Rødspette-fest i Fingrene av fatet

Her er oppskriftene på rødspettemåltidene fra TV 2-serien Fingrene av fatet.

OPPSKRIFT: Katarina Flatland og Katrine Moholt var kokker i torsdagens episode av TV 2-serien Fingrene av fatet. Bildet viser Flatlands rødspettemeunier. Oppskriften og fremgangsmåte finner du i denne artikkelen. Foto: TV 2
OPPSKRIFT: Katarina Flatland og Katrine Moholt var kokker i torsdagens episode av TV 2-serien Fingrene av fatet. Bildet viser Flatlands rødspettemeunier. Oppskriften og fremgangsmåte finner du i denne artikkelen. Foto: TV 2

Programlederne Katarina Flatland og Katrine Moholt var kokker i torsdagens episode av TV 2-serien Fingrene av fatet.

Nedenfor kan du lese begge oppskriftene og fremgangsmåte på rødspettemåltidene.

Katarina Flatlands rødspettemeunier

  • 2-4 rødspetter.
  • 2 sitron.
  • 1 økologisk smør.
  • 4 fedd hvitløk.
  • 100 gr. mandelflak.

Fremgangsmåte

  1. Rødspetten kuttes i porsjonstørrelser med bein.
  2. Stekepanne varmes med godt smør og hvitløk.
  3. Når smøret er gyldenbrunt has fisken i, og den skal stekes under skumming. Det vil si at smøret kastes over fisken med en skje under steking.
  4. Ferdig etter cirka åtte minutter (det siste minuttet har man i mandelflakene).
  5. Ved servering has sitronen over fisken, sammen med det gode smøret og mandelflakene).

Appelsinkokt løk

  • 2 løk.
  • 6 dl. god økologisk appelsinjus.
  • 2 ss. godt smør.

Fremgangsmåte

Løken kuttes i skiver og has i en kasserolle med appelsinjusen. Kok til det er 1 dl væske igjen, ha så i 1en til to spiseskjeer smør, rør det godt inn, smak til med salt og pepper.

Tomatconfit

  • 200 gr. cherrytomater i forskjellige farger.
  • 2 fedd hvitløk.
  • Salt og pepper.
  • 1 pt. fersk rosmarin.
  • ½ l. oliven olje.

Skjær et kryss i toppen på tomatene og skjær ut stilken. Sett tomatene i en ildfast form, dryss over den hakkede løken, salt, pepper og rosmarin. Hell over olje og bak i ovnen på 150 grader til tomatene begynner å bli myke.

Katrine Moholts posjerte rødspette

Posjert rødspette

  • 4 rødspettfileter.
  • 200 gr. laks.
  • 80 gr. røykelaks.
  • 3 dl. fløte.
  • 2 dl. reker, små.
  • Salt.
  • 1 l. vann.
  • 3 dl. hvitvin.
  • 2 stk. sitronskiver.
  • 1 kvast estragon.
  • 1 stk. laurbærblad.
  • Sprøytepose.

Erterpure

  • 400 g. grønne frosne erter.
  • 3 ss. smør.
  • Salt.

Hollandaise

  • 2 stk. eggeplommer.
  • 1 ss. estragonseddik.
  • Sort pepper.
  • 500 g. klaret smør.
  • 3 ss. gressløk.
  • 2 ss. lakserogn.

Crudite

  • Kjørvel.
  • Rødbete cress.
  • Estragon.
  • Fennikel.
  • Agurk.
  • Babygulrot.
  • Sitron/olje/salt.

Fremgangsmåte

  1. Forkok en kasserolle med vann, og en kasserolle til kokelake.
  2. Sett på smør på varmen og kok opp, sett til sides.
  3. Ha i røykelaks, laks og fløte i en hakker, kjør smidig. Legg i sprøytepose.
  4. Del rødspettefileten på langs, slik at du få to tynne skiver.
  5. Sprøyt på den ene en tynn stripe med laksemousse og legg på reker. Legg den største skiven over. Lag små snitt i toppen.
  6. Ha ertene i vannet og kok møre, ha i blender til en fin pure med smør. Smak til.
  7. Lag en salat med alle grønnsakene som kuttes syltynt med mandolin. Ha i isvann.
  8. Ha i alt til koking i en kasserolle, hvitvin, vann og krydderier.
  9. Lag hollandaise, ved å vispe eddik, eggeplommer i en gryte. Når den tykner spe i med smeltet smør. Ha i de andre ingrediensene.
  10. Posjer (lett koke fisken) i laken.