FØRSTEMANN: Denne lille svenske gutten ble født 4. oktober 2014. Hans svenske mor var den første i verden som fødte et barn etter å gjennomgått en livmortransplantasjon. AFP PHOTO / HANDOUT / THE LANCET
FØRSTEMANN: Denne lille svenske gutten ble født 4. oktober 2014. Hans svenske mor var den første i verden som fødte et barn etter å gjennomgått en livmortransplantasjon. AFP PHOTO / HANDOUT / THE LANCET

Ti britiske kvinner får livmortransplantasjon 

I Storbritannia har det unike forskningsprosjektet har fått grønt lys, og ti kvinner vil kunne få barn med en donor-livmor. 

Ti britiske kvinner vil bli plukket ut til å delta i prøveprosjektet. 

Kvinnene vil gjennomgå en transplantasjon for å få en ny livmor, gitt av en donor, slik at de kan bære fram sitt eget barn. 

Svensk mirakelgutt 

Prøveprosjektet er nå godkjent av et etisk råd ved Imperial College London i Storbritannia, og vil bli ledet av gynekolog-spesialist Richard Smith, skriver Sky News. 

I oktober 2014 fødte en svensk kvinne (36) en velskapt gutt etter å ha fått transplantert en ny livmor. Det ble ansett som et historisk gjennombrudd innen medisinsk forskning, og den lille gutten, Vincent, ble født med keisersnitt på Sahlgrenska universitetssykehus.

– Som vi har sett, etter den enormt vellykkede transplantasjonen i Sverige, er denne operasjonen er godt alternativ for de kvinnene som ellers ikke har en sjanse til å bære frem sin egen baby, sier Smith i en pressemelding. 

Lederen av det britiske prosjektet har fulgt den svenske kvinnen, fødselen og barnets første leveår.

Han har jobbet i 19 år for å igangsette forskningsprosjektet i Storbritannia. 

– Jeg har møtt mange kvinner som ønsker dette, og det betyr svært mye for kvinnene og deres partnere. Det er ikke tvil om at barnløshet er grusomt for mange par, sier Smith. 

Må ha egne egg 

Over 300 britiske kvinner har kontaktet forskningsteamet. 104 av dem passer inn i de strenge kriteriene for transplantasjonen. 

Kvinnene som er aktuelle kandidater for en transplantasjon er enten født uten livmor eller har ved sykdom måttet fjerne livmoren sin. 

For å være en kandidat må kvinnene være mellom 25 og 38 år, ha hatt en partner i lang tid og ha en sunn kroppsvekt. Kvinnene må ha velfungerende eggledere og egne, friske egg. 

Mange av de som er aktuelle for transplantasjon lider av Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser-syndrom. Det er en medfødt sykdom som gjør at kvinner ikke har livmor eller har en livmor som ikke fungerer. 

For dem har det hittil vært umulig å føde egne barn.