Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ti britiske kvinner vil bli plukket ut til å delta i prøveprosjektet. 

Kvinnene vil gjennomgå en transplantasjon for å få en ny livmor, gitt av en donor, slik at de kan bære fram sitt eget barn. 

Svensk mirakelgutt 

Prøveprosjektet er nå godkjent av et etisk råd ved Imperial College London i Storbritannia, og vil bli ledet av gynekolog-spesialist Richard Smith, skriver Sky News. 

I oktober 2014 fødte en svensk kvinne (36) en velskapt gutt etter å ha fått transplantert en ny livmor. Det ble ansett som et historisk gjennombrudd innen medisinsk forskning, og den lille gutten, Vincent, ble født med keisersnitt på Sahlgrenska universitetssykehus.

– Som vi har sett, etter den enormt vellykkede transplantasjonen i Sverige, er denne operasjonen er godt alternativ for de kvinnene som ellers ikke har en sjanse til å bære frem sin egen baby, sier Smith i en pressemelding. 

Slik fungerer transplantasjonen:

  • Operasjonen tar cirka seks timer. 
  • Livmoren blir hentet fra en kvinne som er død. 
  • Mottakeren av livmoren må ta immundempende medisiner før, under og etter transplantasjon for at ikke kroppen skal støte vekk det nye organet. 
  • Dersom kvinnen klarer og beholde den nye livmoren i ett år kan det settes inn befruktede egg. 
  • Seks måneder etter at at mottakeren har klart å føde eget barn blir livmoren operert ut igjen. Da slipper kvinnen å gå på medisiner. 

Kilde: Womb Transplant UK

Lederen av det britiske prosjektet har fulgt den svenske kvinnen, fødselen og barnets første leveår.

Han har jobbet i 19 år for å igangsette forskningsprosjektet i Storbritannia. 

– Jeg har møtt mange kvinner som ønsker dette, og det betyr svært mye for kvinnene og deres partnere. Det er ikke tvil om at barnløshet er grusomt for mange par, sier Smith. 

Må ha egne egg 

Over 300 britiske kvinner har kontaktet forskningsteamet. 104 av dem passer inn i de strenge kriteriene for transplantasjonen. 

Kvinnene som er aktuelle kandidater for en transplantasjon er enten født uten livmor eller har ved sykdom måttet fjerne livmoren sin. 

For å være en kandidat må kvinnene være mellom 25 og 38 år, ha hatt en partner i lang tid og ha en sunn kroppsvekt. Kvinnene må ha velfungerende eggledere og egne, friske egg. 

Mange av de som er aktuelle for transplantasjon lider av Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser-syndrom. Det er en medfødt sykdom som gjør at kvinner ikke har livmor eller har en livmor som ikke fungerer. 

For dem har det hittil vært umulig å føde egne barn. 

LIK TV 2 Nyhetene PÅ FACEBOOK