TOTALSKADD: Brannmenn jobber på åstedet etter at flammer slukte fabrikkbygget hvor tekstilarbeidere jobbet for blant annet Hennes & Mauritz. Syv mennesker døde i brannen 9. oktober 2013.  FOTO: STRDEL / SCANPIX
TOTALSKADD: Brannmenn jobber på åstedet etter at flammer slukte fabrikkbygget hvor tekstilarbeidere jobbet for blant annet Hennes & Mauritz. Syv mennesker døde i brannen 9. oktober 2013.  FOTO: STRDEL / SCANPIX

H&M i ny skandale: – Fabrikkene deres er rene dødsfeller

Klesgiganten anklages for at flere av fabrikkene deres i Bangladesh ikke har nødutganger.

Den svenske klesgiganten beskyldes for å ha tuklet med rapportene sine om arbeidsforholdene i flere av fabrikkene i Bangladesh, og setter dermed tusenvis av ansatte i fare, melder Quartz India

Gikk i bresjen for brannsikkerhet

Fabrikkbrann er en av de største farene klesarbeidere er utsatt for. Etter kollapsen av Rana Plaza i Bangladesh i 2013, hvor 1138 mennesker omkom og over 2500 ble skadet, inngikk over 200 klesmerker verden rundt en bindene avtale om å gjøre klesindustrien trygg for arbeiderne. 

I avtalen står det: 

«Ingen arbeidstakere skal frykte branner, kollapser eller andre ulykker som kunne vært forebygget med ansvarlige helse- og sikkerhetstiltak». 

REDNINGSARBEID: Lokalbefolkningen samles rundt ruinene av klesfabrikken Rana Plaza etter kollapsen 25. april 2013. FOTO: A.M. AHAD / SCANPIX
REDNINGSARBEID: Lokalbefolkningen samles rundt ruinene av klesfabrikken Rana Plaza etter kollapsen 25. april 2013. FOTO: A.M. AHAD / SCANPIX

Skal ha pyntet på sannheten

Den første gigantbedriften som undertegnet forpliktelsen var Hennes & Mauritz – de er den største kjøperen av klær laget i Bangladesh. Men nå anklages de for å ha pyntet på sannheten i sin 117 siders lange rapport om samfunnsansvar, også kalt CSR

Anklageren er Clean Clothes Campaign (CCC), som er et samarbeid mellom mange internasjonale organisasjoner. Nylig publiserte de en rapport hvor sikkerheten på fabrikkene er ettergått ved hjelp av universitetsforskere. Funnene deres stemmer ikke overens med virkeligheten som H&M presenterte i sin rapport. 

Ansatte kommer seg ikke ut

De har inspisert 56 av H&M sine 229 produksjonssteder i Bangladesh. Blant de 56 er fabrikkene er H&Ms såkalte «gull»- og «platinum»- fabrikker som holder deres høyeste standard. 

Og rapporten er nedslående. Flertallet av fabrikkene er ifølge rapporten fremdeles beskrevet som rene dødsfeller. Ansatte skal ikke ha gode nok muligheter til å komme seg ut av bygget via dører, trapper og utganger hvis en brann oppstår – og dermed ville ha brent inne. 

79.000 arbeidere er utsatt

Rapporten fastslår at H&M er mer enn seks måneder bak skjema med å renovere fabrikkene sine slik at de holder en god sikkerhetsstandard. Renoveringen inkluderer å installere brannsikre dører, fjerne låste dører og skyvedører ved nødutganger, og fjerne sperringer ved trapperom. 

Tallene fra sikkerhetsgjennomgangen hos fabrikkene viser følgende:

  • 16 prosent ikke hadde fjernet låste dører.
  • 55 prosent hadde ikke fjernet skyvedører ved nødutgangene.
  • 61 prosent hadde ikke sikre nødutganger. 

Ved de inspiserte fabrikkene jobber totalt 79.000 arbeidere, som basert på tallene over er utsatt for stor fare ved brann.

Innrømmer forsinkelser

I egne rapporter har H&M hevdet at de har løst sikkerhetsutfordringene i fabrikkene sine. Men etter rapporten fra Clean Clothes Campaign erkjenner de forsinkelser. 

– Det er noen tekniske og strukturelle utfordringer som tar tid og teknologi som ikke er tilgjengelig i Bangladesh. Forsinkelser er forårsaket av høy arbeidsbelastning for inspeksjonsekspertene våre som jobber med komplekse problemstillinger, skriver H&M i en pressemelding

Samantha Maher fra Clean Clothes Campaign mener H&M er flinke til å unnskylde seg. 

– Hvis bare H&M var villig til å legge den samme energien i å faktisk møte de kravene de har forpliktet seg til å holde, så ville vi vært ett skritt nærmere en trygg klesindustri i Bangladesh, uttaler hun på CCC sine egne nettsider

Kleskjeden uttaler til TV 2 at de er genuint opptatt av sikkerhet og sier de har et omfattende program for brann og bygningsikkerhet.

– For å bli godkjent som leverandør for H&M må følgende være på plass. Fabrikken må ha nødutganger, brannalarm må være installert på en egen strømlinje og tilknyttet en egen generator, nødutgangslys, brannslukkere, evakueringsplaner og de må gjennomføre evakueringsøvelser, skriver PR-sjef for H&M Norge, Vibeke Holann i en epost til TV 2.

– I de fabrikkene som har fått forbedringspunkter i evalueringen arbeider vi med kontrollører, leverandører og andre innkjøpere for å sikre at de blir finansiert og utbedret. Alt som Accord har klassifisert som hastesaker har blitt utbedret innen fristen på 2-4 uker, fortsetter hun. 

Stadig i hardt vær

Hennes & Mauritz var under het debatt i Norge i 2012 da det svenske dokumentarprogrammet «Kalla Fakta» fortalte hvordan klesgiganten benyttet seg av leverandører i Kambodsja som lønnet arbeiderne to-tre kroner i timen. 

Senest i mars i år fikk Hennes & Mauritz krass kritikk etter at organisasjonen Human Rights Watch (HRW) avdekket at de har fabrikker i Kambodsja hvor det foregår barnearbeid.