UTESTENGT: Sepp Blatter og Michel Platini er begge utestengt av FIFAs etiske komite.   AFP PHOTO / MICHAEL BUHOLZER
UTESTENGT: Sepp Blatter og Michel Platini er begge utestengt av FIFAs etiske komite.   AFP PHOTO / MICHAEL BUHOLZER

Blatter og Platini utestenges fra all fotball: – Et jordskjelv

Den etiske komiteen i FIFA slår hardt ned på fotballtoppene.

Den etiske komiteen i FIFA har besluttet å utestenge FIFA-president Sepp Blatter, UEFA-president Michel Platini og FIFAs generalsekretær Jerome Valcke i 90 dager.

I en melding fra Det internasjonale fotballforbundet heter det at utestengelsen gjelder med øyeblikkelig virkning, og de tre er utestengt fra all fotball, både på nasjonalt og internasjonalt nivå.

Kamerunske Issa Hayatou vil fungere som president under utestengelsen.

Bakgrunnen er saken om at Michel Platini, som også er visepresident i FIFA, i 2011 mottok en utbetaling fra FIFA-president Sepp Blatter på to millioner sveitserfranc (vel 17 millioner kroner). Dette skal være betaling for arbeid Platini gjorde for organisasjonen rundt årtusenskiftet.

Valcke er også under etterforskning og er tidligere suspendert fra stillingen sin på grunn av beskyldninger om ulovlig salg av billetter.

Det er også klart at utestengelsen som er iverksatt nå og som gjelder for 90 dager, kan bli utvidet i ytterligere 45 dager, heter det i avgjørelsen fra FIFAs etiske komité.

– Dette er som et jordskjelv i fotballfamilien. Det er snakk om de to mektigste lederne i internasjonal fotball, sier NFFs generalsekretær Kjetil Siem i en pressemelding fra Norges Fotballforbund.

Fotballpresident Yngve Hallén er medlem av FIFAs etiske komite, som har tatt denne avgjørelsen.

– Jeg vil understreke det jeg har sagt hele tiden, at alle parter nå må bidra til å få alt opp på bordet. Det er viktig å sette fotballens interesser først, sier han.

Den tidligere visepresidenten i FIFA Chung Mong-joon ble utestengt i seks år og fikk en bot på 100 000 sveitserfranc for korrupsjon i forbindelse med tildelingen av VM i 2018 og 2022.

Chung skal ha foreslått å opprette det han kalte «Globalt fotballfond» (GFF) hvor Sør-Korea ville betale inn nærmere 800 millioner kroner til utviklingsprosjekter i FIFA-regi dersom de fikk VM i 2022.

Både Platini og Chung har lansert at de stiller som kandidater til det forestående presidentvalget i FIFA.

NB! I en pressemelding torsdag kveld uttrykker UEFA sin fulle støtte til Platini, og skriver at de ikke vil suspendere UEFA-presidenten da han planlegger å anke utestengelsen fra FIFA. 

 

Mer innhold fra TV 2