– Ti prosents sjanse for norsk seier mot Italia

Heltene fra seieren i 1985 tror Norge får det vanskelig borte mot Italia. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kan virke som en umulig oppgave å slå Italia borte. Italienerne har ikke tapt en kvalifiseringskamp på hjemmebane siden oppgjøret mot Danmark i 1999. Med poeng mot Norge vil Italia spille sin 50. strake kvalifiseringskamp uten hjemmetap.

Men Norge har slått Italia på bortebane tidligere, nærmere bestemt i 1985. Den gang tok Italia ledelsen ved Alessandro Altobelli. Scoringer av Arne Larsen Økland og Vidar Davidsen snudde treningskampen.

MOTTATT SOM HELTER: Norske fotballspillere hjem etter å ha slått Italia. Vidar Davidsen og Arne Larsen Økland (t.h.) blir mottatt av norske fans med flagg da de ankommer Torp flyplass. NTB-korr: Per Moe FOTO: FALSE /
MOTTATT SOM HELTER: Norske fotballspillere hjem etter å ha slått Italia. Vidar Davidsen og Arne Larsen Økland (t.h.) blir mottatt av norske fans med flagg da de ankommer Torp flyplass. NTB-korr: Per Moe FOTO: FALSE /

Ble ikke vist på TV
Troen på norsk seier var så liten at kampen ikke ble vist på TV. Flere dager seinere ble kampen vist i opptak med Arne Scheie som kommentator.  

– Det stemmer det. Den gikk ikke direkte. Det var i gamle dager, som sønnen min ville sagt. Jeg har i hvert fall sett høydepunktene i ettertid, sier målscorer Økland.

Han husker godt det praktfulle målet han scoret i Lecce.

– Jeg husker at det var veldig kjekt. Det var i alle fall en fin scoring. Jeg hadde en heading som satt fint oppe i hjørnet. Det var bare en privatlandskamp, men det var vanskelig å slå Italia den gangen også, forteller Økland til TV 2.

– Lo da dommeren blåste av
Erik Thorstvedt var Norges keeper i den sensasjonelle seieren. 

– Jeg husker at det var veldig overraskende. Da dommeren blåste av for full tid begynte vi å le. Italienerne gadd ikke varme opp engang. Den gang var det en latterlig stor forskjell på lagene, mimrer han.

Den tidligere landslagskeeperen levner ikke Norge store muligheter i tirsdagens match.

– I utgangspunktet ville jeg sagt at det var fem prosent sjanse for norsk seier. Nå er det kanskje ti prosent sjanse. Det er i alle fall en fantastisk mulighet for de norske spillerne til å få legendestatus. Om de går til EM med så mye stil, da blir du husket for det, sier han.

Må sette sjansene
Økland setter heller ikke pengene sine på norsk seier.

– Jeg må være ærlig å si at jeg ikke tror sjansene er veldig store. Det er veldig vanskelig å score på Italia. De gjør få feil og har spillere som kan score mål. De har gode enkeltspillere og er godt organiserte. Men jeg så Tyskland-Georgia i går. Tyskland var klart best og hadde de største sjansene, men om alt hadde gått Georgias vei kunne de vunnet. Norge får muligheter mot Italia, men de må ta de mulighetene. De får ikke mange sjanser, sier han.

De norske spillerne er i hvert fall proppfulle av selvtillit etter seier mot Bulgaria, Kroatia og Malta. Norge har spilt fire kamper uten å slippe inn mål. Om den statistikken holder seg, er de norske mulighetene gode.

– Det gjelder å finne den rette balansen. Det har de vært flinke til i det siste. Norge kan ikke angripe uten å bruke hodet, sier Thorstvedt, som ikke tror på at Norge vinner gruppen og går direkte til EM.

– Nei, jeg har ikke helt troen. Alle som har peiling ser at det er liten sannsynlighet for at vi vinner. Men vi har et bra sikkerhetsnett i playoff, sier han.

Norges lag mot Italia i 1985: Erik Thorstvedt, Svein Fjælberg, Per Egil Ahlsen, Åge Hareide, Hans Herman Henriksen, Vidar Davidsen, Kai Erik Herlovsen (Erik Solér fra 49'), Tom Sundby, Jørn Andersen (Pål Jacobsen fra 80'), Arne Larsen Økland (Arne Erlandsen fra 88'), Hallvar Thoresen.

Italia: Galli, Bergomi, Cabrini, Vierchowod, Scirea; Bagni, Conti, Tardelli, di Gennaro; Altobelli, Giordano