Unike spaningsbilder viser politiet stjele 110 kilo hasj fra narkobaronen

Tirsdag kan TV 2 vise eksklusive bilder fra aksjonen der politispanerne lurte narkonettverket til Gjermund Cappelen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nye eksklusive videoopptak viser hvor tett politiets spanerne var på narkobaronen Gjermund Cappelen i desember 2013. 

  • Tlf/SMS/MMS: 02255
  • Fra utlandet: +47 915 02255
  • E-post: tips@tv2.no

Filmet aksjon

Natt til 18. desember 2013, når klokken nærmer seg midnatt, løsner politispanerne fra Asker og Bærum politidistrikt vinduslisten på et lager ved Røa, vest i Oslo. Forsiktig løsner de vinduet og klatrer inn.

Politiet fant lageret etter en omfattende spaningsoperasjon samme dag. To av det politiet mener er Cappelens betrodde menn blir observert på Hvalstad i Asker. Politiet mener de der var vitne til en hasjoverlevering. Spanerne følger etter den ene til lageret på Oslos vestkant hvor politimesteren godkjenner den topphemmelig aksjonen samme kveld.

Fryktet felle

Kun ved hjelp av lommelykter gjennomsøker politiet garasjen. De finner bunker med tusenlapper og flere bager med hasj. Spanerne går forsiktig til verks, fordi de vet at depoter som dette kan være rigget med feller eller overvåkningskameraer som kan avsløre aksjonen.

Utenfor holder et stort antall spanere vakt. Planen er å få det til å se ut som om noen har brutt seg inn og stjålet hasjen.

Ut gjennom det samme vinduet lemper politiet ut en rekke bager med til sammen 110 kilo hasj og over 60 tusen i kontanter. Verdien av hasjen er senere regnet ut til å være 7,1 millioner kroner.

Fremprovoserer handling

Politiets plan er at at hasjnettverket skal avsløre seg selv når de oppdager innbruddet neste dag. 

HASJLAGER: Fra dette lageret tok politiet 110 kilo hasj fra Cappelens nettverk. FOTO: TV 2
HASJLAGER: Fra dette lageret tok politiet 110 kilo hasj fra Cappelens nettverk. FOTO: TV 2

Tidlig neste morgen, mens politiet avlytter Cappelens telefon, ringer han som disponerer lageret og forteller at noen har stjålet hasjen. I timene som følger, sprer panikken seg og de ringer rundt til flere av sine kontatker for å finne ut av hva det er som har skjedd. På den måten kartlegger politiet store deler av nettverket som ikke tidligere er kjent for politiet.

– Det gikk kaldt nedover ryggen på meg, men vi var veldig usikre på hva som var skjedd. Vi trodde i første rekke at noen hadde stjålet hasjen fra oss. Vi ble veldig usikre på hvem det kunne være, har Cappelen tidligere sagt i et intervju med TV 2.

Cappelen blir to dager senere pågrepet av politiet. 

Rettssaken mot Gjermund Cappelen og sju andre går for tiden i Asker og Bærum tingrett. Den ventes å være ferdig i løpet av neste uke.