SLAPP INN TO: Norge og Ørjan Nyland tapte 1-2 mot Italia. Dermed må det norske fotballandslaget ut i playoff for å få spille EM i Frankrike neste sommer. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
SLAPP INN TO: Norge og Ørjan Nyland tapte 1-2 mot Italia. Dermed må det norske fotballandslaget ut i playoff for å få spille EM i Frankrike neste sommer. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Forsvarstabbe og italiensk praktkontring senket Norge

Nå må Norge ut i playoff for å kvalifisere seg til fotball-EM i Frankrike.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Italia-Norge 2-1

Det så lenge strålende ut, men i løpet av de siste 17 minuttene i Roma snudde det fra norsk jubel til norsk skuffelse. Scoringer av Alessandro Florenzi og Graziano Pellè sørger for at Norge må ut i i playoff dersom det skal bli spill i fotball-EM i Frankrike neste sommer.

– Det var nesten. De var gode. De skapte sjanser. Vi stod imot lenge. Så scoret de to mål, og det var vel egentlig fortjent ut i fra banespillet. Vi vinner og taper sammen, og vi prøver igjen i november, sier keeper Ørjan Nyland til TV 2.

Italia vinner dermed gruppen foran Kroatia. Kroatene vant sin bortekamp mot Malta 1-0 og tar andreplassen i gruppen. Nå venter mest sannsynlig enten Ukraina, Bosnia, Sverige eller Ungarn i playoff.

Forsvarstabbe snudde kampen
Norge tok ledelsen i kampen etter en aldeles strålende scoring av Alexander Tettey fra distanse. En meget svak involvering av Haitam Aleesami som forsøkte å bryste ballen inn til keeper Ørjan Nyland etter 73. minutter, sørget for at Florenzi kunne tuppe inn 1-1. Pellè sørget for 2-1-seier til de asurblå etter en flott kontring åtte minutter før slutt.

– Jeg ser ballen ganske sent. Den kommer over hodet på Even eller Vegard. Jeg har øyekontakt med Nyland og prøver å bryste den til ham. Det er dårlig kvalitet på akkurat det touchet jeg får på kassen, og blir godt straffet, sier Aleesami til TV 2.

– Hvor avgjørende føler du at det er for at Norge taper denne kampen og ikke går direkte til EM?

– Hva skal jeg si? Vi sprekker litt opp etter det, fordi vi jager scoring. Vi blir godt straffet der. Det er bare til å beklage overfor lagkameratene og hele Norge.

– Et kvarter unna det helt store
Nederlaget er tøft å svelge etter å ha ledet kampen og hatt EM-billetten i lommen i over 50 minutter. Men spillere og eksperter er samstemte på at Italia var den fortjente seierherren i Roma.

– Italia var best i 90 minutter og vant fortjent, sier Per-Mathias Høgmo på pressekonferansen etter kampen.

– Tabellen er rett. Italia har vært best gjennom hele kvalifiseringen. De vet hvordan de skal vinne fotballkamper.

– De var det beste laget i dag. Vi så litt tunge ut. Det er et verdensklasselag, så det er ikke lett. Hadde vi vært heldige, så kunne vi kommet herfra med tre poeng, sier Alexander Søderlund til TV 2.

– Det var en helt fortjent italiensk seier, men vi var et kvarter unna det helt store. Da blir det ekstra tungt, sier Øyvind Alsaker.

Conte imponert over Norge
Italia er bunnsolide på hjemmebane og bokførte tirsdag kamp nummer 39 på rad i EM- og VM-kvalifisering uten tap på eget gress. Landslagssjef Antonio Conte var godt fornøyd med sitt allerede før kampen EM-klare mannskap.

– Jeg ble imponert av mine egne spillere da de snudde kampen og måten de spilte på. Jeg fikk det resultatet jeg ville ha, sier Conte.

– Jeg ønsker Norge lykke til. De har spilt veldig godt og blitt mye bedre i det siste. Kanskje hadde de fortjent å være i EM istedet for Kroatia.

Pellè nær tidlig scoring
Det holdt på å bli en bekmørk start på kampen for Norge. Under minuttet var spilt da Mattia De Sciglio svingte innleggsfoten fra venstre og plasserte ballen på hodet til Graziano Pellè. Den store, sterke spissen avsluttet godt, men ballen lurte seg like utenfor stolpen til Ørjan Nyland.

Kampbildet utspilte seg som ventet i starten av oppgjøret. Italia kontrollerte med ballen i laget mot et meget lavtliggende norsk mannskap. De asurblå kom til flere gode sjanser, men det skortet på presisjonen. 

Tettey med praktscoring
Det gjorde det definitivt ikke fra Alexander Tettey i kampens 23. minutt. Stefan Johansen slo et frispark inn i feltet som ble klarert ut i returrommet. Med perfekt utført skudd på halvspretten sendte Tettey ballen knallhardt i nettet bak en sjanseløs Gianluigi Buffon.

Midtbanespillerens andre scoring på like mange kamper var en perle, men burde blitt avblåst for offside. Alexander Søderlund, som var involvert i duellen med Chiellini, var nemlig offsideplassert da Johansens frispark ble slått. 

Norges 1-0-scoring gjorde sitt til at italienerne skjerpet seg. Pellè viste seg å være et uromoment for Vegard Forren og Even Hovland i midtforsvaret til Norge. 34 minutter var spilt da Ricardo Montolivo fant Pellè inne i sekstenmeteren nok en gang, men heldigvis for Norge gjentok historien fra tidligere i kampen seg da Southampton-spissen stanget ballen like utenfor stolpen.

Det var plutselig fart i Italia. Minuttet senere sendte Roberto Soriano i vei en suser fra distanse, men Nyland sto mellom Italia og utligningsmålet. 

Like før pause måtte Norges sisteskanse i aksjon nok en gang. Da var det Alessandro Florenzi sin tur til å avslutte fra langt hold. Nyland måtte ut i full strekk, men fikk slått skuddet kontrollert til corner.

Aleesami-tabbe
Norge fikk gå til pause med 1-0-ledelse, men ble møtt av et enormt italiensk press etter hvilen. Italia sto høyt og jaktet knallhardt på en scoring. Timen var spilt da den nesten kom.

En strålende langpasning ble slått i bakrom til Soriano. Sampdoria-spilleren headet klokt ned til en fremadstormende Éder, men han mislyktes i forsøket på å score etter meget bra keeperspill av Nyland. 

Norge så bra ut defensivt og virket å ha kontroll. Men så rotet venstreback Haitam Aleesami det fullstendig til 73 minutter ut i kampen. Et innlegg ble slått gjennom feltet og endte opp hos Aleesami. 24-åringen ville være iskald og bryste ballen til Nyland, men feilet i forsøket. Florenzi var våken og fikk tuppet inn utligningen mellom beina til Norges keeper.

Kontret inn seier
Bare minutter senere var Italia svært nær å ta ledelsen. Innbytter Sebastian Giovinco fyrte av, men nok en gang hindret Nyland scoring.

Norge måtte risikere mer fremover på banen. Det kostet.

Åtte minutter før full tid kontret Italia og Giovinco slo en strålende pasning på tvers til Pellè. Southampton-spissen viste strålende avslutningsferdigheter da han brukte venstrefoten til å sende ballen inn i motsatt hjørne. 

Norge forsøkte å skape sjanser til snu oppgjøret i sluttminuttene, men klarte ikke å overliste Buffon. Dermed endte det med 2-1-seier til Italia. Norge må ut i EM-playoff.

Slik startet lagene:
Italia (3-5-2): Gianluigi Buffon - Andrea Barzagli, Leonardo Bonucci, Girogio Chiellini - Matteo Darmian, Alessandro Florenzi, Riccardo Montolivo, Roberto Soriano, Mattia De Sciglio - Graziano Pellè, Éder 
Norge (4-4-1-1): Ørjan Nyland - Omar Elabdellaoui, Even Hovland, Vegard Forren, Haitam Aleesami - Per Ciljan Skjelbred, Alexander Tettey, Stefan Johansen, Jo Inge Berget - Markus Henriksen - Alexander Søderlund