KRISTOFF I EGEN KLASSE: TV 2-ekspert Mads Kaggestad er voldsomt imponert over det Alexander Kristoff har vist denne sesongen.
KRISTOFF I EGEN KLASSE: TV 2-ekspert Mads Kaggestad er voldsomt imponert over det Alexander Kristoff har vist denne sesongen.

Kristoff får terningkast seks av TV 2s ekspert

Mads Kaggestad vurderer sykkelproffene.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sykkelsesongen nærmer seg slutten. Det har vært år for minnebøkene for norsk sykkelsport, selv om suksessen uteble i Tour de France og sykkel-VM.

Alexander Kristoffs prestasjoner har fått mye oppmerksomhet. Katjusja-rytteren tok sin 20. seier da han vant GP Ouest-Plouay like før VM. Seieren i Flandern rundt i begynnelsen av april står igjen som den aller største bragden, men Kristoff har i flere ritt vist at han har tatt store steg det siste året.

Se presentasjonen av Tour de France-løypen 2016 tirsdag 20.oktober på TV 2 Sportskanalen og tv2sumo.no!

Det begynte med tre etappeseirer i Tour of Qatar. I Oman ble det én seier, før han klinket til med en etappeseier i Paris-Nice. I spurtene har Kristoff i flere år vært i den ypperste verdenseliten. Derfor var det noe overraskende at han vant tredagersrittet Driedaagse De Panne sammenlagt. At han bare havnet 18 sekunder bak Bradley Wiggins på tempoetappen viste allsidigheten til Kristoff.

For mange ville seirene på våren vært nok til å kalle sesongen en suksess. Men 28-åringen var langt fra ferdig. Seieren i Flandern rundt ble etterfulgt av en sterk seier i Scheldeprijs. I Tour of Norway og Tour des Fjords ble det fem etappeseirer til sammen.

I oppladningen til Tour de France vant Kristoff først GP Kanton Aargau, før han satte Peter Sagan på plass på den 6. etappen i Sveits rundt. Etter Touren, hvor Kristoff kapret to tredjeplasser, ble det nye triumfer i Arctic Race og GP Ouest-Plouay.

Men det er ikke bare Alexander Kristoff som har gjort suksess i 2015. Edvald Boasson Hagen byttet ut Team Sky med MTN-Qhubeka før sesongen. Rudsbygdingen fikk et voldsomt oppsving som toppet seg med sammenlagtseieren i Tour of Britain like før VM. I NM gjorde Boasson Hagen rent bord. I VM var han en av hovedfigurene i avslutningen, men medaljesjansen røk da han valgte å vente på Alexander Kristoff i spurten.

Av andre norske prestasjoner som er verdt å nevne tok Lars Petter Nordhaug sammenlagtseieren i Tour de Yorkshire. Sondre Holst Enger vant en etappe i Østerrike rundt, mens Sven Erik Bystrøm gjorde sine saker meget bra i sin første sesong som proff.  

TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad har trillet terningen på de norske prestasjonene denne sesongen. Her er hans vurdring:

Alexander Kristoff - terningkast 6
Alexander Kristoff har definitivt imponert meg mest.

Han har bragt sykkelsporten i Norge opp på nye, historiske høyder. Det skal vi være takknemlig for. En klar sekser.

Sven Erik Bystrøm - terningkast 5
Bystrøm har hatt en kjempeflott debutsesong som førsteårsproff. Det er ikke rart at han ble tilbudt kontraksforlengelse.

Det er ikke bare fordi han er kamerat med Kristoff. Bystrøm har vist seg som en bunnsolid sykkelrytter. Han har et stort potensial.

Edvald Boasson Hagen - terningkast 5
Boasson Hagen imponerte meg stort i VM. Han bør allerede nå glede seg til klassikerne neste sesong. Boasson Hagen har bevist at han har et stort potensial i lange endagsritt. Det er det jeg mener han virkelig bør satse på. Da vil han heller ikke komme i konflikt med ambisjonene til Mark Cavendish. Boasson Hagen har tatt tak i en ny situasjon, og var kjempebra i Milano-San Remo.  

Sondre Holst Enger - terningkast 5
De som kjenner Holst Enger godt sier at det finnes grunner til at han ikke presterte så bra i vår. Han har måttet finne ut av ting på egenhånd. Jeg er glad for at han i den prosessen også har klart å vise potensialet sitt.

Holst Enger er en bohem. Han fungerer best i trygge omgivelser. Resultatdryppene gjør at jeg tror han kan løfte seg ytterligere. Han er en vinnerskalle. Utfordringen er å tilpasse seg den nye hverdagen. Der er han fortsatt i en læringsprosess. Men når man vinner som førsteårsproff spiller det ingen rolle hvor mange dårlige prestasjoner man har. Jeg kjenner Serge Beucherie. Han vil nok si at Holst Enger har underprestert, men at han også har vunnet ritt og luktet på pallen i flere andre. De har fremdeles stor tro på ham. Holst Enger bør følge eksempelet til Stake Laengen og flytte til sydligere strøk. Det tror jeg er lurt.

Lars Petter Nordhaug - terningkast 4
Han har en fantastisk kapasitet. Jeg gir ham en firer. 12. plassen i Liege-Bastogne-Liege viser potensialet hans. Nordhaug har ikke fått vist hva som egentlig bor i ham. Han har mer inne enn hva han har vist.

Nå går han inn i sitt siste kontraktsår med Team Sky, og han har press på seg. I de rittene hvor han får sjansen til å gå for egne resultater må han levere. Med Kwiatkowski på laget på han levere enten som hjelperytter eller i en mer fri rolle. Jeg håper Team Sky bruker ham offensivt.    

Vegard Breen - terningkast 3
Han har hatt en utrolig tung sesong. Breen har kjempet hardt. Jeg vet at han er meget seriøs, men havnet i en situasjon hvor han kom verken frem eller bak. Det har vært vanskelig for Breen å komme inn i et rittprogram som passer ham.

Han har etter hvert skjønt at han ikke blir satset på. Det er tøft mentalt. Da overrasker det ikke meg at han underpresterer med tanke på potensialet han har. Når man er usikker er det vanskelig å prestere. Det skal litt til at han finner seg et lag på øverste nivå. Kanskje han heller bør se på hva som skjedde med Vegard Stake Laengen denne sesongen og bruke Joker som et springbrett igjen.

Kristoffer Skjerping - terningkast 3
Jeg synes Skjerping fikk et håpløst rittprogram fra starten av. Han ble sendt hit og dit, med forskjellige tidssoner og steder med store temperaturforskjeller.

Det har ikke vært gunstig. Skjerping har vist at han er offensiv, men han har også underprestert i forhold til potensialet sitt. Det har vært en bratt læringskurve for ham.

De nye proffene
Jeg skjønner godt at Galta reiser ut. Han kommer til et lag som har lange tradisjoner. Jeg tror det kan være gøy å være med på det prosjektet. Det er et offensivt lag, og han vil få mange muligheter til å kjøre for egne sjanser.  

Både Daniel Hoelgaard og Odd Christian Eiking er selvskrevne som proffer. Hvis de ikke hadde blitt proffer hadde man virkelig lurt på hva som var galt. Det er opplagt at både Eiking og Hoelgaard har potensial som proffer. Mitt inntrykk er at FDJ virkelig har hevet seg når det gjelder å tenke helhet. Det gjelder trening, fysiologi og kosthold. Jeg håper jeg ser begge to i Vueltaen neste sesong.   

Det er utrolig gøy at Stake Laengen kommer tilbake. Det viser hvor mye miljøet har å si. Jeg synes det er fortjent at han fikk kontrakt med IAM.