POSTET BILDER: På en nyopprettet instagramkonto ble det tirsdag postet mer enn hundre bilder av hvite roser plassert på inngangsdørene til norske skoler. FOTO: SKJERMDUMP / INSTAGRAM
POSTET BILDER: På en nyopprettet instagramkonto ble det tirsdag postet mer enn hundre bilder av hvite roser plassert på inngangsdørene til norske skoler. FOTO: SKJERMDUMP / INSTAGRAM

PR-stunt skremte elever:

Mystisk rosebeskjed skapte frykt på norske skoler

Legger seg paddeflat etter at politiet reagerte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Elever og lærere på en rekke skoler ble tirsdag morgen møtt av en hvit rose med en beskjed.

Rosene er tapet på eller ved inngangsdøren på det som blir fremstilt som en rekke skoler over hele landet, med teksten «Når du minst venter det». På instagram er det opprettet en ny bruker med over 100 rosebilder og noen videoer.

Bilder er tatt både i Stavanger, Bergen, Oslo og Romerike.

Datoen 19. oktober nevnes på instagram, og dette har ført til frykt hos flere elever, blant annet på Romerike.

– Vi har hatt mange redde elever og foreldre som ringer. Noen elever har sagt at de er redde for at det skal skje noe 19. oktober, forteller saksbehandler Trine Gullberg Andreassen ved Kjenn skole i Lørenskog.

Undersøker video

Rektor Eivind Næss ved samme skole sier rosen ble funnet ved inngangsdøren til skolen tirsdag morgen. Han ble kontaktet av skolesjefen i kommunene etter at det var funnet roser med beskjeder på to andre skoler i området. Politiet ble kontaktet og overvåkningsvideo er overlevert.

HENGER OPP ROSER: En videosnutt viser en person som henger opp en rose, angivelig på Lørenskog skole. FOTO: INSTAGRAM / SKJERMDUMP
HENGER OPP ROSER: En videosnutt viser en person som henger opp en rose, angivelig på Lørenskog skole. FOTO: INSTAGRAM / SKJERMDUMP

– Videoen viser to personer som henger opp rosen, tar bilder av den og drar sin vei, forteller rektoren til TV 2.

Flere av bildene på instagramkontoen viser speilbilde av personen som henger opp rosen, og det er også postet videoer av kjøring og opphenging av rosene.

Forlag: Ikke vi som står bak

Datoen og beskjeden på lappen sammenfaller omtrentlig med at Aschehoug forlag gir ut boken «Når du minst venter det», men både forlaget og forfatter Mahmona Khan sier de ikke har noe med rosene å gjøre.

– Dette er ikke noe vi står bak og heller ikke forfatteren. Hun sier hun skjønner at dette kan kobles mot boken hennes, men hun vet altså ikke hvem som har gjort dette, sier kommunikasjonsansvarlig for Aschehoug litteratur, Monica Ek, til TV 2.

Et enkelt boksøk viser at det også eksisterer en oversatt bok som på norsk har fått navnet «Når du minst venter det», men denne boken ble gitt ut for flere år siden og forlaget avviser at de har noe med rosene å gjøre.

LØRENSKOG: Dette bildet skal være tatt på Hammer skole i Lørenskog. FOTO: INSTAGRAM / SKJERMDUMP
LØRENSKOG: Dette bildet skal være tatt på Hammer skole i Lørenskog. FOTO: INSTAGRAM / SKJERMDUMP

Bakmann beklager: – Jeg så ikke for meg hvor stort dette skulle bli

Minutter etter at TV 2 publiserte denne artikkelen la brukeren bak instagramkontoen seg flat og beklagde reaksjonene stuntet har vakt:

«Jeg beklager overfor skolene, elevene, foreldrene og ikke minst forfatter Mahmona Khan for det ubehaget og panikken dere har følt i dag. Hele opplegget har slått an litt feil, og jeg legger meg paddeflat på grunn av dette. Tanken var å promotere en spenningsbok for ungdommer som snart har lansering.»

TV 2 snakket med vedkommende på telefon tirsdag kveld, der han forklarer at han fikk med seg fire andre personer - i Sandnes, Bergen, Stavanger, Lørenskog og Oslo - kun for å reklamere for boken i et såkalt «Guerilla marketing»-stunt.

– Mahmona visste ingenting om dette. Vi har ingen økonomisk interesse i dette, vi ville bare gjøre noe for henne, i og med at boka hennes er den tredje ungdomsboka og vi er fans.

Den hvite rosen har ifølge vedkommende en direkte kobling til innholdet i boken.

– Jeg så ikke for meg hvor stort dette skulle bli, og beklager til alle, sier han til TV 2.

Politiet: Spekulativt

Politiet på Romerike fikk varsel om at det ble funnet lignende beskjeder og roser på tre skoler i Lørenskog. Stuntet blir ikke tatt godt imot og det er opprettet en undersøkelsesak i politidistriktet.

– Dette er spekulativt. Vi har vært på skolene i distriktet hvor de har funnet roser, fordi lærere og elever har vært bekymret, sier Ronny Årstein, operasjonsleder ved Romerike politidistrikt til TV 2.

Både lærere og politiet TV 2 har snakket med peker på terrorangrepene 22. juli og assosiasjonene hvite roser gir som grunnen til at rosestuntet ikke vekker smil.

– Hadde dette vært for 15 år siden hadde vi ikke gjort noe ut av det, men på grunn av verdensbildet vi har nå, så er ikke dette noe vi syns noe om, sier Årstein til TV 2.