FREMDELES EN LANG VEI: Per-Mathias Høgmo og hans gutter må slå Italia for å gå direkte til EM. Foto: Cornelius Poppe/NTB Scanpix
FREMDELES EN LANG VEI: Per-Mathias Høgmo og hans gutter må slå Italia for å gå direkte til EM. Foto: Cornelius Poppe/NTB Scanpix

Norge ender trolig på tredjeplass: Slik blir Norge seedet i playoff 

Dette er resultatene Norge trenger om man ikke klarer å slå Italia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

ULLEVAAL/LILLESTRØM (TV 2): Seieren over Malta var nødvendig for at Norges håp om å kvalifisere seg direkte til EM skal være berettiget.

Likevel har sannsynligheten sunket for at Norge skal komme seg til mesterskapet i Frankrike.

Det viser beregninger gjort av tallknuser Birger Myhr publisert på fotballungdom.no. Ifølge hans kalkulasjoner sank sannsynligheten fra 73,0 til 66,5 prosent i løpet av lørdagen.

– Både sannsynligheten for å bli beste treer og å bli seedet i en eventuell playoff gikk ned, sier Myhr til TV 2.

Grunnen er resultatene i de andre kampene, og hva det gjør med mulighetene for at Norge skal bli beste treer eller eventuelt om laget vil bli et av de fire seedede lagene i playoff dersom man blir nummer tre i gruppen.

– Greit å spille for å vinne

Den enkleste måten for Norge å komme seg til EM er selvsagt ved å slå Italia, og dermed bli gruppevinner. Dersom Kroatia avgir poeng mot Malta er Norge også uansett klar som et av de to lagene som går direkte videre fra gruppen.

– Jeg vet av erfaring at det er vanskelig å spille på et uavgjortresultat, så jeg syns det er veldig greit at vi må reise dit for å vinne. Det er en fin utfordring, sier Per-Mathias Høgmo dagen etter seieren mot Malta.

Samtidig innrømmer han at Italia borte er noe av det vanskeligeste man kan gjøre. Italia har ikke tapt en tellende kamp i Roma siden 90-tallet.

Det er også en mulighet for Norge å bli beste treer. Skal det skje må Norge helst spille uavgjort mot Italia, og samtidig håpe på at resultatene i tre andre kamper går Norges vei.

På treertabellen kan Norge få maksimalt 14 poeng ettersom poengene mot tabelljumbo Malta strykes.

Færøyene må slå Romania samtidig som Ungarn tar poeng mot Hellas. Da blir Romania treer i gruppe F med 13 poeng. Blir det Ungarn som blir nummer tre får de 15 poeng på treertabellen og er foran Norge.

I gruppe C får både Slovakia og Ukraina minimum 13 poeng som treere. Norge må håpe at Slovakia ikke vinner borte mot Luxembourg, samt at Spania gjør jobben mot Ukraina. 

Mest sannsynlig med playoff

Det skal litt til, og dermed er det mer sannsynlig at Norge må ut i playoff. Der vil fire av treerlagene seedes ut fra UEFAs landslagskoeffisient. Den påvirkes av resultatene i kvalifiseringen, og mye kan enda endre seg.

Norge kan i teorien være det nest beste laget av treerne på den koeffisenten, men i verste fall er man nummer sju av de åtte lagene som må spille den ekstra kvalifiseringskampen.

– Det å beregne hvordan den koeffisienten ser ut er faktisk veldig, veldig enkelt. Det er enklere enn FIFA-rankinen. UEFA-koeffisienten er direkte avhengig av resultatene som oppstår i kvalifiseringen. Det er ingen vennskapskamper eller slikt som kan påvirke de koeffisientene. Nå når alle lagene har en kamp igjen, så er det lite utfallsrom, sier Myhr.

– Det som er interessant er at mange av lagene som kan havne i playoff ligger rundt den samme koeffisenten som Norge. Derfor blir det litt utslag. Nå har vi hatt uflaks i den niende runden. Det var veldig mange resultat som gikk imot i forhold til det vi hadde grunn til å håpe på. Hvis vi har litt mer tur og resultatene går i vår favør, så er det godt mulig at man kan bli seedet dersom man ender på tredjeplass.

Dette er utfallene som er best for Norges håp om å bli seedet:
Gruppe A: Tyrkia og ikke Nederland tar tredjeplassen, men ideelt sett etter uavgjort mot Island. Vinner Tyrkia vil de trolig havne foran Norge på koeffisienten, med uavgjort trolig bak.

Gruppe B: Bosnia-Herzegovina ligger på tredjeplass. De vil i tilfelle seedes foran Norge, men både Kypros og Israel kan gå forbi. De vil begge seedes bak Norge.

Gruppe C: Slovakia og Ukraina gjør opp om andre- og tredjeplassen. Slovakia tar trolig andreplassen, og Ukraina vil uansett seedes over Norge. Dersom Slovakia blir nummer tre vil det bli svært jevnt med Norge.

Gruppe D: Tyskland, Polen og Irland kan potensielt bli nummer tre. De to førstnevnte er foran Norge uansett, mens man kan ta igjen Irland dersom de taper med tre-fire mål borte mot Polen og selv spiller uavgjort mot Italia.

Gruppe E: Slovenia er så godt som klare for playoff. Vil havne bak Norge.

Gruppe F: Dersom Ungarn forblir nummer tre vil de bli seedet foran Per-Mathias Høgmos menn. Om Romania tabber seg ut mot Færøyene har Norge gode muligheter til å bli seedet foran.

Gruppe G: Russland eller Sverige blir nummer tre, og begge ligger foran Norge.

Gruppe I: Danmark vil havne foran Norge om de blir nummer tre. For Norges del må man krysse fingrene for at Albania ikke vinner borte mot Armenia.

Se grundig gjennomgang på fotballungdom.no. 

Følger med

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo vil følge nøye med på utfallet av kvalifiseringskampene de kommende dagen.

– Vi vet ganske mye om det på mandag etter dagens og morgendagens mye kamper. Da vet vi ganske eksakt hvordan vi står i forhold til en eventuell tredjeplass og seeding, sier Høgmo på spørsmål fra TV 2.

Regnemodellen til Myhr, som i det private jobber med tall og statistikk, simulerer alle kampene 5000 ganger. Det har beregnet sannsynligheten for alle de ulike utfallene.

– Det er en simulasjonsmodell som jeg har brukt gjennom hele kvalifiseringen og som er veldig godt egnet til å beregne den type ting, sier Myhr.

Beregninen tilsier 5,5 prosent sannsynlighet for at det ender med tredjeplass og at man blir seedet i en eventuell playoff. Hele 52,2 prosent er sjansen for at man blir useedet. Det hører også med til statistikken at det er 11,3 prosent sannsynlighet for at Norge vinner gruppen og 29,1 prosent for at man blir nummer to. Beste treer er det 1,9 prosent sjanse for.

– Mest sannsynlig er det at vi ender på femte- eller sjetteplass på UEFA-rankingen blant lagene som skal ut i playoff, sier Myhr.

– Vi kan havne på andreplass i seedingen om alt går Norges vei, men det er bare syltynn teori.