Opptil 100.000 nordmenn kan lide av ukjent sykdom

Bianca (36) kjenner ikke igjen sine egne barn

Bianca Hansen er ansiktsblind. Ikke hørt om det? Det har sannsynligvis ikke legen din heller.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Vårt lille land» er tilbake! Følg med på onsdager 22.40 på TV 2 og TV 2 Sumo.

For Bianca Hansen er alle ansikter fremmede. Selv ikke ansiktene til sine egne barn klarer hun å gjenkjenne.

– Jeg får klump i magen og en frykt for å bevege meg mot feil unge når jeg skal hente i barnehagen, sier Bianca i kveldens utgave av «Vårt lille land».

For firebansmoren fra Porsgrunn har løsningen vært å utstyre barna med klær i sterke farger, slik at de skiller seg ut. Det er for eksempel ikke tilfeldig at Eliot (1) er det eneste barnet i barnehagen med gul lue.

Se video øverst i saken!

– De fleste unger blir like for meg når de blir pakket inn i parkdress og lue – og da skiller Eliot seg ut med den gule lua.

Medfødt tilstand

Småbarnsmoren har ingen problemer med å huske andre ting. Bianca har høyskoleutdanning og jobb i kommunen. Hun er som alle oss andre. Det er bare dette med gjenkjenning av ansikter som alltid har vært en problem for 36-åringen.

Allerede på barneskolen slet Bianca med å huske ansiktene til vennene i klassen. I stedet prøvde hun å gjenkjenne dem på stemmen eller klærne.

– Hvis jeg bommet og noen merket at jeg ikke kjente de igjen, så lo vi litt av det. De kalte meg distré – og det ble et kjennemerke jeg levde opp til.

Vanskelig å snakke om

Norske Randi Starrfelt forsker på ansiktsblindhet ved Universitetet i København. Lektoren i nevropsykologi forteller at det er svært ubehagelig for de som lider av dette.

– Disse menneskene har veldig vanskeligheter med å kjenne igjen andre mennesker ved hjelp av ansiktet. De bruker ofte andre kjennetegn som frisyrer, stemmer og gangart, sier Starrfelt, og legger til:

– Man tenker ikke at mødre ikke skal kjenne igjen barna sine. Da må det være noe ordentlig galt med moren. Det samme gjelder hvis du ikke kjenner igjen din egen ektemann. For de det gjelder er dette veldig vanskelig å snakke om. Det er ubehagelig for dem å vite at de sårer folk uten at de kan noe for det.

Mer utbredt enn man tror

Forskere mener at opp mot to prosent av befolkningen har det samme problemet som Bianca. Det finnes en spesiell del bak hjernen som er i bruk når mennesker prøver å gjenkjenne et ansikt. Hos personer med ansiktsblindhet er det noe galt med forbindelsen mellom dette området og resten av hjernen, viser forskning.

Bianca kan se at en person har øyne, nese, munn og kinn – men hvis personen forlater rommet – kan hun ikke huske hvordan de så ut.

– Det er veldig ubehagelig. Folk har tydeligvis hilst på meg, og så har jeg ikke hilst tilbake, sukker Bianca som forteller at problemet ble enda større etter at hun flyttet til lille Langangen i Telemark. Hun klarte ikke å kjenne igjen naboene på nærbutikken.

Kjenner ikke igjen ektemannen

Bianca og ektemannen Tommy har vært gift i snart ti år, men hun sliter fortsatt med å kjenne igjen mannen hun har fire barn med.

– Jeg ser ansiktet hans når jeg snakker med ham, men det blir borte for meg i minnet. Det er samtalene og personligheten hans som sitter igjen, sier hun.

– Det er jo som å våkne opp ved siden av et nytt ansikt hver dag, smiler Bianca galgenhumoristisk.

Se «Vårt lille land» onsdager 22.40 på TV 2 og TV 2 Sumo.