Jakten-Kjartan måtte jage vekk bjørn i underbuksa: – Jeg var aldri redd

Kjartan Bergsvåg (36) følte seg pinglete som liten  – kanskje var det derfor vossingen bestemte seg for å dra ut i den store verden for å padle Canada og Alaska på tvers.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kjartan Bergsvåg har lenge nytt en stille og anonym tilværelse som bonde på gården sin på Voss.

Kjent fra TV

Dette tok brått slutt da han en kveld bestemte seg for å melde seg på TV 2s populære serie Jakten på kjærligheten.

Tilværelsen på prøve

JAKTEN: Kjartan Bergsvåg sammen med programleder Katarina Flatland FOTO: ESPEN SOLLI / TV 2
JAKTEN: Kjartan Bergsvåg sammen med programleder Katarina Flatland FOTO: ESPEN SOLLI / TV 2

Selv om 36-åringen ikke har angret ett sekund på den avgjørelsen, har den økende oppmerksomheten rundt hans person etter premieren på programmet også satt tilværelsen på en prøve.

– Jeg har kanskje en tendens til å bli litt innadvendt, og det kan være litt vanskelig for folk rundt meg å forstå. Jeg er litt delt – for jeg kan være veldig utadvendt, men så skjer det også at jeg trekker meg inn i meg selv og det gjør at noen mennesker kan bli usikre på meg.

– Er du litt sjenert?

VILLMARKSLIVET: Livet ute i naturen har alltid en dragningskraft på Kjartan Bergsvåg. Her fra en en padleekspedisjon i Canada i 2005. Foto: privat
VILLMARKSLIVET: Livet ute i naturen har alltid en dragningskraft på Kjartan Bergsvåg. Her fra en en padleekspedisjon i Canada i 2005. Foto: privat

– Kanskje. Jeg klarer rett og slett ikke å være sosial og utadvendt hele tiden, og har et sterkt behov av å ha litt alenetid der jeg kan filosofere litt over livet – og gå i egne tanker. Eventyreren og pelsjegeren Helge Ingstad sa en gang at «det er blant mennesker at ensomheten blir til». Det har har nok vært stunder der jeg også har følt ensomhet i selskap med andre mennesker, forteller Kjartan til TV 2.

Se de private opptakene fra hans ekspedisjon i Canada øverst

En balanse i livet

Vossingen forstår etterhvert at han er i ferd med å male et bilde av seg selv som enstøing – og det er han ikke.

– Jeg er en utadvendt person som også setter pris på litt alenetid. Dette ønsker jeg å balansere – ikke for sosial, og ikke for ensom. 

Villmarken kaller

DET GODE LIV: Kjartan lager middag på en av sine mange turer i villmarken. Foto: privat
DET GODE LIV: Kjartan lager middag på en av sine mange turer i villmarken. Foto: privat

Men selv om han liker å være blant venner har han alltid følt en spesiell dragning mot naturen – og eventyrene som ligger urørte der ute.

Valget av Ingstad-sitatet er heller ikke tilfeldig. Bergsvåg leste bøkene til den norske eventyreren med store øyne da han vokste opp på gården til moren og faren i Sunnhordaland. Det tok ikke lang tid før han forstod at tilværelsen på familiegården ikke var stor nok. Han ville ut og oppdage verden.

– Jeg hadde en trygg og god norsk oppvekst. Jeg var kanskje litt stille og forsagt som liten. Kanskje er det derfor jeg etterhvert begynte å bli interessert i å dra på ekspedisjoner, fordi jeg hadde komplekser for at jeg var for lite tøff. Minde idealer da jeg vokste opp var derfor fangstfolk, tømmerhoggere, hvalfangere og oppdagere – folk som hadde tøffe og maskuline yrker.

Ekspedisjonene

Men først måtte Bergsvåg fullføre skolegangen sin.

PÅ TUR: Kjartan i kano på vei mot nye eventyr i Canada. Foto: privat
PÅ TUR: Kjartan i kano på vei mot nye eventyr i Canada. Foto: privat

– Jeg var nok ikke så veldig skoleflink og tok ikke ut hele mitt potensiale der, for å si det sånn. Det ble bedre på videregående og etterhvert da jeg udannet meg som tømrer og fikk holde på med mer praktiske ting, husker Kjartan.

Etter endt skolegang kunne Bergsvåg endelig sette øyne mot horisonten og alle de eventyrene han hadde lest om som liten. Allerede som 16-åring hadde han forsiktig begynt å prøve ut ekspedisjonslivet i det små.

Utfordret seg selv

– Da jeg var 16 år gikk jeg på Hardangervidda alene i en uke. For meg handlet det om å flytte grenser. Det var første gang jeg virkelig følte at jeg utfordret meg selv.

Nå venter større ekspedisjoner. Først lengre turer i Norge, før han etter militærtjenesten fyller opp ryggsekken og reiser til Alaska. Han beskriver dette som sitt store vendepunkt i livet.

– Jeg var på loffen i Alaska i ett halvt år. Jeg var 20 år og hele verden lå foran mine føtter og jeg hadde alle muligheter i verden foran meg. Da var livet helt fantastisk og jeg gjorde akkurat som jeg ville. Der padlet jeg forskjellige elver i ukevis om gangen, samtidig som jeg loffet rundt om i Alaska og Canada og en gang haiket jeg hele veien til Mexico. Alle disse ekspedisjonene var med å forandre meg som menneske.

– På hvilken måte?

VILLMARK: En av mange bjørner Kjartan observerte under sine ekspedisjoner i villmarken i Canada og Alaska. Foto: privat
VILLMARK: En av mange bjørner Kjartan observerte under sine ekspedisjoner i villmarken i Canada og Alaska. Foto: privat

– Det åpner sinnet ditt når du reiser rundt møter masse forskjellige mennesker på den måten, og jeg lærte meg å ikke ta ting så tungt og ikke stresse. Det meste går bra – ting vil helst gå godt, forteller Kjartan.

Farlige stryk og ville bjørner

– Du padlet helt alene i villmarken i Alaska, var du noen gang redd?

– Nei, jeg var ikke det. Det er ikke så farlig som folk tror, heller. Jeg opplevde noen farlige stryk noen ganger og jeg husker at jeg ved ett tilfelle stod i underbuksa og måtte jage en bjørn som kom litt for nærme teltet. Men jeg ble ganske dreven i å ferdes i naturen. Det kan være farlig å oppholde seg i villmarken, men det kan være ganske farlig å gå i trafikken også – men hvis du tar de rette forhåndreglene og går på fortauet så er det ganske sikkert. Men i teorien kan det komme en bil rasende opp på fortauet og måke deg ned, forklarer Bergsvåg.

LADD: En nødvendighet når man beveger seg i terreng der det befinner seg farlige rovdyr er et ladd våpen. Foto: privat
LADD: En nødvendighet når man beveger seg i terreng der det befinner seg farlige rovdyr er et ladd våpen. Foto: privat

Ambisiøse mål

– Hva er det med naturen som fasinerer deg?

– Reglene i naturen er rettferdige og er ikke veldig kompliserte. Du har kun deg selv å stole på – og det liker jeg. Etterhvert har jeg innsett at jeg nok er veldig ambisiøs i det meste jeg foretar meg. Mange er glade i friluftslivet og synes det er greit med et par dager i fjellheimen. Jeg ønsket å gjøre noe som var større – derfor krysset jeg Alaska og Canada i kano.

– Føler du deg aldri ensom på turene?

– Noen ganger kan det også være belastende å være helt alene på tur. Du går mye og tenker og får ikke diskutert tankene dine med noen, eller får andre synspunkter og du lever i en slags boble. 

GODT OG ENKELT: Kjartan spiser middag i leiren under en ekspedisjon i Canada i 2005. Foto: privat
GODT OG ENKELT: Kjartan spiser middag i leiren under en ekspedisjon i Canada i 2005. Foto: privat

Reiser fortsatt

– Er du rotløs?

– Hmm...det høres litt rart ut å  være både bonde og samtidig rotløs, men jeg er nok det...litt rotløs. Det er forsåvidt ikke noe problem for meg å ha et fast sted å bo og jobbe lenger, ettersom jeg har fått barn, men rotløsheten ligger fortsatt der inne i meg. All reisingen som jeg gjorde da jeg var ung gikk meg litt i blodet – det å dra akkurat dit du vil og gjøre som du føler...og være fri. Men jeg gjør det fortsatt, av og til. Da reiser jeg med ungene mine og bruker heller penger på å ta med barna på en ferie til et spennende sted enn å bruke penger på å pusse opp kjøkkenet mitt, forteller han.

Et rikt liv liv med enkle midler

Kjartan har to døtre på fem- og ti år fra et tidligere forhold.

JAKTEN PÅ KJÆRLIGHETEN: Kjartan på speed-date i Jakten på kjærlighten. Foto: TV 2
JAKTEN PÅ KJÆRLIGHETEN: Kjartan på speed-date i Jakten på kjærlighten. Foto: TV 2

– Jeg vil vise ungene mine at du kan ha et rikt liv med enkle midler og forsøker å overføre dem noen av mine egne verdier. Særlig materialistisk har jeg aldri vært. Selv om jeg både har hus og bil og ungene mine ikke lider noen nød,  så prioriterer jeg heller reise og opplevelse framfor fine ting.

Jakten på kjærligheten

Nå håper Kjartan å finne noen som vil dele livet med ham på Gården. Vossingen er åpen for det meste, men innrømmer at han synes det er rart å plutselig være omgitt av friere på gården.

– Jeg blir lett sjarmert over at noen kan like meg, og til tider synes det er rart at noen synes at JEG er bra, men jeg synes det er vanskelig å binde meg også. Jeg håper at jeg finner den rette, avslutter Kjartan og smiler.

Jakten på kjærligheten kan du se hver mandag kl 20.00 på TV 2.