KONTROVERSIELT: Den ungarske fotografen Norbert Baksa sjokkerer med en moteserie hvor modellen Monika Jablonczky er stylet som en flyktning. FOTO: NORBERT BAKSA / SKJERMDUMP
KONTROVERSIELT: Den ungarske fotografen Norbert Baksa sjokkerer med en moteserie hvor modellen Monika Jablonczky er stylet som en flyktning. FOTO: NORBERT BAKSA / SKJERMDUMP

Motefotograf stylet modellen som flyktning med luksusmerke

Moteserien til den ungarske fotografen møter sterke reaksjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forrige måned gikk bildene av flyktninger som ble stoppet ved den ungarske grensen verden rundt. Ungarsk politi brukte tåregass og vannkanoner mot flyktningene som prøvde å krysse grensen fra Serbia mot Ungarn.

Den ungarske motefotografen Norbert Baksa lot seg inspirere av de dramatiske scenene, og han bestemte seg for at piggtrådgjerder var den perfekte bakgrunnen for å vise fram eksklusive klær. På bildene fremstår modellen Monika Jablonczky som en flyktning. 

Flyktning med Chanel

Denne uken delte han moteserien «Der Migrant» på sin hjemmeside og på Twitter, og det satte sinnet i kok hos brukere på sosiale medier, skriver NY Times

Særlig ett bilde, hvor den lettkledde modellen tar en selfie med en Chanel-telefon foran et piggtrådgjerde, skapte sterke reaksjoner. Flere reagerte på at modellen har på seg en hijab, men samtidig viser deler av brystene.

I et annet bilde blir modellen dratt bort av det som skal fremstå som politi eller grensevakter.  

Forsvarer bildene

Nå har Baksa gått ut på Twitter for å forsvare seg selv og den kontroversielle moteserien.

– Vi har fått mange negative reaksjoner etter publiseringen av moteserien «Der Migrant», selv om flere og flere forstår budskapet som ligger bak og sier seg enige i det, skriver Baksa.

Fotografen skriver videre at målet med moteserien var å få folk til å se flyktningsituasjonen fra nye sider og at han ikke ønsket å fornærme noen.

– Siden mange ser på bildene som støtende, har vi valgt å fjerne moteserien fra våre nettsider, skriver Baksa. 

Baksa har tidligere fotografert for internasjonale magasiner som Elle, Playboy og Cosmopolitan. Han har også fotografert reklamekampanjer for store navn som Nike, Adidas, Levi's og Red Bull.  

Ungarn stenger grensen

Dette er andre gang på kort tid en ungarsk fotograf blir kritisert for hvordan de behandler flyktninger. Nylig mistet en kvinnelig ungarsk fotograf jobben, etter at hun sparket til flere flyktninger da de løp fra politimenn. 

Europa opplever nå den største flyktningkrisen siden andre verdenskrig. Siden i sommer har det vært en eksplosiv økning av mennesker som flykter fra krig og terror

I sommer begynte Ungarn arbeidet med å stenge grensene mot Serbia med et gigantisk piggtrådgjerde, noe både EU og Serbia er motstandere av. 

TV 2 har vært i kontakt med flere norske organisasjoner som jobber for flyktningers interesser, men de ønsker ikke å kommentere moteserien.