I hele to uker lå Randi Tangen (89) på et sykehjem i Drammen med brukket lårhals, og i ettertid har ingen meldt ifra om det som skjedde. For kommunene har ikke plikt til å melde ifra om alvorlige hendelser, slik sykehusene har.
– Det har jo vært forferdelig, at de lar et menneske ligge så lenge med dette uten å gjøre noe med det, sier Randi Tangen til TV 2.
Falt og fikk store smerter
I oktober i fjor hadde Randi et alvorlig fall på sykehjemmet Helsehuset i Drammen. Familien opplevde at hun klaget over smerter og ble svakere.
– Vi fikk ingen plan og det gikk bare nedover. Det var mye smertestillende og beroligende medisiner, forteller barnebarnet Kjersti Eberlein.
De pårørende ba om hjelp fordi de følte at noe var alvorlig galt.
Brudd i lårhalsen
Først to uker etter at Randi falt ble det tatt røntgen.
– Mormor hadde jo brudd i lårhalsen og hadde hatt det i fjorten dager, sier Eberlein.
Da Randi kom til sykehuset for operasjon mente legene der at hun i tillegg var blitt overmedisinert. Ingen fra sykehjemmet meldte fra om hendelsen i ettertid.
– Når man oppdager en så dramatisk feil og endring, så er det noe med å stå for det som har skjedd , sier Eberlein til TV 2.
Forskjell på kommune og sykehus
Sykehusene har meldeplikt ved uønskede alvorlige hendelser, og det lede til en tilsynssak hos Fylkesmannen. Videre kan saken følges opp av Statens helsetilsyn med reaksjoner.
Men hvis det skjer noe alvorlig i kommunen, for eksempel på legevakta, hos fastlegen eller på sykehjemmet slik Randi Tangen opplevde, er det ingen som trenger å melde fra.
– Går utover sikkerheten
Fylkeslegen Petter Schou mener det går utover pasientsikkerheten at kommunene skal rydde opp selv i alvorlige saker.
– Det er farlig. For det er ikke lett å klage på sykepleier som du treffer på butikken samme dag. Det er lurt med en statlig myndighet som kan titte deg i kortene slik at kommunene har noen som passer på seg, sier fylkeslege Petter Schou i Oslo og Akershus.