Donald Trump har sansen for raske biler. Hvis han skulle bli USAs neste president er han også garantert den første som har eid en Lamborghini!
Donald Trump har sansen for raske biler. Hvis han skulle bli USAs neste president er han også garantert den første som har eid en Lamborghini!

Superbilen kan bli verdt en formue 

Det kommer an på hva som skjer med første eier.

I skrivende stund er en lilla Lamborghini Diablo fra 1994 (en begrenset utgave kalt SE30 Jota), den dyreste bil du kan kjøpe på Finn, med en salgspris på 6,9 millioner kroner. 

Men skal du først betale mye penger for en av de mest legendariske superbilene fra 90-tallet, kan du heller gå for en lyseblå (fargen kalles Le Mans blå) Diablo VT Roadster fra 1997, som nå er til salgs hos en Michael Digonis i USA for 299.000 dollar, altså rundt 2,5 millioner kroner. Den kan nemlig fort vise seg å bli verdt det mangedobbelte...

Det opprinnelige designet ble nedstemt

Lamborghini Diablo fikk den utakknemlige oppgaven å ta over etter legendariske Countach, da den ble vist fram for pressen i januar 1990. Designet er gjort av samme mann, Marcello Gandini, men ikke uten litt krangel og bråk. Gandinis opprinnelige designforslag til Diablo ble nemlig nedstemt av Chrysler (som hadde kjøpt Lamborghini i 1987), de følte det var for ekstremt. 

Istedet fikk Chryslers designteam finpusse litt på designet, mens en furten Gandini forlot hele prosjektet. I 1991 dukket superbilen Cizeta-Moroder V16T opp, og representerer visstnok Diabloens opprinnelige design (mer eller mindre). Sett i ettertid kan man kanskje si at Chrysler hadde rett, for Diabloens design har tålt tidens tann bedre enn Cizetaen. 

Dette er racerbilen som bare fikk kjøre to løp

VT med firehjulstrekk

Diablo ble uansett en sensasjon, og var en liten periode klodens raskeste bil med sine 325 km/t, før nye konkurrenter fra Jaguar, Bugatti og McLaren fullstendig parkerte Lamboen hva angår topphastighet. I 1993 kom VT-modellen, som signaliserte firehjulstrekk. Lite visste man det da, men 4x4 kom etterhvert til å bli synonymt med Lamborghinis superbiler. 

Bilen er velholdt, både innvendig og rent teknisk. Foto: Michael DiGonis
Bilen er velholdt, både innvendig og rent teknisk. Foto: Michael DiGonis

Flere ulike spesialmodeller av Diablo fulgte fram til produksjonen stoppet i 2001 (inkludert et facelift i 1999). En av disse var en åpen utgave av VT, kalt VT Roadster som ble introdusert i desember 1995. Den hadde flere forbedringer og oppgraderinger, samt ett elektrisk targatak av karbon, som ga de to i bilen en Roadster-opplevelse med klar himmel over seg. Nå skulle man ikke tro at en slik superbil var noe for milliardærer med hentesveis, men der tar man feil...

BMWs kunstbiler feirer 40 år

Spesialbestilt av Donald Trump

For det er det som gjør den lyseblå Diabloen til 299.000 dollar til et potensielt samlereksemplar av dimensjoner. Bilen ble nemlig kjøpt ny av en viss Donald Trump. Businessmannen som før var mest kjent for sitt reality-show, hvor han kunne skrike "You're fired!" til folk, men som nå har helt andre ambisjoner. 

En sticker den nye eieren aldri, aldri kan fjerne. Foto: Michael DiGonis
En sticker den nye eieren aldri, aldri kan fjerne. Foto: Michael DiGonis

Trump er nemlig aktuell som presidentkandidat for det republikanske partiet. Selv om mange har sett på hans kandidatur som lite seriøst, har han en overveldende oppslutning akkurat nå. Hvis han blir republikanernes kandidat, må han mest sannsynlig gå opp mot Hillary Clinton fra demokratene, og det kan fort slå begge veier. Skulle Trump bli USAs neste president, vil verdien på denne Diabloen dobles eller tredobles over natten. 

299.000 dollar er i utgangspunktet litt mye for en 97 VT Roadster som har gått 15.000 miles (24.000 km), men da har man ikke tatt med Trump-effekten. Nå skal ikke jeg ta stilling til om mannen er kapabel til å inneha verdens kanskje viktigste jobb, men en ting vet jeg: Hvis han blir valgt, vil dette bli den første Lamborghini (og sikkert siste) som har vært eid av en amerikansk president. I så måte vil vi snakke om at personen som kjøpte denne for 2,5 millioner kroner i 2015, gjorde et røverkjøp. 

Lamborghini Diablo er forlengst legendarisk. Det kan også den første eieren av denne bli... Foto: Michael DiGonis
Lamborghini Diablo er forlengst legendarisk. Det kan også den første eieren av denne bli... Foto: Michael DiGonis

VW får uventet støtte av Jeremy Clarkson