Derfor måtte vi vente 12 år på oppfølgeren til Villmark

En avisartikkel satte tankene i spinn hos regissør Pål Øie. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2003 gikk den norske skrekkfilmen Villmark sin seiersgang på norske kinoer. 150 000 så filmen på kino, 110 000 DVD-er ble solgt og filmen ble kåret til Norges skumleste film. Likevel måtte vi vente tolv år på oppfølgeren. 

– Tiden går så fort, sier regissør Pål Øie (53) når vi spør hvorfor han har ventet så lenge.

Ifølge regissøren var det heller aldri bestemt at det skulle bli en toer, selv om temaet hadde vært oppe til diskusjon. 

– Det vi opplevde med Villmark var ren magi. Filmen traff publikum. Vi diskuterte en toer over en kaffe eller en øl, men ingenting var bestemt, sier Øie. 

Rivingen satte startskuddet 

SPØKELSESBYGG: Harastølen, eller Luster sanatorium har stått tomt i nærmere 20 år. Det er nå bestemt at bygget skal rives. FOTO: Handmade Films in Norwegian Woods
SPØKELSESBYGG: Harastølen, eller Luster sanatorium har stått tomt i nærmere 20 år. Det er nå bestemt at bygget skal rives. FOTO: Handmade Films in Norwegian Woods
VILLMARK 2: Pål Øie har kommet opp med ideen, deltatt i manusskrivingen og har regissert Villmark 2. FOTO: HANDMADE FILMS IN NORWEGIAN WOODS / FILMWEB
VILLMARK 2: Pål Øie har kommet opp med ideen, deltatt i manusskrivingen og har regissert Villmark 2. FOTO: HANDMADE FILMS IN NORWEGIAN WOODS / FILMWEB

I 2012 kom startskuddet til det som skulle bli oppfølgeren. Harastølen, en tidligere institusjon i Luster i Sogn og Fjordane, som har blitt brukt til tuberkolosehjem og psykriatisk sykehus skulle rives. Øye leste om den planlagte rivingen i Bergens Tidende, og bitene falt på plass. 

– Jeg så bygget først i 2002, da jeg laget Villmark, og sa til meg selv: «Her skal jeg lage en film en gang». Da jeg leste at bygget skulle rives kom historien til meg. Skal man rive noe i naturen, må rivingen forberedes godt. Parallelt var det historien bygget har som tuberkolosehjem. River du en bygning, river du en del av fortiden. Taglinen lå der, så var det bare å begynne å dikte. 

Det er i dette bygget handlingen til Villmark 2 foregår. 

Det forlatte sanatoriumet står til forfall i en øde skog på fjellet. Fem kontraktsarbeidere har tatt på seg oppdraget med å spore den enorme bygningsmassen for miljøfarlig avfall før bygget skal rives. Over 300 rom og flere kilometer med rørgater skal gjennomsøkes i løpet av tre dager. Vann begynner å flomme ut av gamle rør og vanskeliggjør arbeidet, og et forsøk på å få stengt vannet leder dem ned i den mørke kjellerlabyrinten og snart står de ansikt til ansikt med Sanatoriets grusomme fortid.

Vil toppe virkeligheten

Det er liten tvil om at filmen er skummel. Det er en skrekkfilm. Hvordan orker man å jobbe med sånt?  

– Hver dag blir vi fôret med at virkeligheten overgår fantasien. For meg er målet å toppe virkeligheten. Det er i fiksjonen du virkelig kan utfolde deg, sier Øie og forklarer: 

– Du sitter i en kinosal, trygt og godt, mens det som utspiller seg på lerretet ikke er like trygt og godt. Du får erfare det og vise litt følelser sammen med flokken din, for så å gå ut å tenke og gruble. Det er fint, mener regissøren. 

– Hva er du selv redd for? 

– Jeg blir ikke så ofte redd, men kan få gåsehud av stemninger og musikk. Også har jeg tre døtre, og jeg kan være redd for at det skal skje noe med dem eller med familien min. 

Villmark 2 har premiere på norske kinoer fredag 9. oktober