PREMIERE: Russiske medier har skrevet mye om Okkupert de siste ukene. Her er skuespiller Henrik Mestad i rollen som Norges statsminister i serien. AFP PHOTO / AKSEL JERMSTAD
PREMIERE: Russiske medier har skrevet mye om Okkupert de siste ukene. Her er skuespiller Henrik Mestad i rollen som Norges statsminister i serien. AFP PHOTO / AKSEL JERMSTAD

Russere om Okkupert: – En skrekkfilm! 

MOSKVA/OSLO (TV 2): Okkupert har fått stor oppmerksomhet i russiske medier, og mange reagerer voldsomt på TV-serien. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag har TV 2-serien Okkupert premiere, og serien er en av de dyreste produksjonen i Norge noensinne. 

Serien har fått stor oppmerksomhet i Russland, og russiske medier har de siste ukene viet Okkupert mye spalteplass. 

– Sørgelig 

Den statlige avisen Russkaja Gazeta har sterke meninger om serien. 

De skriver at det er sørgelig at Russland blir fremstilt som den aggressive parten i forholdet mellom Norge og Russland. 

– Det er sørgelig, for ofte er tilfellet slik at europeiske TV-seere tror på slikt. Nettopp derfor er medieindustriens lek med anti-russiske følelser så lønnsomt, står det i én av avisens artikler. 

Basert på traileren mener avisen at russerne i serien blir fremstilt stereotypisk. 

Idé fra 2008

Den liberale nettavisen Gazeta skriver at serien er solgt til land som Storbritannia, Sverige og Frankrike, og at serien har vekket oppsikt. 

Ideen til Okkupert kommer fra forfatter Jo Nesbø, noe som også kommer tydelig frem hos Gazeta. De påpeker at Nesbø hadde den første ideen allerede i 2008, og at det var lenge før konflikten mellom Russland og Ukraina eskalerte. 

Den russiske ambassaden i Oslo har gitt få uttalelser om serien. Da traileren ble offentliggjort i august sendte ambassaden ut en presseuttalelse. Siden den gang har det ikke blitt sagt mer om TV-serien. 

Se uttalelsen fra den russiske ambassadøren i Norge i faktaboksen til høyre. 

Gazeta uttrykker i sin dekning av saken undring over at det ikke har vært større reaksjoner fra ambassaden i Oslo, og mener ambassaden har vært veldig rolige. 

Skrekkfilm 

Beskrivelser som anti-russisk blir tatt i bruk av det statlig eide nyhetsbyrået RIA-Novosti. 

– Mer enn 9,5 millioner Euro har prosjektet kostet. Aldri før har nordmenn brukt så mye penger på å dyrke sine fantasier. Dette er en skrekkfilm, laget for å forberede folk på noe som kommer. Hele scenariet er som hentet ut av et NATO-toppmøte eller lignende ultra-vestlige prateklubber, skriver nyhetsbyrået. 

På den statlige radiokanalen Vesti har Okkupert blir diskutert, men deler av dekningen har blitt farget av feil. 

Kanalen har blant annet meldt at Okkupert skal sendes på statskanalen NRK og at det produsert av statlige penger.