FUNNET I FRYSER: Politiet konkluderte med at Ragnhild tok sitt eget liv og vil ikke gjenoppta etterforskningen. FOTO: PRIVAT / PRIVAT
FUNNET I FRYSER: Politiet konkluderte med at Ragnhild tok sitt eget liv og vil ikke gjenoppta etterforskningen. FOTO: PRIVAT / PRIVAT

Ragnhild-saken: Tror forhistorien kan ha påvirket etterforskningen

Om en død person tidligere vært suicidal, er det ifølge Finn Abrahamsen en fare for at politiet blir forutinntatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ragnhild Kamilla Sandvold var tidligere pillemisbruker og hadde forsøkt å ta overdoser. Da hun ble funnet død og stivfrosset i fryseren i sitt eget hjem 9. juli 1999, konkluderte politiet med selvmord.

Dette har Ragnhilds nærmeste aldri kunnet godta. En rekke omstendigheter rundt dødsfallet tyder på at Ragnhild kan ha blitt offer for en kriminell handling. En rapport fra privatetterforsker og tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen peker på en rekke mangler i politiets etterforskning.

Politiet i Agder vil imidlertid ikke gjenoppta etterforskningen av saken. Påtaleansvarlig Terje Kaddeberg Skaar i Agder politidistrikt begrunner det med at det ikke foreligger nye opplysninger som gir støtte til teorien om at Ragnhilds død skyldtes en kriminell handling.

Forhistorie

Asbjørn Hansen får støtte av tidligere politietterforsker Finn Abrahamsen. 

– Ut fra hvordan jeg kjenner ham, og hvor klar han har vært, så synes jeg det absolutt er grunn til å tenke nøyere gjennom hva han har kommet frem til, sier Abrahamsen til TV 2. 

Han tror det er to hovedmuligheter til at politiet ikke gjenopptar saken. Enten er det mangel på ressurser, eller at bevisene i saken er destruert. 

Abrahamsen mener det er alvorlig at det ikke ble gjort et skikkelig politiarbeid i saken, men tror årsaken til at politiet konkluderte med selvmord, var at Sandvold hadde en forhistorie som tilsa at dette var sannsynlig. 

– Da er det veldig greit å legge seg og hvile på den. At man for eksempel har vært narkoman eller suicidal ved tidligere anledninger. 

Abrahamsen hevder at politiet da blir forutinntatt, og får tunnelsyn. Dermed forsøker de å finne bevis som bekrefter teorien. 

Klaustrofobi

Familien til Ragnhild mener det er usannsynlig at hun frivillig satte seg i fryseren for å ta sitt eget liv, på grunn av hennes sterke klaustrofobi. I en fryseboks som holder minus 18 grader vil det ta mellom 60 og 90 minutter for et menneske å omkomme.

– Sånn som det fremstår, fra det som er kommet frem i mediene, så er burde det absolutt vært gjort en god del mer etterforskningsarbeid. Det som er problemet er at tiden har gått, og det kan være at bevisene er destruert.

Da er det ikke urealistisk å løse saken, men det vil kreve motiverte etterforskere, ifølge Abrahamsen.

Det vil også være nyttig for politiet å se på slike saker på nytt, av hensyn til tilliten til politiet. 

– Disse typen saker fører til en veldig negativ oppfatning av politiet. Derfor mener jeg det ikke er uklokt å se gjennom disse sakene på nytt. Denne sommeren har det kommet flere eksempler på dette.

Blant annet ble fire personer nylig ble siktet for drapet på Tina Jørgensen i 2000, og en person er siktet for drapet på Kristin Juel Johansen i 1999