BLIR DET LILLEBROR-FEST I EM? Aaron Ramsey og Wales (fra venstre), Gylfi Thor Sigurdsson og Aron Einar Gunnarsson på Island og duoen Aleksandar Dragovic og David Alaba fra Østerrike har alle overbevist i EM-kvalifiseringen. Foto: Scanpix/montasje
BLIR DET LILLEBROR-FEST I EM? Aaron Ramsey og Wales (fra venstre), Gylfi Thor Sigurdsson og Aron Einar Gunnarsson på Island og duoen Aleksandar Dragovic og David Alaba fra Østerrike har alle overbevist i EM-kvalifiseringen. Foto: Scanpix/montasje

Flere mindre nasjoner leker seg mot fotball-EM

– Det blir for enkelt å si at det kun skyldes utvidelsen til 24 lag, sier TV 2 fotballekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Følg EM-kvalifiseringen direkte i vårt livesenter!

De siste to avgjørende rundene i EM-kvalifiseringen spilles den neste uken, og alt skal dermed avgjøres om hvem som blir å finne i Frankrike neste sommer.

Som tidligere omtalt, så er spenningen stor og mange land kjemper om både direkte- og playoffplasser. De fleste stormaktene, som ikke allerede er kvalifisert, er naturlig nok med inn på oppløpet.

Det spesielle med denne EM-kvalifiseringen er likevel at mange mindre fotballnasjoner har brust med fjærene.

Islandsk og østerriksk eventyr

Mest profilert har Island og Østerrike vært, som begge har kvalifisert seg til fotball-EM for første gang i historien (Østerrike har tidligere vært med som vertsnasjon).

Men også andre fotballmessige «lillebrødre» kan sikre seg billett til EM med full klaff de neste dagene.

Wales, Nord-Irland, Ungarn, Montenegro, Albania og også vårt eget Norge ligger alle godt an til å komme seg til Frankrike.

Se oversikt over «lillebrødrene» som ligger an til å få EM-plass nederst i saken!

TV 2s fotballkommentator Øyvind Alsaker mener han har noe av forklaringen til den lille bevegelsen i maktbalansen i Fotball-Europa.

– Det har åpenbart gitt flere nasjoner en ny giv at EM nå utvides til 24 lag. I tidligere, tradisjonelle kvalifiseringer har mindre nasjoner vært mer eller mindre sjanseløse. Men nå har de plutselig fått en større mulighet. Det gjør noe med motivasjonen. Samtidig har kanskje de større fotballnasjonene tatt litt lettere på det, sier han til TV 2.

– Det er blitt tettere og jevnere

Alsaker påpeker også at en generell endring i internasjonal fotball spiller inn.

– Internasjonal fotball er blitt tettere og jevnere. Du har fortsatt de virkelige miniputtene som San Marino og sånn, men i sjiktet over der er det ikke et like stor forskjell opp til de beste landene lenger. De mindre fotballnasjonene har hatt mye å gå på, for eksempel organisatorisk, og kan dermed lettere løfte seg. De store fotballnasjonene har til gjengjeld ikke like mye forbedringspotensiale å gå på, sier han.

Det er TV 2s fotballekspert, Mini Jakobsen, helt enig i.

– Man skulle tro at mye penger i de største fotballandene vil gi en veldig stor fordel, men det er slutt på dagene der de beste vinner 10-0, 8-0 og 6-0. Norge bør for eksempel slå Malta nå til helgen, men det blir ikke med slike sifre. Til det har forskjellen mellom landslagene, bortsett fra de aller minste, blitt mindre, sier han.

Og legger til:

– En annen ting er at grensene nå er mer åpne for fri flyt av spillere. Det betyr at flere mindre nasjoner får flere spillere ut i større ligaer. I tillegg har økonomien blitt bedre.

– Ikke bare på grunn av utvidelsen

Mini er for øvrig også helt enig at UEFAs beslutning om å øke fra 16 til 24 lag naturlig nok har spilt inn på «lillebror-suksessen». 

Men han vil ikke være med på at det kun er derfor.

– Utvidelsen gjør det naturlig nok noe lettere, ettersom de beste lagene er fordelt over flere grupper. Når det gjøres plass til 24 lag sier det også selv at det vil komme opp andre land fra midtsjiktet, der Norge også er, som får være med i EM. Men i denne kvalifiseringen har også nasjoner som normalt sett er sjanseløse vært i toppen, sier Mini.

– For det er nemlig ikke så enkelt som å si at det kun er grunnet utvidelsen at så mange mindre nasjoner har hevdet seg. Bare se på Island og Østerrike, som oppsiktsvekkende nok kvalifiserte seg med to runder igjen. Og de har også spilt fantastisk fotball, sier han.

– Island har spilt helt magisk

Og nettopp Island er blant de nasjonene som har imponert Mini mest.

– Island har spilt helt magisk. De har vært gode i to-tre år nå og har åpenbart en veldig god generasjon i gang nå. Det kan minne litt om det vi hadde under Drillos på 1990-tallet. 

– Men jeg synes også det er interessant og artig at flere nasjoner fra Øst-Europa, som Albania og Montenegro, hevder seg nå. De har åpenbart en god ballkultur, men det virker også som det er mer penger og satses mer på fotball, sier Mini.

Den tidligere lynvingen på landslaget gleder seg naturlig nok stort til neste års fotball-EM. Der forventer han også at noen av EM-debutantene vil hevde seg.

– Noen av dem vil overraske, men det er vanskelig å spå hvem. Kanskje jeg skal sette en knapp på Island, som har vært gode lenge og er i god flyt, sier han.

Men understreker:

– I fotball-EM er imidlertid alle de beste nasjonene med. Kanskje med unntak av Nederland og Danmark, avhengig av hva som skjer de siste to kampene. Men motstanden vil uansett bli mye tøffere enn i gruppespillet.

Avgjørelsen om å utvide EM til 24 lag i 2009 var ikke helt fri for kontroverser. I engelske medier ble utvidelsen blant annet omtalt som «galskap» og «en forferdelig og elendig idé».

Mini er langt i fra like negativ.

– Jeg synes det bare er bra at flere land får være med på EM-festen. Men om fotballen blir bedre er jeg usikker på. Vil det være en like stor fotballfest å se Albania - Island som Italia - England? Kanskje handler det bare om å bli kjent med landene og spillerne. Kanskje Albania - Island nettopp blir en fotballfest, sier han.

Dette er gruppe-situasjonen:

I gruppe B topper Wales og skal rote fryktelige mye hvis de ikke kvalifiserer seg. Det vil i tilfellet blir rødtrøyenes første EM-tur. Wales var første og eneste gang med i fotball-VM i 1958.

I gruppe C har Slovakia også en god mulighet til direkteplass som foreløpig gruppetoer. Nasjonen var riktignok i fotball-VM i 2010, men har aldri tidligere deltatt i et EM.

I gruppe E kan Slovenia spille seg til EM. Selv om nasjonen var med i fotball-VM i 2010, har de kun én EM-opptreden fra 2000.

I gruppe F er det en større overraskelse, og en langt mindre fotballnasjon, som ligger an til EM-plass: Nord-Irland. De grønnkledde topper gruppen, men følges bare ett poeng bak Romania, og henholdsvis fire og sju poeng foran Ungarn og Finland. Det er spesielt de to sistnevnte landene som i denne sammenhengen regnes som en mindre fotballnasjon. Nord-Irland har for øvrig aldri tidligere deltatt i fotball-EM, men har tre VM-turer (1958, 1982 og 1986) bak seg.

I gruppe G har som nevnt gruppeleder Østerrike allerede sikret seg EM-billett. Kampen om den siste direkteplassen står her mellom de store nasjonene Russland og Sverige, samt «miniputten» Montenegro. Nasjonen fra Balkan ligger bare tre poeng bak gruppetoer Russland og møter også russerne i den siste gruppekampen.

I gruppe H må selvsagt også Norge regnes som en av de mindre nasjonene. Riktignok var de norske fargene med i tre mesterskap fra 1994 til 2000 (to VM og ett EM), men etter det har ikke Norge vært å se i hverken EM eller VM.

Den siste «lillebror-nasjonen» som ligger godt an til EM-plass er Albania i gruppe I. Nasjonen innehar 3. plassen, fire poeng bak gruppeleder Portugal og bare ett poeng bak gruppetoer Danmark. Albania har imidlertid én kamp til gode på Danmark og kan ordne kvalifisering helt på egenhånd.

PS! Det hører også med til historien at flere mindre fotballnasjoner kan spille seg til playoffplasss, og således ha en mulighet til direkteplasser. Dette inkluderer blant annet Israel, Bosnia-Hercegovina, Kypros, Skottland, Estland og Litauen.