Tyrkias statsminister: – IS hovedmistenkt etter Ankara-angrep

Tyrkias statsminister hevder de straks har identiteten klar på en av de to selvmordsbomberne som slo til i hovedstaden i helgen. Minst 97 mennesker ble drept. 

OFRENE: Minst 97 mennesker mistet livet i bombene lørdag. Her har en kvinne festet bilder av noen av ofrene på blusen. Foto: AP/Burhan Ozbilici
OFRENE: Minst 97 mennesker mistet livet i bombene lørdag. Her har en kvinne festet bilder av noen av ofrene på blusen. Foto: AP/Burhan Ozbilici

Den tyrkiske statsministeren Ahmet Davutoglu peker på terrorister fra Islamsk Stat som hovedmistenkte bak helgens blodige angrep i Ankara, hvor minst 97 mennesker ble drept.

– Det var uten tvil et selvmordsangrep. DNA-tester gjennomføres nå. Det er avklart hvordan selvmordsbomberne tok seg fram. Vi nærmer oss navn, som peker mot en bestemt gruppe, sa Davutoglu.

– IS er hovedmistenkt nr. 1

Han vil ikke identifisere gruppen. Likevel bekrefter han at IS er hovedmistenkte i etterforskningen av det han omtaler som det verste angrepet i Tyrkia i sitt slag.

Det prokurdiske venstrepartiet HDP, som hadde mange av sine tilhengere i lørdagens demonstrasjon, hevder så mange som 128 ble drept i angrepet. Det offisielle tallet fra tyrkiske myndigheter er 97 drepte. 

Demonstrasjonen lørdag var organisert av tyrkiske og kurdiske aktivister som kjemper for økt demokrati, og for å få slutt på konflikten mellom tyrkiske sikkerhetsstyrker og kurdiske opprørsgrupper.

Vurderer av avlyse valgkamparrangement

I et intervju med den tyrkiske kringkasteren NTV hevder statsministeren at lørdagens angrep var et forsøk på å påvirke utfallet av valget om drøyt to uker.

Han påpeker at nødvendige tiltak vil bli gjort, dersom det viser seg at sikkerhetssvikt kan ha bidratt til bombeangrepet.

Det prokurdiske venstrepartiet HDP vurderer å avlyse alle sine valgkamparrangementer fram mot valget i Tyrkia 1. november i kjølvannet av helgens blodige bombeangrep.

HDP gjorde et brakvalg i valget på nasjonalforsamling i Tyrkia i juni da partiet passerte sperregrensen på 10 prosent og i praksis saboterte regjeringspartiet AKPs mangeårige flertall.

Kritikk mot presidenten

President Recep Tayyip Erdogans gamle parti ble størst, men klarte ikke å danne koalisjonsregjering, og dermed ble det utlyst nyvalg.

Regjeringens kritikere anklager Erdogan for å ha hatt nyvalg i tankene helt siden valgnederlaget, som i sommer ble etterfulgt av en massiv militærkampanje mot det forbudte kurdiske arbeiderpartiet PKK.

Med bare sekunders mellomrom eksploderte de to bombene i den tyrkiske hovedstaden lørdag. Ingen har så langt tatt på seg skylden for angrepet. 

(NTB/TV2)

Mer innhold fra TV 2