SPØR OM LOV FØRST: Amerikanske luftfartsmyndigheter viser ingen nåde med selskapet som opererte droner uten tillatelse i kontrollert luftrom. FOTO: PETER BYRNE /
SPØR OM LOV FØRST: Amerikanske luftfartsmyndigheter viser ingen nåde med selskapet som opererte droner uten tillatelse i kontrollert luftrom. FOTO: PETER BYRNE /

Selskap fikk 16 millioner kroner i drone-bot

Amerikanske luftfartsmyndigheter slår hardt ned på uautorisert flyging.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SkyPan International, som driver med flyfoto, gjennomførte 65 droneflyvninger mellom mars 2012 og desember 2014. Det opplyser amerikanske Federal Aviation Administration (FAA) tirsdag. Flyvningene ble gjennomført i tett trafikkert luftrom i New York og Chicago.

FAA har foreslått å ilegge selskapet en bot på rekordhøye 1,9 millioner dollar for overtredelsene, rapporterer nyhetsbyrået AP. Med en kurs på 8,35 beløper det seg til nesten 16 millioner norske kroner.

Kan føre til farlige situasjoner

43 flyvninger ble gjennomført i New York, i luftrom som er strengt regulert. Her må man alltid be om tillatelse fra flygeledere for å operere. Dronene manglet toveis radiokommunikasjon, transpondere som gjør at lufttrafikktjenesten kan overvåke fartøyenes bevegelser og høydemålere som kreves av bemannede luftfartøyer.

Et sammenstøt mellom en drone og et passasjerfly kan få alvorlige konsekvenser, og FAA velger å slå hardt ned på firmaet som står bak flyvningene. Den største boten som hittil er utstedt for slike overtredelser er på 18.700 dollar, melder AP.

Karl Brewick fra SkyPan uttaler at selskapet ikke har fått sett på boten. De har 30 dager på seg til å svare på FAAs reaksjon.

Filmer eiendommer fra luften

En av grunnene til at boten er så stor, er at inspektører fra FAA tidligere har bedt SkyPan om å slutte med droneaktiviteten, men likevel har de fortsatt. På sin nettside opplyser SkyPan at de har en lang rekke kunder som eiendomsutviklere og hoteller.

FAA sier de daglig får rapporter om droner som flyr i nærheten av fly og flyplasser. Droneaktivitet nær skogbrannner har hindret slukkearbeid.

I Norge gjelder de samme reglene for droner som for modellfly så lenge det er til hobbybruk. Bruker man drone i ervervsmessig sammenheng, kreves det operativ tillatelse.