Ragnhild (44) ble funnet død i fryser med snor rundt håndleddet – politiet konkluderte med selvmord

KRISTIANSAND (TV 2): Etterforskningen slaktes i en fersk rapport, men politiet nekter å se på saken igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ragnhild Kamilla Sandvold gledet seg til å reise på leirskole med barna 10. juli 1999. Hun hadde pakket og ordnet med redningsvester til barna.

Ragnhild fikk aldri reist på tur med barna. Dagen før de skulle dra, ble Ragnhild funnet død og nedfrosset i fryseren hjemme i sin egen leilighet i Søgne i Vest-Agder.

– Intet straffbart forhold

Ragnhild kom hjem med taxi natt til torsdag 8. juli. En gang mellom klokken 01.30 og 09.30 torsdag havnet hun i fryseren. Hun ble funnet fredag 9. juli klokken 13.15.

Politiet mente trebarnsmoren hadde begått selvmord. Etterforskningen ble henlagt som intet straffbart forhold.

Familien mente fra første stund at Ragnhild ikke kunne ha tatt sitt eget liv. Hun hadde så sterk klaustrofobi at hun til tider vegret seg for å sove på soverommet. Hun foretrakk sofaen på stua.

Ragnhild Sandvold ble funnet død i en fryseboks i 1999. Politiet konkluderte med selvmord. FOTO: PRIVAT / PRIVAT
Ragnhild Sandvold ble funnet død i en fryseboks i 1999. Politiet konkluderte med selvmord. FOTO: PRIVAT / PRIVAT

De mener det er helt usannsynlig at hun frivillig skulle sette seg i fryseren for deretter å lide en langsom død på grunn av nedkjøling og surstoffmangel. I en fryseboks som holder minus 18 grader vil det ta mellom 60 og 90 minutter for et menneske å omkomme.

En rekke andre omstendigheter peker også i retning av at Ragnhild ble drept:

  • Ragnhild hadde en snor knyttet rundt venstre håndledd. En løkke i den andre enden av snora kan tyde på at hendene hennes var knyttet sammen, men at hun greide å få løs den ene hånden. Det er påvist DNA fra en mannsperson på snora.
  • En pappeske sto oppå lokket på fryseboksen. Selv om det er mulig å åpne fryseren med esken på lokket, er det atskillig enklere å fjerne pappesken først.
  • Ragnhild hadde et sår på munnen. Såret var påført Ragnhild kort tid før hun døde. De siste som så henne i live, sier hun ikke hadde noen skader.
  • Ragnhild var påvirket av medikamentet alprozolam, som er det aktive stoffet i det beroligende legemiddelet Xanor. Ragnhild kan ha vært bevisstløs da hun havnet i fryseren. Ragnhild var tidligere pillemisbruker og hadde forsøkt å ta overdoser, men da hun døde var hun rusfri. Personer som sto nær Ragnhild forteller at hun hadde fått orden på livet og så lyst på fremtiden.
  • Flere ting var borte fra leiligheten. Blant annet var fryseren full av mat kort tid før Ragnhild ble funnet død. Da hun ble funnet, var fryseren tømt for mat. Det er ikke gjort noen forsøk på å finne ut av hva som skjedde med maten. Ragnhild hadde ikke bil, så hun kunne ikke kjørt det bort selv.

Et pilleglass ble funnet i peisovnen i leiligheten. Pilleglasset er ikke undersøkt for fingeravtrykk eller opprinnelse.

Personer med mulig motiv ble ikke alibisjekket.

Snora som var festet rundt Ragnhilds håndledd, ble analysert to og et halvt år etter at Ragnhild ble funnet død. Politiet fant DNA av mannlig opprinnelse, men for lite til at identititet kunne fastslås.

På tross av dette ble saken henlagt. Henleggelsen ble påklaget, men begjæringen om gjenopptakelse ble avslått av Riksadvokaten 2. mai 2002.

Mener etterforskningen ikke holdt mål

PAPPESKE: Ragnhild ble funnet i en fryser med en pappeske på lokket. Bildet er fra en rekonstruksjon gjort av TV 2. FOTO: MORTEN TORJUSSEN / TV 2
PAPPESKE: Ragnhild ble funnet i en fryser med en pappeske på lokket. Bildet er fra en rekonstruksjon gjort av TV 2. FOTO: MORTEN TORJUSSEN / TV 2

Privatetterforsker og tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen har gjennomgått etterforskningen på oppdrag fra Ragnhilds sønn Raymond Ingerseth-Sandvold. Hansen karakteriserer både den tekniske og taktiske etterforskningen som svært mangelfull.

– Tror du at Ragnhild tok sitt eget liv?

– Nei, jeg tror ikke det.

– Har du sett at det finnes personer med mulig motiv for å ta livet av henne?

– Ja, absolutt. Det ligger flere opplysninger som tilsier at det finnes et motiv der.

Unikt selvmord

Hansen mener at politiet kan ha kjørt seg inn i et spor der man ikke har evnet å se at saken handler om noe annet enn et selvmord.

– Jeg har undersøkt litt i litteraturen, og ingen ting tyder på at noen har tatt sitt eget liv på denne måten i Norge eller i Europa. Det er ingen vanlig måte å ta sitt eget liv på. Det er fremskaffet ganske klare opplysninger på at avdøde hadde klaustrofobi. Da er det enda rarere at en person tar sitt eget liv på å sette seg i en fryseboks, sier Hansen til TV 2.

Privatetterforsker Asbjørn Hansen har vært sentral i oppklaringen av flere saker. FOTO: MORTEN TORJUSSEN / TV 2
Privatetterforsker Asbjørn Hansen har vært sentral i oppklaringen av flere saker. FOTO: MORTEN TORJUSSEN / TV 2

Hansen var sentral i oppklaringen av Orderud-saken og Baneheia-saken. Som privatetterforsker var det hans rapport som førte til ny etterforskning i i Monika-saken.

På bakgrunn av Asbjørn Hansens rapport ble etterforskningen av Ragnhild-saken begjært gjenopptatt 29. mai i år. Blant annet ønsket man at DNA-materialet fra snoren som Ragnhild var bundet med, skulle analyseres med på nytt. Med dagens metoder vil man kunne få mer informasjon om det mannlige DNA-et som ble funnet på snoren.

– Ikke realistisk å håpe på nye opplysninger

30. juli ble begjæringen avvist. Påtaleansvarlig Terje Kaddeberg Skaar i Agder politidistrikt skriver at det ikke foreligger nye opplysninger som gir støtte til teorien om at Ragnhilds død skyldtes en kriminell handling.

– Vurderinger som ble foretatt i 1999 og framover kan jeg ikke svare for, svarer Kaddeberg Skaar på TV 2s gjentatte spørsmål om etterforskningen etter dødsfallet var god nok.

Han viser til at saken ble gjennomgått både av statsadvokaten, riksadvokaten og av Kripos før 2002.

– Det er et element som Hansen peker på at stroppen eller snora som avdøde hadde rundt venstre håndledd, der er det et mannlig DNA vi ikke kjenner opprinnelsen til. Når man skal vurdere 16 år etterpå om man skal gjenåpne en etterforskning, skal det foreligge en realistisk mulighet for at en ny etterforskning kan frembringe informasjon som går i retning av at hennes død skyldes en kriminell handling. Den vurderingen har politiet tatt, og det er det ingen realistiske muligheter for, sier politiinspektøren.

– Men dere har ikke analysert dette på nytt?

Terje Kaddeberg Skaar, påtaleansvarlig Agder politidistrikt FOTO: MORTEN TORJUSSEN / TV 2
Terje Kaddeberg Skaar, påtaleansvarlig Agder politidistrikt FOTO: MORTEN TORJUSSEN / TV 2

– Nei, men hvis man skal gjenåpne etterforskningen, er det med det som utgangspunkt. Vår konklusjon er at det ikke er en realistisk mulighet for å innhente informasjon.

– Men det vet dere jo ikke?

– Nei, men spørsmålet besvart. Det er den vurderingen vi har gjort, om vi skal gjenåpne etterforskningen.

Søvnløse netter

Raymond Ingerseth-Sandvold var 20 år gammel da moren ble funnet død. I de 16 årene som har gått, har han sendt en rekke brev til politiet hvor han påpeker omstendigheter som tyder på at moren ikke begikk selvmord.

– Jeg har ikke fått et eneste svar, ikke en telefon en gang. Det har vært en hard kamp og mange søvnløse netter, sier Raymond Ingerseth-Sandvold til TV 2.

Sønnen beskriver moren som en livsglad person som ville andre godt. Hun hadde sine problemer og forsøkte en gang å ta sitt eget liv. Personer som sto henne nær, sier imidlertid at Ragnhild hadde det bedre enn på lenge og så lyst på fremtiden. Raymond er 100 prosent sikker på at moren ikke tok sitt eget liv.

SØNNEN: Raymond Ingerseth-Sandvold er helt sikker på at moren ikke plasserte seg selv i fryseboksen. FOTO: MORTEN TORJUSSEN / TV 2
SØNNEN: Raymond Ingerseth-Sandvold er helt sikker på at moren ikke plasserte seg selv i fryseboksen. FOTO: MORTEN TORJUSSEN / TV 2

– Må ha vært utrolig flink

– Det er altfor mange ting som ikke stemmer. Hvis det er et selvmord, var hun utrolig flink. Da har hun planlagt sitt eget drap, sier sønnen og utdyper:

– Hvis hun har gjort dette selv, har hun blitt kjørt hjem om natta, gått inn i leiligheten, laget mat, spist samtidig som hun tok veldig mye tabletter, tømt fryseboksen for mat, satt seg oppi den, vært sikker på at det var en pappkasse på toppen, satt seg nedi og venta. Det er ikke mulig, sier sønnen.

Han har via sin advokat påklaget Agder politidistrikts beslutning om ikke å ta opp etterforskningen.