God morgen Norge- Wenches ukemeny

God morgen Norges Wenche Andersen gir deg gode mattips for uken som kommer. Se innslagene og la deg inspirere! 

Noe for enhver for uken som kommer med Wenche Andersens oppskrifter!  Foto: TV 2
Noe for enhver for uken som kommer med Wenche Andersens oppskrifter!  Foto: TV 2

MANDAG:  Bakerens ekstra grove brød

Bak brødene i små brødformer, så kan du lett fryse de ned eller gi de bort. Honningen gir brødet sødme, mens gresskarkjernene tilfører tekstur.

Dette trenger du:

Bløtlegging

  • 350 g fullkornshvetemel
  • 150 g sammalt rug, grov
  • 15 g hvetekli
  • 5 dl vann

Hoveddeig

  • 200 g hvetemel
  • 50 g gresskarkjerner
  • 35 g honning
  • ½ pk gjær
  • 12 g flaksalt
  • vann til pensling
  • gresskarkjerner til pynt

Slik gjør du:

1. Bland sammen ingrediensene til bløtleggingen i en bakebolle, og la stå på benken i 20 minutter.
2. Ha resten av ingrediensene i samme bakebolle som bløtleggingen. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet i ca. 10 minutter.
Bruk «tyggegummitesten» for å sjekke om deigen er ferdig eltet.
3. Dekk bollen med plast, og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 1 time.
4. Ta deigen ut på et lett melet bord. Del den i to like store emner og form til avlange brød. Pensle brødene med vann, rull dem i gresskarkjerner og legg i smurte brødformer (1 liter).
5. Dekk formene med plast eller klede, og la brødene etterheve til dobbel størrelse.
6. Forvarm ovnen til 250 °C. Sett inn brødene på rist nederst i ovnen, og senk temperaturen til 200 °C. Stek dem i ca. 45 minutter. Ha brødene ut av formene og avkjøl på rist.

Kilde: «Grovt – sunne og gode kvardagsbrød» / brodogkorn.no

 

TIRSDAG:  Paella

Du kan bruke 1 kylling delt i biter, 2-3 kyllinglår eller 2 stykk kyllingbryst.

Dette trenger du:

  • kylling, etter ønske
  • hvetemel (hvetemel kan sløyfes, for eksempel ved cøliaki)
  • salt og pepper
  • paprika
  • 1 ½ dl olivenolje
  • 2 løk
  • 6-8 skiver krydret spanske spekepølse/chorizo eller Tind, norsk spekepølse
  • 2-3 fedd hvitløk
  • 2-3 paprika, gjerne grønn
  • ½ l paellaris eller arborioris (risottoris)
  • 1 g safran eller 2 ts gurkemeie
  • ca. 8 dl kyllingkraft
  • ca. 2 dl tørr hvitvin
  • 1 dl tørr sherry (evt. 2 1/2- 3 dl eplemost)
  • sitronskall av 1 sitron
  • ca. 12 stk blåskjell
  • ½ kg reker eller andre skalldyr
  • 4 stk kreps (kan sløyfes eller erstattes av krabbe)
  • frisk timian eller bladpersille
  • sitronsaft

Slik gjør du:

Del kyllingen i 8 biter og vend i en blanding av mel, salt og krydder.
Hakk løk, hvitløk og skjær paprika i strimler.
Varm 1 dl olje i en vid panne med kanter (sautepanne).
Brun kyllingbitene til de er gylne og sprø.
Legg dem i et ildfast fat og sett i stekeovn ved 125 grader i 15-20 min.

Tilsett resten av oljen i pannen sammen med løk, spekepølse, hvitløk og paprika.
Tilsett risen og la surre til risen er blank.
Ha i safran (evt. gurkemeie), fond/kraft/vann, hvitvin og sherry.
Tilsett kyllingbitene med stekesjy og vend lett om.
Kok opp og la trekke ca. 20 min., til risen er mør.
Tilsett eventuelt litt mer kyllingkraft.
Smak til med salt, pepper og revet sitronskall.
Damp blåskjell i ca. 5 minutter til de åpner seg.
Rens halvparten av rekene og eventuelt kreps/krabber .
Legg/hell blåskjell (med kraften), reker og kreps (med og uten skall) over ris, grønnsaker og kyllingen. La alt bli gjennomvarmt.
Pynt med bladpersille og sitronbåter.

Tips! Retten kan også tilsettes flådde tomater i båter og grønne erter.
Server med brød og eventuelt hvitløksmajones/aioli.

 

Hvitløkmajones/aioli

Alle ingrediensene bør ha samme temperatur.

Dette trenger du:

  • 4 fedd hvitløk
  • 2 eggeplommer
  • 1/2 ts salt
  • pepper
  • 2 ss sitronsaft
  • 1 ss hvitvins- eller epleeddik
  • 1 ½ dl nøytralolje + ½ dl olivenolje
  • 1-2 ss kaldt vann

Slik gjør du:

Finhakk hvitløk og rør sammen med eggeplommer, salt, pepper og sitronsaft.
Rør inn oljen i en tynn stråle til du får en tykk «majones».
Juster med kaldt vann og smak eventuelt til med litt mer salt og pepper.

Du kan også bruke stavmikser raskt og enkelt :
Ha eggeplommer, grovhakket hvitløk, sitronsaft og eddik i et desilitermål.
Sett stavmikser ned i desilitermålet og hell i oljen.
Kjør stavmikser mens du drar den oppover i desililitermålet, ingrediensene vil emulgere -(enkelt sagt, de vil tykne) til en tykk glatt majones.
Hvis majonesen er for tynn, tilsett litt mer olje!
Smak til med salt, pepper og eventuelt mer sitronsaft.



ONSDAG:  Fårikål -både husmannskost og festmat

Dette trenger du, til 4-6 personer:

  • Ca 1 ½ kg lammekjøtt/fårekjøtt med ben i serveringsbiter (nakke, bog, bryst, nyrestykke)
  • ca 1 ½ kg hodekål
  • 2 ts salt
  • ca 4 ts hel pepper
  • 3 dl kokende vann

Slik gjør du:

Del kålen i båter.
Legg kjøtt, kål, pepper og salt lagvis i en kasserolle. Start med kjøtt med fettsiden ned i kasserollen og avslutt med kål.
Hell på kokende vann.
Kok opp og la fårikålen trekke over svak varme til kjøttet er mørt, ca. 2 timer.
Kjøtt fra sau trenger lengre trekketid enn kjøtt fra lam!
Server fårikålen rykende varm på varme tallerkener.
Nykokte mandel- eller Ringerikspoteter hører med.

 

TORSDAG:  Tilslørte God morgen Norge piker og gutter

Dette trenger du:

  • 5-6 faste norske epler
  • Ca 3/4 dl sukker
  • 1/4 dl vann eller eplejuice
  • 1 ts sitronsaft
  • 4 dl malt brød/kavring/havrekjeks/rester av tørre kaker
  • Evt. 1-2 ss brunt sukker, hvis brødet/kjeksen ikke er søt
  • 1-2 ts kanel
  • 2 ss smør
  • 3 dl kremfløte eller vaniljekesam
  • 1 ts vaniljesukker

Slik gjør du:

Skrell eplene, del dem i båter og skjær bort kjernehusene.
Kok eplebåtene møre i vann tilsatt litt sitronssaft, eller i juice.
Smak til med sukker.
Rør om slik at en del av eplene blir til mos, la det fortsatt være noen hele eplebiter igjen.
Avkjøl.
Smelt smør i en stekepanne ha i malt brød/kjeks, kanel, evt. litt sukker og stek gyllent på middels varme.
Vend på brødet hele tiden slik at det ikke blir for mye stekt.
Brødblandingen skal ha en lys karamellfarge.
Hell blandingen over på et flatt fat og avkjøl.
Pisk kremfløte med vaniljesukker. Vaniljeksam røres lett opp. Pisket krem kan også blandes med vaniljekesam for å gjøre den litt ”magrere”.
Legg brød, eplemos og krem lagvis i en bolle eller porsjonsglass.
Det øverste laget skal være krem. Dryss litt av brødblandingen på toppen.

 

 FREDAG: Sautert Biff med soyasaus og kinesisk vannspinat(morning glory)

 

Dette trenger du:

• Ca 500 g indrefilet, ytrefilet, godt mørnet flatbiff eller mørbrad

• 400 g kinesisk vannspinat
• 1 mellomstore sjalottløk
• 2 fedd hvitløk
• Rapsolje til steking

 

Marinade:

 

• 2-3 ss soyasaus
• 1 ”klype” pepper
• 1” klype” salt
• 1 ts sukker

 

Fersk Tofu(soyabønner) i tomatisert soyasaus med chili og koriander

 

• 500 g tofu
• 4 ½ hermetisk tomat
• 2 fedd hvitløk
• 1 mellomstor sjalottløk
• 2-3 ss med soyasaus
• 1 til 2 ss med sukker
• 1 chili
• 1 bunt koriander

 

 

Slik gjør du:

 

Biff i marinade:
Skjær biffen i strimler eller tynne skiver
Mariner biffen i soyasaus, sukker, salt og pepper i 15 til 20 min

 

Fersk Tofu i tomatisert soyasaus med chili og koriander
Fortsett med å lage tofu i tomat- og soyasaus..
Kutt tofuen i terninger
Finhakkakk løk og hvitløk
Varm opp en stekepanne med 3-4 ss rapsolje stek tofuen til de får en gyllen gul hinne, ta dem opp og legg på kjøkkenpapir
Fres hvitløk og løk i 20 sek, tilsett hermetisk tomat, vend om og tilsett soyasaus og sukker. Smak til.
Tilsetter tofuen i den tomatiserte soyasausen, vend det rundt i 1 min.

 

Del vannspinat i 3 deler (lang grønnsak)
Finhakk sjalottløk, hvitløk og chili
Varm opp to stekepanne, viktig ha høy varme!
Tilsett 2-3 ss med rapsolje i hver av pannene.
Stek biffen for seg og vannspinaten for seg
Begynn med å steke hvitløk, løk og chili i 10 sekunder, tilsett vannspinaten og rør rundt og tilsett salt og pepper.
Stek biffene med marinade i maks 2 min
Vend sammen biff og vannspinat og SERVER !