FORVEKSLET: Tomas Lindahl (innfelt) ble forvekslet med Nobelprisvinner Lindalh (under). FOTO: JUSTIN TALLIS / LINKÖPINGS UNIVERSITET
FORVEKSLET: Tomas Lindahl (innfelt) ble forvekslet med Nobelprisvinner Lindalh (under). FOTO: JUSTIN TALLIS / LINKÖPINGS UNIVERSITET

Tomas ble hyllet som nobelprisvinner. Det var bare et lite skår i gleden...

Svenske Tomas Lindahl får årets nobelpris i kjemi. Det gikk slett ikke upåaktet hen i Linköping kommune.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For da den gode nyheten kom, våknet kommunens toppledelse raskt til liv og ville cashe inn på at de hadde et geni bosatt hos seg. Den kommunale kommunikasjonrådgiveren ble sporenstreks instruert om å sende ut pressemelding med gratulasjon til Lindahl, som jobber ved universitetet i Linköping.

Lindahl er den første svensken som siden 2000 er tiltalt en nobelpris innenfor en av naturvitenskapene.

Det var bare et lite problem for køen av gratulanter i Linköping:

Prisen går til en helt annen Tomas Lindahl enn professor Lindahl ved Linköpings universitet – som rett nok forsker på klinisk kjemi ved Institutt for klinisk og eksperimentell medisin.

– Dette er nok det nærmeste jeg noensinne kommer å vinne en Nobelpris: Å bli forvekslet med ham, sier Linköpings Lindahl til Aftonbladet.

Den rette vinneren har tidligere vært tilknyttet Karolinska.

OG HER ER'N! Nobelprisvinner Tomas Lindahl, avbildet i London. Foto: AFP
OG HER ER'N! Nobelprisvinner Tomas Lindahl, avbildet i London. Foto: AFP

– Det er jo litt kult, da, at jeg ble forvekslet med en nobelprisvinner når jeg selv forsker innenfor kjemi, sier ikke-vinner Lindahl.

Da nyheten kom, gikk det ikke lange stunden før han fikk et skred av gratulasjonsmeldinger fra hele verden og universitetets sentralbord ble nedringt. Og det er slett ikke første gang det har gått i ball for personer som har forsøkt å skille de to Tomas-ene fra hverandre: Allerede for 25 år siden fikk Nobel-Lindahl et brev som skulle ikke-vinner Lindahl.

– Jeg vil gjerne overbringe mine hjerteligste gratulasjoner. Men det hadde jo vært kult å få gå på festen, sier han.

– Her var det veldig mye som stemte. Det er jo litt ergerlig, men vi oppdaget i alle fall feilen ganske raskt, sier pressetalsmann Claes Lindkvist i kommunen til Aftonbladet