Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De som var på Svalbard fredag 20. mars i år glemmer det aldri.

Himmelen var klar og blå, og solen skinte på den hvite snøen. Så, elleve minutter over klokken ti gled månen inn over solskiven. Den neste timen dekket den en større og større del av solen.

Klokken 11.10 ble det helt mørkt.

KORONAEN: Solatmosfæren strekker seg langt ut i rommet, men er bare synlig under en total solformørkelse. FOTO: HåKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX
KORONAEN: Solatmosfæren strekker seg langt ut i rommet, men er bare synlig under en total solformørkelse. FOTO: HåKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX

Der solen hadde vært var det et sort hull. Rundt hullet skinte en svak glorie. Lyset kommer fra skyen av gass som omgir solen. Den er bare synlig når månen skygger for det sterke sollyset.

Klokken 11.13 kom lyset plutselig tilbake. 

Mange hadde reist langt og betalt dyrt for disse minuttene, i videoen under kan du også se formørkelsen.

Kanten av måneskyggen

Også franske Luc Jamet var på Svalbard for å se formørkelsen. Han satte opp kameraet sitt i Sassendalen, og tok bildet du ser øverst.

Bildet er tatt bare 16 sekunder etter at formørkelsen var total, og vi ser kanten av måneskyggen til venstre i bildet. 

Jamet sendte bildet sitt til fotokonkurransen Insight Astronomy Photographer of the Year, som arrangeres av det britiske Royal Observatory Greenwich.

Over tusen fotografer konkurrerer hvert år om heder, ære og premien på 2.500 pund.

Den gjeveste prisen

I år stakk Jamet av med den gjeveste prisen. Bildet hans vant klassen Skyscapes og ble kåret til det beste bildet totalt.

– Den formørkede solen er en pefekt silhuett mot himmelen, og du kan nærmest kjenne kuldegradene og den kalde arktiske vinden. Snøen er helt uberørt, som om ingen noen gang har satt sin fot her. Landskapet er utenomjordisk, som fra en uutforsket planet, skriver jurymedlem Melanie Vandenbrouck om bildet.

NUMMER TO: Nattlysende skyer over Seaburn Beach i Sunderland. FOTO: MATT ROBINSON / STORBRITANNIA
NUMMER TO: Nattlysende skyer over Seaburn Beach i Sunderland. FOTO: MATT ROBINSON / STORBRITANNIA

Bildet Matt Robinson tok av nattlysende skyer over Seaburd Beach kjempet med bildet til Jamet om å vinne i klassen Skyscapes.

– Skyene hadde skint på himmelen i en uke da jeg tok bildet, men denne forestillingen slo alt jeg har sett tidligere, sier Robinson om bildet sitt.

Nattlysende skyer kalles også spøkelsesskyer. De lette tynne skyene svever dobbelt så høyt oppe som vanlige regnskyer, så høyt at solstrålene når dem lenger etter at solen er sunket under horisonten.

Under ser du alle vinnerbildene.

^