Etter 15 år ringte bortførte Thor Antonio til mamma i Bergen

BERGEN (TV 2): Laila Osmo ga aldri opp håpet om å se igjen sønnen som tre år gammel ble bortført til Mexico av far.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

15 år etter at Thor Antonio Garcia Osmo, tre år gammel, ble bortført av sin meksikanske far, får mamma Laila Osmo (47) en oppringning fra Mexico. Det er Thor Antonio (18) selv som kontakter mamma via Skype.

– Når plutselig det ringte da, så... nei, den var heftig, altså! En voksen gutt på 18 år! Det er faktisk Thor Antonio, det er faktisk sønnen min. Den voksne, flotte gutten, utbryter en spent og stolt mamma som blir sittende og beundre sønnen sin på Skype.

Kom hjem til tom leilighet

Thor Antonio ble født på Voss i 1996. I september 1999 kom Laila hjem fra jobb som flyvertinne til tom leilighet i Bergen. Far til Thor Antonio hadde bortført treåringen til sin hjemby i Mexico. 

De kommende ukene, månedene og årene gjorde Laila alt i sin makt for å få sønnen tilbake ved hjelp av advokater, myndigheter, etterforskere og etter hvert sin nye familie.

– Det som er tyngst når du tenker på ham, er når du ser unger på samme alder, og når du vet at han skulle hatt første skoledag og bursdager. Det er der en sliter, fortalte hun til TV 2 Nyhetene våren 2003.

Fikk se video av sønnen etter tre år

Da det var gått tre år siden bortføringen, viste TV 2 Nyhetene henne video fra meksikansk TV med hennes da seks år gamle sønn.

– Jeg har jo lurt sånn på hvor stor han har blitt, sa moren med tårer i øynene.

I reportasjen advarer seksåringen mot å bli med til Norge.

– Vet du hva du skal gjøre hvis noen vil ta deg med til et annet land?

– Si at jeg må på do, og løpe av gårde for de vil kidnappe meg, svarer gutten.

Fant aldri sønnen

Laila dro mange ganger til Mexico, men Thor Antonio ble holdt skjult på hemmelig adresse.

Selv om Haagkonvensjonen sier barnebortføringsaker skal avgjøres i barnets hjemland, ga Mexico far lovstridig foreldrerett. Flere norske justisministre mislyktes i å hjelpe Laila.

– Jeg hadde hele tiden håpet. Jeg tatoverte jo navnet hans, for jeg ville ha ham som en del av meg. Jeg visste at han var jo der ute og han var en del av oss, sier hun. 

På andre siden av Atlanterhavet vokste Thor Antonio opp. Noen av Lailas brev nådde ham via ambassade og bestemor. På 17-årsdagen sin skrev han den første eposten til mamma.

– Jeg begynte å bli nysgjerrig. For jeg visste jeg hadde en familie der. Jeg hadde mammaen min og en hel familie der, forteller Thor Antonio til Lørdagsmagasinet.

Se hva som skjedde etter Thor Antonio snakket med mamma på Skype i Lørdagsmagasinet 18.50.