NYE MODELLER: De nye Iphonene ble først presentert den 9. september. Én måned senere er det mulig å kjøpe telefonene i Norge. FOTO: JOSH EDELSON / AFP
NYE MODELLER: De nye Iphonene ble først presentert den 9. september. Én måned senere er det mulig å kjøpe telefonene i Norge. FOTO: JOSH EDELSON / AFP

Batteriskandale? Flaks kan avgjøre hvor lenge iPhone-batteriet ditt varer

Tilsynelatende like Iphone-telefoner har forskjellig batteritid, viser undersøkelser. – Marginale forskjeller, svarer Apple.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag ble Iphone 6s og Iphone 6s Plus lansert i Norge, i tillegg til smartklokken Apple Watch. 

De nye utgavene av Apples populære mobiltelefon har vært tilgjengelig for salg i noen utvalgte land allerede, deriblant USA og Kina. Dette betyr at entusiaster og vanlige brukere allerede er blitt godt kjent med de nye telefonene. 

Blant årets nyvinninger finner vi teknologien 3D touch, som gjør at skjermen registrerer hvor hardt du trykker, bedre kamera og raskere fingeravtrykkleser.

Nå får også den nye prosessoren mye oppmerksomhet. Hvem som har laget A9-brikkesettet som sitter i de nye telefonene kan nemlig ha betydning for batteritiden, ifølge blant annet Engadget

– To timer forskjell

Det er to forskjellige produsenter som lager de ulike prosessorene, koreanske Samsung og mer ukjente TSMC.

Den siste tiden har flere Iphone-eiere gjennomført tester og delt resultatene via ulike forumer på nettet. Disse undersøkelsene viser at TSMC-prosessoren har omtrent to timer bedre batterilevetid enn telefoner som drives av Samsung-prosessoren, skriver teknologinettstedet. 

– For et par dager siden kjørte jeg GeekBenchs batteritest for begge enhetene, og resultatene var overraskende. TSMC-chipen varte i nesten åtte timer, mens Samsung-chipen holdt ut i rundt seks timer, skriver en bruker på Reddit

Det er imidlertid ikke mulig å finne ut hvem som har laget prosessoren før du kjøper telefonen. 

«Chipgate»

Forårets modeller fikk mye oppmerksomhet da Iphone-eiere fortalte om telefoner som bøyde seg i lommen. Fenomenet ble senere kjent som «bendgate».

Nå er «chipgate» og «batterygate» populære emneknagger i sosiale medier. 

Slik svarer Apple

Teknologinettstedet Arts Technica siterer en uttalelse fra Apple om batteritestene.

– Visse laboratorietester kjører prosessorene med en kontinuerlig tung arbeidsbelastning inntil batteriet tømmes, og er ikke representative for den virkelige verden siden de bruker den høyeste CPU-ytelsen i et urealistisk tidsperiode. Det er en misvisende måte å måle batteritiden i den virkelige verden, skriver Apple ifølge nettstedet.

Teknologigiganten innrømmer likevel at det er forskjeller i batteritiden.

– Tall fra våre tester og kundedata viser at den faktiske batterilevetiden for Iphone 6s og Iphone 6s Plus med forskjellige komponenter varierer med bare 2-3 prosent, skriver Apple.

– Velkjent retorikk

Teknologi-ekspert og Coxit PRs byråleder, Magnus Brøyn, beskriver Apples retorikk som velkjent.

– Dessverre hører vi alltid fra Apple at dette ikke er et problem, noe som gjør det vanskeligere å bedømme om dette er noe å bekymre seg for eller ikke, sier Brøyn til TV 2. 

Han mener imidlertid at Apple har et poeng når de argumenterer med at testene ikke er representative for normalt bruk. 

– Men det betyr ikke at testene er gale, men at de er ekstreme. Du skal kjøre telefonen ganske hardt for å kunne sammenlikne bruken din med testene, utdyper han. 

TEKNOLOGIEKSPERT: Magnus Brøyn er teknologiekspert og byråleder i Coxit PR. FOTO: TV 2
TEKNOLOGIEKSPERT: Magnus Brøyn er teknologiekspert og byråleder i Coxit PR. FOTO: TV 2

– Sliter med batteriet

Coxit-lederen tror at «chipgate» vil få liten betydning for salget av modellene, som også har noe mindre batterier enn sine forgjengere. 

– Det er ingen grunn til å stikke under en stol at Apple sliter med batteriet. Mange forventet før 6s og 6s Plus kom at Apple hadde gjort noe revolusjonerende med batteriene, ikke at vi skulle diskutere om batteriet er blitt dårligere.

– Mange bruker telefonen mye, og er avhengig av batteriet til å gjennomføre transaksjoner, kjøpe billetter og leve et sosialt liv. Dette blir likevel overskygget over folks iver etter telefonene. Menigheten har vent seg til dette, legger Brøyn til.