I dag begynner Norges dyreste TV-serie 

Dette sier anmelderne om TV 2s store dramasatsing Okkupert. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den er en av Norges dyreste TV-serier noensinne, og har allerede vekket internasjonal oppsikt. 

Okkupert handler om at Norge blir okkupert av Russland på oppdrag av EU. Okkupasjonen kommer av at Norge stanser all produksjon av olje og gass. 

Serien har kostet 80 millioner kroner å produsere, og har première på TV 2 søndag kveld.

Se traileren i vinduet øverst.

Solide skuespillere 

– Totalinntrykket er at den er veldig lekker. Det en stilmessig gjennomført. Et helhetlig univers med god kameraføring, sier kulturjournalist Brita Møystad Engseth til TV 2. 

Hun har sett de fem første episodene av serien. 

– Det går kanskje litt for sakte, men så har de jo også ti episoder, så de har lov til å bruke tid. Det er jo ofte det vi setter pris på – at vi får tid til å sette oss inn i rollefigurene, sier Møystad Engseth.

Hun sier skuespillet i serien er bra. 

– Det er mye fine folk som spiller. Det er solide folk, og du ser at de vil noe med serien, sier hun. 

At det Norges dyreste produksjon mener hun kommer til syne gjennom et velskrevet manus. 

– De kunne kanskje hatt ennå mer høyde på cliff-hangerne, men det kan jo hende at alt kommer i de siste fem episodene jeg ikke har sett, sier Møystad Engseth. 

Nabo- og klimatrussel 

Filmanmelder i NRK, Sigurd Vik sier serien er ambisiøs. 

– Det spares ikke på kruttet! Det er mye spenning fra første stund, og premisset for serien er spennende. Det er effektiv bruk av både klima- og nabofrykten, sier Vik til TV 2. 

Han mener serien vil engasjere flere generasjoner. 

– De som ikke har vokst opp med nabotrusselen kjenner jo til klimatrusselen. Det er smart tenkt, sier han. 

Likevel mener Vik at noen av rollene er bygget for mye på stereotyper. 

– Derfor blir det litt forutsigbart og mindre spennende. Det er også litt trist at det bare er Russland som er her. Premisset for serien er jo at EU står bak okkupasjonen, men de ser vi ikke. Det hadde vært spennende å se hvordan resten av EU reagerte, sier Vik. 

Han mener Okkupert er selve definisjonen på nordisk lys noir. 

– Det er en estetisk lekker serie med store flater og vakker arkitektur. Estetikken sier mye om handlingen og er gjennomtenkt og smart, sier Vik. 

– Studentoppgave 

Filmanmelder i Dagbladet, Tom Stalsberg skriver i sin anmeldelse at ideen til Okkupert er slapt forløst og minner tidvis om en filmatisert særoppgave fra en harm student og miljøaktivist.

Han skriver at det neppe hadde vært noen som ville bladd opp 90 millioner (80 millioner er det reelle tallet, red.anm.) for serien, med mindre ideen hadde kommet fra Jo Nesbø. 

I VGs anmeldelse trekkes premisset for serien frem som godt, men anmelder Morten Ståle Nilsen skriver at resultatet ikke er like bra. 

– Dessverre rammes «Okkupert» av alle de vanlige innvendingene som er blitt reist mot norsk TV-drama i uminnelige tider. Et manus som ikke er innholdsrikt nok til å forsvare ti ganger 45 minutter. Dveling ved transportetapper og harelabbete omgang med de virkelige dramatiske høydepunktene, skriver Nilsen. 

Han mener at deler av skuespillet er godt, og trekker spesielt frem Ane Dahl Torp og Vegar Hoel. 

Fanger deg

I Nettavisens anmeldelse trekkes også den umiddelbare spenningen frem. 

– «Okkupert» fanger deg fra første anslag, først med det nesten gjenkjennelige fremtidige samfunnet, så med okkupasjonen som skjer raskt og nesten sømløst, skriver anmelder Vibeke Johnsen. 

Hun trekker frem at det ikke er Russland som er som er mest interessant, men hvordan nordmenn reagerer. 

– «Okkupert» føles på mange måter forvrengt, ekte, men ikke helt virkelig. Den er dog svært realistisk utført - noe som kan tilskrives gode replikker og strålende tolkninger fra de involverte, skriver Johnsen. 

Okkupert kan du se på TV 2 eller TV 2 Sumo i kveld kl 22.15. Andre episode blir lagt ut på Sumo allerede i kveld!