Ny gallupsmell for Siv Jensen

Fremskrittspartiet går mest tilbake og ligger an til sitt dårligste stortingsvalg på 22 år.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den første stortingsmålingen TNS Gallup har laget for TV 2 etter kommunevalget gir fremgang for Arbeiderpartiet, mens begge de to regjeringspartiene går tilbake.

Kalddusj for Siv

To dager før finansminister og Frp-leder Siv Jensen legger frem neste års statsbudsjett, får hun en ny kalddusj på TV 2s ferske gallup. Fremskrittspartiet som på de fem siste stortingsmålingene har fått en oppslutning på 11-tallet får bare 9,5 prosents oppslutning. Sammenlignet med forrige stortingsmåling er det en tilbakegang på 2,1 prosentpoeng.  

– Dette er ingen god måling for Fremskrittspartiet, konkluderer Siv Jensen.

Et slikt resultat ville vært det dårligste stortingsvalget for Fremskrittspartiet på 22 år.

– Nå retter vi blikket fremover, det er to år til neste Stortingsvalg, og jeg mener Fremskrittspartiet har veldig mange forutsetninger for å gjøre et godt valg om to år, sier Jensen.

Nedtur for Høyre

Også regjeringsstorebror Høyre går tilbake med 1,4 prosentpoeng til 23,5 prosent. Bakgrunnstallene viser at 67 prosent av Høyres velgere fra 2013 er lojale mot partiet. Det er bare i Oslo og Akershus Høyre nå er jevnstore med Arbeiderpartiet.

FERSK GALLUP: Her er tallene som viser nedtur på høyresiden, og opptur for venstresiden.
FERSK GALLUP: Her er tallene som viser nedtur på høyresiden, og opptur for venstresiden.

Siden forrige stortingsvalg har over 120.000 velgere som stemte på Høyre og Frp gått til Arbeiderpartiet. 

Ap har funnet høstformen

Arbeiderpartiets oppslutning er tilbake på nivået fra stortingsmålingene i sommer. 37,9 prosent (+ 1,6) er samme oppslutning som partiet fikk i juni.

Bakgrunnstallene viser at 85 prosent av velgerne som stemte på Arbeiderpartiet i 2013 ville gjort det samme i dag. 

Her finner du tidligere målinger fra TNS Gallup og TV 2 

Støre kan velge

Med et slikt valgresultat får Arbeiderpartiet 71 mandater på Stortinget. Ap-leder Jonas Gahr Støre kan velge om han vil danne flertall sammen med SV og Senterpartiet (88 mandater), Senterpartiet og KrF (89 mandater) eller et av de tre partiene og De Grønne. I tillegg kommer Rødt inn på Stortinget.

– Da har jeg sagt at vi lukker ikke døren til noen partier, utover de to som sitter i regjering som vi ønsker å erstatte. Men det at det er muligheter for flertall med flere, det ser jo jeg på som en mulighet, snarere enn en begrensning, så det skal vi ta godt i mot, sier Støre.

Fire på fem-tallet

Kristelig Folkeparti er størst av de små partiene med 5,9 prosent, frem hele 2,8 fra den forrige målingen som var den laveste for partiet etter forrige stortingsvalg. Partiet har en trofast velgerskare, men henter knapt en eneste ny velger.

Senterpartiet holder godt på sine velgere fra valget i 2013 og får en oppslutning på 5,8 prosent (- 0,1), men henter få nye velgere. Venstre får 5,1 (- 0,3) og SV 5,0 (+ 0,2).

De Grønne går tilbake 1,0 prosentpoeng til 4,0 og balanserer dermed hårfint på sperregrensen. Rødt får 2,1 (+ 0,5) og andre partier 1,6 prosent. Flere av dem svarer at de vil stemme på partiet De Kristne.

Dersom det var stortingsvalg ville målingen gitt denne mandatfordelingen på Stortinget: Ap 71, Høyre 40, Frp 16, KrF 9, Sp 9, V 8, SV 8, MDG 7 og Rødt 1.

Målingen er laget av TNS Gallup for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 967 personer med stemmerett i tidsrommet 28. september - 2. oktober. 79,3 prosent oppga partipreferanse. Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng. Resultatene er sammenlignet med en måling som ble publisert i månedsskiftet august-september

LIK TV 2 Nyhetene PÅ FACEBOOK