Slik jobber Real Madrid og landslaget med å utvikle Martin Ødegaard

Alle Martin Ødegaards bevegelser på trening og i kamp filmes og analyseres.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Ødegaards nøkkelinvolveringer i siste kamp for Castilla øverst.

LILLESTRØM (TV 2): Utviklingsfokus.

Du har garantert hørt både landslagssjef Per-Mathias Høgmo og stjerneskuddet Martin Ødegaard bruke ordet.

De snakker sjelden i store ord, og messer heller om ulike områder det gjelder for laget eller enkeltspillere å utvikle seg på.

Men hva gjøres konkret for at man skal ta stegene som skal til for at enkeltspillere blir bedre?

– Det handler om å bruke treninger og kamper aktivt. Å utvikle det man er god på og ikke så god på i treningshverdag. Spesielt når man har en så god treningshverdag som jeg har i Real Madrid, så er det veldig inspirerende og lærerikt, sier Martin Ødegaard til TV 2.

– Real Madrid er veldig interessert

De fleste treninger og kamper gjennomføres på klubbnivå.

Det betyr at Per-Mathias Høgmo trenger hjelp om han skal utvikle spillerne i den retningen som han ønsker. 

Før og mellom de to kampene mot Malta og Italia identifiserer han sammen med spillerne hvilke områder de bør utvikle seg på. Deretter tar han opp det samme med klubbene – i ulik grad, men storklubbene er ikke nødvendigvis vanskelige å samarbeide med.

– Det varierer en del fra spiller til spiller og klubb til klubb i hvilken grad man har kontakt om en spillers utvikling. Vi opptatt av å sette utviklingsmål og akkurat på denne samlingen så jobber vi med å sette nye utviklingsmål for spillerne fremover. De målene diskuterer vi med klubbene, slik at vi er sammen om det. Vi ser på hvor vi er, og hvor vi skal, sier Høgmo på spørsmål fra TV 2.

– Er det lettere å ha den dialogen med norske klubber enn storheter som Real Madrid?

– Jeg opplever at at det er stor interesse i Real Madrid for de innspillene vi har. De er veldig glad for at vi engasjerer oss. De er opptatt av at spillerne er på landslagene sine, og at vi bidrar på ulike fagfelt og har høy kompetanse blir sett på som utelukkende positivt i Real Madrid.

Filmes også på trening

Et sentralt verktøy er videoanalyse. Ingenting overlates til tilfeldighetene når man skal vurdere spillernes ferdigheter.

Både på landslaget og i Real Madrid er bruken av videoanalyse utstrakt.

– Alle kamper og treninger i Madrid filmes, og så får man tilbakemeldinger etter det. Da viser trenerne egne klipp om hva som er bra og ikke er så bra, sier Ødegaard.

Kanskje er det noe likt analysene TV 2 har gjennomført etter de to siste Castilla-kampene til Martin Ødegaard.

– Her på landslaget har vi et eget program hvor man kan se hele kampen, sjanser og egentlig klipp av alle egne involveringer. Det synes jeg er interessant å se. Jeg har alltid likt å se på klipp av meg selv og andre gode fotballspillere.

Mange kokker – lite søl

Martin Ødegaard trener til daglig med Real Madrids stjernespekkede a-lag, mens han spiller kamper med b-laget Castilla. Det betyr at det er mange involvert i spillerens utvikling.

Landslagets støtteapparat er i seg selv et godt over tosifret antall medlemmer.

Det samme finner man nok i Real Madrid.

– I treningshverdagen så er de de rundt a-laget jeg forholder meg til. Da er det Rafael Benítez og assistentene hans jeg snakker med, sier Ødegaard.

– Rundt kamper så er det jo de som har med Castilla å gjøre, Zidane med flere. Vi har ingen faste møter, men etter hver kamp setter man seg ned og ser på analysen etter kampen.

Man kunne kanskje tenke seg at det med så mange kokker ble desto mer søl.

Det mener Ødegaard går problemfritt.

– Jeg syns det er mye av det samme de sier til meg. Jeg er blitt stresset på det å avslutte og score selv en liten stund. Det er jeg for så vidt enig i selv at jeg må gjøre, så det går bra.