

– Tusen takk for tilliten, må jeg nesten få lov til å si til alle partiene samarbeidskonstellasjonen, innledet Mjøs Persen talen sin onsdag kveld. 

Hun ble introdusert av påtroppende byrådsleder Harald Schjelderup (Ap) på en pressekonferanse i Bergen sammen med KrF og Venstre.

– Vi har blitt enige om en byrådsplattform som jeg tror at vil gjøre Bergen til en varmere og mer rettferdig by. Det å kunne få lov til å bli ordførere for Bergen er en enormt stor tillit og jeg gleder meg utrolig til oppgaven. Jeg gleder meg til å samarbeide med alle partier i bystyret og med alle bergensere uansett, og jeg håper at jeg kan være en ordfører for absolutt alle bergensere uansett bakgrunn. 

Hun vil kle seg i ordførersmykket fra onsdag 28. oktober, men forteller til TV 2 at hun allerede nå kjenner på sterke følelser for den store rollen. 

– Jeg er veldig rørt. Det er den største tilliten man kan få. Også tror jeg det er en utrolig spennende jobb fordi man møter så mange forskjellige mennesker på ulike arenaer, så jeg gleder meg utrolig til alle de oppgavene som står foran meg. 

Med Marte Mjøs Persen går Bergen nå fra å ha hatt en blå Høyre-ordfører i Trude Drevland, til å få en tidligere Rødt-politiker i førersetet. Mjøs Persen var nemlig aktiv i Rødt frem til hun og flere andre kvinner brøt med partiet i 2008.

Korrupsjons etterforskes

De siste årene har Bergen hatt fargerike ordførere – først med kaffekongen Herman Friele og så med Trude Drevland.

Sistnevnte ble sykemeldt og så permittert, etter at det ble klart at hun var under politietterforskning for korrupsjon i forbindelse med cruisebåt-saken.

I midten av september ble det klart at Drevland og havnesjef Inge Tangerås begge er siktet for korrupsjon.

Like etter at erstatteren hennes ble utnevnt, skrev Drevland en takke- og gratulasjonsmelding på sin Facebook-side;

«Jeg ønsker å takke Bergen og bergenserne for noen fantastiske år som ordfører i Norges flotteste by. Takk for alle gode møter,samtaler,oppdrag og besøk. Jeg vil også si tusen takk for all støtte,spesielt i den siste tiden. Samtidig benytter jeg anledningen til å gratulere Marte Mjøs Persen og ønske lykke til med en spennende og viktig jobb. Å være ordfører i Bergen er en ærefull oppgave av de sjeldne.»

Politisk enighet

På pressekonferansen ble også den politiske plattformen som partiene har jobbet frem presentert.

Ifølge Bergensavisen har partiene brukt mye tid på å diskutere hvordan Bybanen skal bygges fra sentrum til Åsane. Ifølge avisen har partiene kommet til enighet om at den nye traseen skal gå langs Bryggen.