Én av tre ungdommer sliter med migrene

Professor advarer mot økende bruk av smertestillende som kan forsterke hodepinen. 

1 av 3 ungdommer mellom 12 og 18 år har migrene, viser en fersk undersøkelse utført ved St. Olavs hospital i Trondheim.

Blant dem som er rammet er 17 år gamle Malin Husby Fosseide. I fjor hadde hun 88 fraværstimer fra skolen på grunn av hodepine. 

– Det starter bak øynene, og sprer seg rundt i hele hodet. Til slutt ser jeg nesten ingenting, sier hun til TV 2. 

Advarer mot overdreven paracet-bruk

Professor Matthias Linde ved institutt for nevromedisin ved NTNU (Norges teknisknaturvitenskapelige universitet) er ikke overrasket over utbredelsen av hodepine. 

– Det er en tragedie at det er så vanlig, og vi ser at mange ikke har kontakt med lege. De har ikke fungerende akuttbehandling, og mange bruker for mye akuttmedikamenter, sier Linde. 

Forskeren advarer mot den økende bruken av smertestillende medikament, som Ibux og Paracet. 

– Hvis de brukes oftere enn ni dager per måned generer og vedlikeholder medisinene hodepine, sier professor Matthias Linde.

– Tar ikke barns hodepine på alvor

Anne Christine Buckley Poole er lege - og hodepinespesialist ved Sandvika Nevrosenter. Hun jobber med barn og unge som lider av migrene, og opplever at alt for mange kommer for sent for å få hjelp.

– Problemet er når de kommer til meg og spiser Ibux og Paraxet som sukkertøy. Da må vi avvenne dem med det først, sier Buckley Poole.

Det finnes flere behandlingsmetorder, men Buckley Poole mener den store utfordringen er at mange fastleger, foreldre og lærere ikke tar barns hodepine på alvor.

– Da kan dette bli barna som havner på feil side av Nav-døren når de blir voksne, for de har ikke fått den utdannelsen de skal ha for de har ikke fått riktig behandling tidlig nok, sier hun.