Pasta ala Fingrene av fatet

Her er oppskriftene på pastarettene fra TV 2-serien Fingrene av fatet.

OPPSKRIFT: Vibeke Skofterud og Kristin Størmer Steira lagde italiensk mat i TV 2-serien Fingrene av fatet. Bildet viser Skofteruds  tagliolini med røkelaks. Oppskriftene finner du i denne artikkelen. FOTO: FINGRENE AV FATET / TV 2
OPPSKRIFT: Vibeke Skofterud og Kristin Størmer Steira lagde italiensk mat i TV 2-serien Fingrene av fatet. Bildet viser Skofteruds  tagliolini med røkelaks. Oppskriftene finner du i denne artikkelen. FOTO: FINGRENE AV FATET / TV 2

De tidligere langrennsløperne Vibeke Skofterud og Kristin Størmer Steira var kokker i tirsdagens episode av TV 2-serien Fingrene av fatet.

Nedenfor kan du lese begge oppskriftene og fremgangsmåte.

Vibeke Skofteruds tagliolini m/røkelaks sitron, (dill) og vårløksaus

Ingredienser

  • 600 g. tagliolini (litt tynnere pasta en tagliatelle).
  • 3 stk. vårløk.
  • 1 stk. sitron.
  • 100 g. smør.
  • ½ dl. hvitvin evt. alkoholfri hvitvin.
  • 2 dl. matfløte.
  • Grønt eple.
  • 40 g. kapers.
  • 50 g. mel.
  • 30 g. sukker.
  • 1 bunt dill.
  • 4 skiver fenalår.
  • 400 g. røykelaks i skiver eller i bit
  • Nykvernet salt og pepper.


Fremgangsmåte

  1. Sett på vann til pastaen.
  2. Rens vårløkene, vask og skyll dem grundig. Skjær dem opp i små biter. Riv skallet av sitronen med et rivjern. Smelt smøret i en kjele og tilsett sitronskallet sammen med det hvite av vårløken. La det surre under omrøring. Tilsett litt mel.
  3. Tilsett så hvitvin og saften av en halv sitron. La dette småkoke i noen minutter.
  4. Tilsett matfløten og gi det hele et raskt oppkok. Smak til med nykvernet salt og pepper, dill, epler og kapers og det grønne på vårløken. Smak til med ekstra sitron og eventuelt litt sukker om den er for syrlig.
  5. Ha pastaen i vannet (den skal koke i cirka 4 min.).
  6. Legg fenalårskivene i ovnen på 180 grader i cirka 5 min. (det skal bli sprøtt som chips).

Kristin Størmer Steiras aivar- og tomatpasta med grønnsaker og urter

Ingredienser

  • 500 gr. grov pennepasta (rask løsning) eller hjemmelaget tagliatelle.
  • 1 gl. aivar.
  • 2 bokser hakket tomat.
  • 30 gr. kjørvel.
  • 1 stk. løk.
  • 3 stk gulrot.
  • 4 ss. smør.
  • 1 stk. bakt hvitløk ( bakt i ovn på 180 grader i cirka 25 min.).
  • 100 gr. kålrot.
  • 1 stk. sitron.
  • 5 stk. røde cherrytomater.
  • 5 stk. gule cherrytomater.
  • 5 stk. grønne cherrytomater.
  • 1 pt. basilikum.
  • 2 dl. olivenolje.

Fremgangsmåte

  1. For en enkel løsning så bruk ferdigpasta som må kokes al dente.
  2. Avansert løsning så bruker vi pastadeig som er lagd dagen før.
  3. Kjevl pastaen så tynt og jevnt som mulig. Brett deigen i tre. Bruk en linjal og skjær ca. 1 cm. brede bånd (tagliatelle) med en pizzatrinse. Du kan selvfølgelig også bruke en pastamaskin, dersom du har det.
  4. Kok pastaen i fosskokende vann til den er ferdig. Vanligvis tar dette bare fire-fem minutter.

Tomat- og aivarsaus

  1. Grovkutt grønnsakene (ikke tomatene).
  2. Alle grønnsakene has i en kasserolle med olje og smør, jobbes med i 4 min. under sterk varme – skal/må ikke brennes.
  3. Litt og litt av tomatsausen/-bitene has i under stadig røring.
  4. Må fortsatt ikke brenne, det som skjer er en form for karamellisering som gjør at vi får en utrolig god smak på slutt resultatet.
  5. Slik skal tomat og aivar jobbes inn i cirka 7 min.
  6. Like før servering så tilsettes bakt hvitløk, sitron, basilikum og kjørvel.
  7. Cherrytomatene kuttes i to eller fire.
  8. De skal varmebehandles lett, i cirka 1 min., før servering i en kasserolle.