Det ser slett ikke ille ut, den kinesiske bilen Youxia Ranger X. Fronten er mer sportslig og aggressiv enn Tesla, og grillen minner om noe vi kunne fått fra Lexus. Men bilen er altså veeeeldig lik Tesla Model S – og logoen i grillen har også klare likhetstrekk med Tesla-logoen.
Det ser slett ikke ille ut, den kinesiske bilen Youxia Ranger X. Fronten er mer sportslig og aggressiv enn Tesla, og grillen minner om noe vi kunne fått fra Lexus. Men bilen er altså veeeeldig lik Tesla Model S – og logoen i grillen har også klare likhetstrekk med Tesla-logoen.

Du store kineser – dette vil ikke Tesla like!

Nærmest en blåkopi – men til mye lavere pris.

Bilproduksjon i Kina er fortsatt på et ganske tidlig stadium. De har imidlertid utviklet seg i rekordfart, fra helt enkle og ikke akkurat flotte modeller, til moderne design og mer gjennomtenkte løsninger.

Men så tar de også noen snarveier. Blant annet lar de seg ublygt "inspirere" av andre bilprodusenters suksess. Resultatet er at de bringer til torgs en del biler som ganske enkelt ser ut som kopier av andre biler.

Her har det vært flere rettssaker om rettigheter, uten at det har satt en betydelig demper på iveren etter å etterape konkurrentene.

Akkurat nå er det en elbil- og Tesla-hype som gjelder. Og dermed begynner plutselig rene kloninger av Model S å dukke opp fra kinesiske bildesignere.

Les også: Pick up på kinesisk: Dette er ikke hva du tror!

Luftforurensning

Det er ekstremt behov for at flere kinesere kjører elektriske biler i storbyene, fordi det er massiv luftforurensning der. Regjeringen har selv kommet med en ambisjon om at minst fem millioner biler skal ha annet drivstoff enn diesel og bensin innen 2020. Det betyr at det begynner å haste.

Derfor dukker det også opp flere nye elbilkonsepter, som skal friste kinesiske bilkjøpere. Flere av dem til forveksling lik Tesla Model S.

Den som nok trekker det hele lengst, er nok Youxia Ranger X. Som du ser av bildene i denne saken. Likheten gjelder for øvrig både innvendig og utvendig.

Les også: BMW-kopier står og støver ned

Knight Rider

Youxia har imidlertid en litt spesiell egenskap. I fronten har den et display, som blant annet kan vise mojii-symboler, selskapets logo (også denne til forveksling lik Tesla-logoen) eller røde striper. Det siste er inspirert at 80-tallsserien "Knight Rider", der bilen kunne "snakke" og David Hasselhof spilte hovedrollen. Forøvrig er Youxia det kinesiske navnet på nettopp denne serien ...

Innvendig fortsetter altså Tesla- og Knight Rider-inspirasjonen. Den store vertikale skjermen dominerer dashbordet, og infotainmentsystemet har fått navnet KITT (som bilen i Knight Rider).

Her er originalen – Tesla Model S.
Her er originalen – Tesla Model S.

Tesla-plattform

Utviklingen av denne bilen har kun tatt 18 måneder. Noe av forklaringen på det, er at understell, hjul, dørenes plassering og flere elementer i bilen er fullstendig identisk med Model S.

Det kinesiske nettstedet carnewschina.com spekulerer i om det rett og slett bare er en Tesla, med et nytt karosseri. 

Produksjonen skal etter sigende være klar til å starte like over nyttår. Og prisene skal altså ende et godt stykke unna Tesla.

Kina-kopien er tydelig inspirert av Tesla også innvendig.
Kina-kopien er tydelig inspirert av Tesla også innvendig.
Tesla overgår alle andre produsenter med sin enorme 17' infotainmentskjerm i dashbordet.
Tesla overgår alle andre produsenter med sin enorme 17" infotainmentskjerm i dashbordet.

Les også: Kopierte velkjent småbil - nå gjør de det igjen

Satser stort

Det finnes et annet eksempel også. Det er en prototype som er noe lenger unna produksjon. Den er laget av Jia Yueting, eier av firmaet LeTV som produserer smart-TVer og er innholdsleverandøren av samme type som Netflix.

Tegninger av bilen som kalles Le* Car (her er altså navnet lånt av Renault, som i sin tid lanserte Le Car) viser tydelig Tesla-inspirasjon.

Låner 12 milliarder dollar

Yueting har åpenbart store planer, og har hyret inn den tidligere produktsjefen i Lotus, Tony Nie, og fått med seg en rekke ingeniører fra GM, Tesla og BMW, skriver businees.dk.

Videre har investoren lånt 12 milliarder dollar til virksomheten sin, for å få fart på utviklingen av elbilen. 

Så da gjenstår det bare å se hva som dukker opp. Kanskje kan dette bli lukrative modeller å importere til elbil-landet Norge?

Les også: Nå kommer Kina-elbilene til Europa