MER Å JUBLE FOR: Slik husker mange Jimmy Floyd Hasselbaink fra tiden i Chelsea. Nå jubler nederlenderen igjen - fra sidelinjen. Foto: Scanpix
MER Å JUBLE FOR: Slik husker mange Jimmy Floyd Hasselbaink fra tiden i Chelsea. Nå jubler nederlenderen igjen - fra sidelinjen. Foto: Scanpix

Tidligere Premier League-helt med utrolig manager-suksess på nivå tre i England

– Han slo meg ikke akkurat som noen trenertype, sier tidligere lagkamerat til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Premier League! Slik får du tilgang!

Jimmy Floyd Hasselbaink var en fryktet Premier League-spiss på slutten av 1990- og 2000-tallet. 

Stikkordene var fart, fysikk og lekre scoringer. Mange scoringer. Nederlenderen hamret nemlig inn på bestilling, og hadde sin definitive storhetstid for Chelsea mellom 2000 og 2004 med 70 mål på 136 kamper.

SUKSESS: Jimmy Floyd Hasselbaink ledet Burton til opprykk i sin første sesong.
SUKSESS: Jimmy Floyd Hasselbaink ledet Burton til opprykk i sin første sesong.

Nå gjør Hasselbaink suksess igjen. Den tidligere spisstjernen har relativt ubemerket sneket seg inn bakveien i det engelske ligasystemet som manager og topper nå League One med miniputten Burton Albion.

43-åringen overtok sjefsstolen i den daværende League Two-klubben i november 2014 og ledet «Brewers» rett til opprykk til League One. For første gang i klubbens 65-årige historie.

Rett til topps på tabellen

Og denne sesongen har bare fortsatt i samme spor. Burton har vunnet åtte av sine elleve kamper til nå og topper League One-tabellen

Burton er en av divisjonens minste klubber, men har likevel foreløpig lagt bak seg opprykksfavoritter som Sheffield United, Millwall og Bradford.

Suksessen har gjort Hasselbaink til et hett managernavn på ryktebørsen, og koplingene til flere Championship-klubber har vært heftige i engelske medier den siste tiden. Fremgangen ga han også prisen som «månedens manager» for september.

Hasselbainks tidligere lagkamerat fra tiden i Leeds (1997-99), Gunnar Halle, er litt overrasket over den tidligere stjernespissens managersuksess.

– Da vi spilte sammen i Leeds, så slo han meg ikke som noen utpreget trenertype. Han var egentlig litt ego. En typisk spisstjerne. Han kom til klubben og forventet å gjøre suksess, noe han også gjorde etterhvert, sier den tidligere landslagsbacken til TV 2.

– Han var veldig fokusert på seg selv og ville score mange mål. Han ville bli den beste, sier Halle.

– Vil få større jobber etterhvert

Men 50-åringen, som nå er landslagstrener for G 16-landslaget, understreker av Hasselbaink ikke var egoistisk som person.

– Jeg hadde veldig god kjemi med han. Jimmy var veldig lett å komme i kontakt med og han hadde veldig godt humør. Vi kom til Leeds omtrent samtidig, noe som også hjalp på forholdet oss imellom, forteller Halle.

Den tidligere Oldham-, Leeds-, Braford- og Wolves-spilleren tror samtidig Hasselbainks vinnende vesen hjelper han som manager.

– Han har mye erfaring og spilte i mange år på et høyt nivå. Samtidig spilte han under mange gode managere, og har åpenbart lært mye. Det tar han med seg nå. Nå går han også gradene og lærer det engelske ligasystemet å kjenne fra bunnen. Han startet også som trener rett etter han la opp.

– Han har allerede opparbeidet seg et godt rykte, så jeg er sikker på at han vil få større jobber etterhvert, sier Halle.

Alsaker: – Har tatt med seg vinnerviljen

Det er TV 2s Premier League-kommentator, Øyvind Alsaker, helt enig i.

– Han har begynt på helt riktig nivå. Han har startet i det små og tar steg for steg. Det er helt riktig. Så får de større klubbene komme etterhvert, sier han til TV 2.

– Jeg husker Hasselbaink som fantastisk avslutter med mye kraft, rå fysikk og muskler. Og et vanvittig tempo og vinnervilje. Det siste har han åpenbart tatt med seg som manager, sier Alsaker.

Fotballkommentatoren er også litt overrasket over at Hasselbaink gjør suksess. Først og fremst fordi store stjerner ofte ikke blir store managere.

– De beste managerne var gjerne ganske middelmådige som spillere. Bare se på Alex Ferguson, Arsene Wenger eller Jürgen Klopp. Noe av problemet for store stjerner er at de ikke har vært vant til å tenke på hva som må til for å bli god. De har hatt et stort talent og flyter godt på det. Og kanskje de tror det vil holde med sin aura for å lykkes som manager. Historien er full av eksempler på det motsatte, sier han.

Utfordring å gå fra spiller til trener

Det støtter Halle, som selv tok steget fra spiller til trener da han la opp i 2003. Det siste tiåret har Halle vært assistenttrener i både Lillestrøm, Viking og Molde, samt hovedtrener i Lyn.

– Den klart største utfordringen er at du plutselig må jobbe med individer. Du må ta hensyn til en gruppe og få den til å fungere som et lag. Det er et puslespill, og noe helt annet enn når man spiller selv og primært kan tenke på seg selv, forteller han.

– De fleste tidligere fotballspillere klarer å lede en fotballtrening. Men det å sette sammen et lag og få det til å fungere, er noe helt annet. Men Jimmy har åpenbart fått det til å fungere. Det at han oppnår suksess med en så liten klubb som Burton er spesielt imponerende, sier Halle.

Selv ble Halle koplet til jobben som assistenttrener under Uwe Rösler i Leeds i fjor sommer, men overgangen ble ikke noe av.

Han innrømmer likevel at det kan skje. 

– Jeg har snakket med Uwe og det kan bli en mulighet etterhvert. Det hadde vært fint å få en ny tur over til England. Men det må passe. Jeg trives veldig bra i den jobben jeg har nå, sier Halle.

– Hvis Hasselbaink leder Burton til nok et opprykk til våren, samtidig som Leeds blir værende i Championship, så møtes dere kanskje på sidelinjen neste sesong?

– Ja, kanskje det, sier Halle og smiler lurt.

PS! Burton er nok mest kjent for fotballfans for sin oppsiktsvekkende 0-0-kamp hjemme mot Manchester United i FA-cupen i 2006. Returoppgjøret på Old Trafford endte med 0-5-tap. De gule og svarte 

PPS! Burton gjorde seg også bemerket da den tidligere storspilleren Nigel Clough overtok som spillende manager i 1998, da klubben befant seg på åttende nivå i det engelske ligasystemet. Clough ledet likevel klubben stødig gjennom ti år og tok den opp til Conference, før han gikk til Derby i januar 2009. Burton ledet da Conference med 13 poeng og rykket opp til League Two samme våren.