TUNG TID: Mette sliter både økonomisk og psykisk etter de mange årene hun levde sammen med en svindler. Foto: Kjersti Johannessen/TV 2
TUNG TID: Mette sliter både økonomisk og psykisk etter de mange årene hun levde sammen med en svindler. Foto: Kjersti Johannessen/TV 2

Mette (43) rundlurt av samboeren:
– Sa han var kreftsyk og måtte ha pengene mine for å overleve 

BRØTTUM, HEDMARK (TV 2):  Svindlet til seg over en million kroner   Forfalsket e-poster og dokumenter Solgte falsk medisin til kreftsyke  Skal ha lurt Mette til å ta abort  Politiet: – Svært kynisk og hjerterått
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det verste var da jeg skjønte at alt var bare løgn. Da hadde jeg gjort alt jeg kunne for at han skulle ha det bra og overleve sykdommen. Og så var det bare svindel, sier 43 år gamle Mette Bruget til TV 2.

For første gang forteller hun historien om hvordan hun endte opp rundlurt av sin tidligere samboer (47). Fremgangsmåten han brukte, betegnes som «uvanlig kynisk og hjerterått» av politiet. 

8. oktober måtte mannen møte i Gjøvik tingrett. 

Historien starter i 2003, da Mette fikk ny samboer. Dette var en mann hun hadde kjent til helt siden oppveksten på Brøttum i Hedmark. Han fremsto som en omtenksom og snill mann, som ifølge han selv hadde kjempet mot kreft i flere år. På tidspunktet han flyttet inn til Mette var han kreftfri. Likevel måtte han fortsatt leve med svulst på hjernestammen. Den var det for komplisert å fjerne, fortalte han. 

Det tok ikke lang tid før samboeren delte den triste beskjeden om at sykdommen hadde rammet han på nytt. Denne gangen var det alvor. 

Svindyr tysk behandling

– Han fortalte alle at de norske legene hadde gitt ham opp. Men så fant han frem til en klinikk i Bremerhaven i Tyskland hvor han kunne få behandling. Behandlingen var dyr og måtte betales kontant. Etterhvert fortalte han at legene ved sykehuset på Hamar ble behjelpelige med behandlingen, i samarbeid med de tyske legene. Men dette måtte foregå i hemmelighet og gjerne i helger og på kveldstid. Forklaringen var at den ikke var godkjent og at legene tok store sjanser ved å hjelpe ham. Han fortalte at han ble så nær venn med legene som hjalp ham at han til og med fikk gaver av dem til jul.

Mette tok opp flere lån for å hjelpe ham. Mange andre i familien og i nærmiljøet bidro også med store beløp. En støttegruppe ble dannet på Facebook, og pengene strømmet inn.  

Samboeren reiste til den tyske klinikken mange ganger. Senere avslørte Mette at denne klinikken aldri har eksistert.

Men siden hun ved mange anledninger hentet ham ved utenlandsterminalen ved Gardermoen, vet hun at han var bortreist. Hun aner bare ikke hvor han i virkeligheten var i disse periodene, som varte fra noen få dager til en uke av gangen. 

Dette er av mange falske eposter Mette mottok. Her kommer det frem at behandlingen blir dyrere enn forventet og at mer penger er nødvendig. Verken klinikken eller Dr Raushenberg eksisterer.
Dette er av mange falske eposter Mette mottok. Her kommer det frem at behandlingen blir dyrere enn forventet og at mer penger er nødvendig. Verken klinikken eller Dr Raushenberg eksisterer.

«Døden nær» 

– I periodene han var på den fiktive klinikken, mailet jeg mye med den tyske legen som behandlet ham. Årsaken var at han selv var for dårlig til å kommunisere. Ved en anledning fikk jeg beskjed om at han hadde fått hjertestans og så vidt overlevde. Jeg satt hjemme i Norge og var bekymret og livredd for å miste ham. Jeg har jo senere skjønt at det var han selv som svarte på disse epostene. 

I tillegg til behandlingene i Tyskland, var han avhengig av medisin hver dag. Denne medisinen ble smuglet inn av tyskerne til kontakten ved Hamar sykehus.  

Mette kjørte ham ofte både til Hamar og til Ullevål sykehus og Radiumhospitalet i Oslo, men fikk aldri være med inn.

– Han sa at dette var noe han ville hanskes med alene, og det respekterte jeg. En gang ventet jeg i bilen i tre timer utenfor Radiumhospitalet i Oslo. Da han kom ut hadde han bandasje på det ene øret, og fortalte at de hadde stukket ham der for å ta biopsi. Han gråt og fortalte at han hadde fått beskjed om spredning. Flere ganger fikk familien høre at han var nære døden, og ble kalt sammen for å ta farvel. Han var flere ganger så dårlig at han lå som et slakt på sofaen. Håret forsvant etter en av turene til Tyskland.

Mannen var i lange perioder sykemeldt fra jobben som lastebilsjåfør. I enkelte perioder fikk han sykepenger, andre ganger levde han fullt og helt på Mette. 

Svindlet kreftsyke 

– Han må ha vært en utrolig skuespiller. Håret barberte han nok bort. Jeg husker en gang jeg så et kutt han hadde i panna og tenkte at det så ut som om han hadde kuttet seg under barbering, sier Mette. 

Ved flere anledninger ble samboeren kontaktet av andre kreftsyke i området som ønsket samme behandling som han hadde fått i Tyskland. Ifølge politiet har 47-åringen innrømmet at han mottok henholdsvis 97.000 og 40.000 kroner fra to kreftsyke. Han har fortalt at «medisinen» han ga de to dødssyke var bare naturmedisin og B-vitaminer som han hadde fjernet etiketten på. De to er nå begge døde. Han fikk i tillegg pengene fra et minnefond etter en tredje avdød kreftsyk, som han også kom i kontakt med i denne perioden. 

Mette sier at svindelen av kreftsyke er det som er verst å tenke på.  

–Han fikk meg til å bli med hjem til den ene familien for å hente 40.000 kroner som han sa skulle brukes til medisinen i Tyskland. Jeg har tenkt så mye på dette og har hatt så vondt av disse familiene.

Mette har også selv lidd fysisk tap gjennom samboerens bløff.

– I 2006 ble jeg gravid. Det var uventet, siden han hadde sagt at han var steril etter all strålebehandlingen. Jeg ønsket å beholde barnet. Men så fikk jeg mailer fra den tyske legen som på det sterkeste anbefalte meg å ta abort. Årsaken var at fosteret ville ha fått omfattende skader etter alle medisinene samboeren min hadde tatt. Så det endte med at jeg tok abort. Etterpå har jeg jo skjønt at jeg egentlig mailet med samboeren min som satt i naborommet. Det var veldig sårt for meg med en gang etter aborten, men nå i dag er jeg tross alt glad for at vi ikke har barn sammen.

– Når begynte du å fatte mistanke?

– En gang jeg skulle hente ham på Gardermoen følte jeg at det var mye som skurret. Jeg hadde bestemt meg for å konfrontere ham når han ankom Norge. Men da han kom ut i ankomsthallen hadde han fått flyplasspersonellet til å kjøre seg i rullestol hele veien fra flyet og til bilen fordi han var så dårlig at han ikke kunne gå. Da fikk jeg dårlig samvittighet for at jeg hadde mistenkt at han bløffet. 

Startet egen etterforskning 

Men etter hvert ble det bare mer og mer mistenkelige episoder, og høsten 2012 ba hun mannen om å flytte ut. Samtidig begynte hun å gjøre nærmere undersøkelser. Hun fikk bekreftet at den påståtte legen ved Hamar sykehus ikke eksisterte, og at han aldri hadde vært pasient der. Blant sakene hans fant hun falske stempler fra klinikken i Tyskland og fra norske legesentre. Hun fant sykemeldinger hvor det sto at han hadde ryggproblemer.

Etter å ha nøstet opp flere og flere løgner, konfronterte hun ham på telefon. Han nektet alt. Hun gikk derfor i januar 2013 til politiet med saken.

I dag kommer saken opp i Gjøvik tingrett som en tilståelsessak. 47-åringen har i avhør innrømmet å ha svindlet til seg penger, både av Mette, andre familiemedlemmer og venner. Han innrømmer også å ha solgt de kreftsyke falsk medisin. Han har fortalt politiet at han helt siden han var ung har hatt for vane å lyve for å få oppmerksomhet. 

Hos politiet har saken vekket oppsikt. 

Politiet: – Svært kynisk 

– Denne saken er helt unik og jeg har aldri vært borti lignende. Han har opptrådt svært kynisk og misbrukt personlige forhold over mange år. Det oppleves naturlig nok som et vanvittig svik for de som er berørt, sier politiadvokat ved Hedmark politidistrikt, Richard Røed, til TV 2. 

Det har ikke blitt foretatt psykiatriske vurderinger av 47-åringen, og ifølge Røed er han helt klar på at det er bevisste handlinger og at han er fullt klar over hva han har gjort.  Det har ikke kommet frem noe spesielt motiv i saken, utover at han rett og slett ønsket seg mer penger. 

Politiadvokat Richard Røed ved Hedmark politidistrikt. Foto: Kjersti Johannessen/TV 2
Politiadvokat Richard Røed ved Hedmark politidistrikt. Foto: Kjersti Johannessen/TV 2

– Han har forklart at det begynte med en løgn, og så var det hele i gang og vanskelig å stoppe. 

Røed sier at det har vært en krevende etterforskning fordi så mange av beløpene ble betalt i kontanter. Det er derfor høyst uklart hvor stort svindelbeløpet var, men det antas at det samlede beløpet er noe over en million kroner. 

TV 2 har vært i kontakt med 47-åringens advokat, Arne Krokeide. Han sier at hans klient ikke ønsker å gi noen offentlig kommentar eller uttalelse i saken, og det samme gjelder for han som forsvarer. 

Stor gjeld 

I tillegg til den psykiske belastningen er Mette, som jobber som hjelpepleier på det lokale sykehjemmet, også i en håpløs økonomisk situasjon. 

– Jeg har tatt opp maksimalt med lån for å hjelpe ham. Nå sliter jeg med å betale renter og avdrag. Jeg har ikke hatt råd til advokat. I tillegg synes jeg det er veldig vanskelig at andre familiemedlemmer har gitt ham penger. Blant annet har mor og far brukt penger de har arvet på min tidligere samboer. Dette er penger som de har spart i mange år. De har aldri hatt god råd. Jeg tenker at «dersom det ikke var for meg, hadde de jo ikke gjort det».

 – Hvorfor tror du han gjorde alt dette mot dere? 

– Jeg tror det ligger i hans natur å lyve. Han er en person som ønsker oppmerksomhet og drama, og det innrømmer han jo også overfor politiet.

Hun forteller om en gang han kom hjem fra jobb og fortalte at lastebilen hadde brent opp. Han hadde brennmerker på klærne og viste bilder av en oppbrent lastebil på telefonen. En annen gang fortalte han at han hadde kjørt ihjel en som hadde kjørt i rus og truffet lastebilen hans. Begge disse historiene har politiet bekreftet at ikke stemte.

Rusproblemer 

Mette og barna er sterkt preget etter de siste årenes mareritt.

Mettes datter, som nå er 19, er åpen om rusproblemer, som hun mener skyldes den tidligere stefarens handlinger.

– Det har vært veldig tøft psykisk. Jeg har alltid trodd det beste om folk. Noen vil sikkert si jeg er naiv, men det er slik jeg er, at jeg tror det er noe godt i oss alle, sier 43-åringen. 

Hun sier at hun i starten synes det var veldig flaut at hun hadde blitt lurt. 

– Nå har jeg blitt utrolig skeptisk og har mye vanskelige for å stole på folk. Det sliter ungene mine med også. De så på denne mannen som en far i mange år. Han fremsto jo som så snill og omsorgsfull. Det hadde kanskje vært annerledes om han var slem.

Oppdatert: 47-åringen ble dømt til fengsel i ett år og ni måneder. 

LIK TV 2 Nyhetene PÅ FACEBOOK