– Små sjanser for at Ancelotti eller Klopp overtar Liverpool

Tor-Kristian Karlsen mener Brendan Rodgers lever farlig, men tror verken Carlo Ancelotti eller Jürgen Klopp er aktuelle som ny Liverpool-manager.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Liverpools manager Brendan Rodgers er under stort press om dagen.

Forrige sesong endte den tradisjonsrike engelske gigantklubben på en skuffende sjetteplass på tabellen, og denne sesongen ligger Liverpool foreløpig på en 13. plass etter kun to serie på sine seks første Premier League-kamper.

Fansen i ferd med å få nok
Nå mener et flertall av Liverpools supportere at det kanskje er på tide å bytte ut Rodgers. 

– Jeg merker en stor frustrasjon og slitasje blant fansen. Hadde du hatt en avstemning blant Liverpools supportere i dag, så ville et klart flertall stemt for managerbytte. Men det er enda tidlig i sesongen, sa daglig leder Tore Hansen i Liverpools offisielle norske supporterklubb til TV 2 Sporten tidligere denne uken.

Engelske medier har lenge spekulert i at Liverpools amerikanske eiere har plukket ut tidligere Real Madrid-trener Carlo Ancelotti eller Dortmunds tidligere suksessjef Jürgen Klopp som potensielle erstattere dersom Rodgers må forlate klubben på grunn av sviktende resultater.

– Tvilsomt om Liverpool vil strekke seg etter Ancelotti
Den London-baserte fotballkonsulenten Tor-Kristian Karlsen, som tidligere har jobbet som sportsdirektør i blant annet franske Monaco, har imidlertid liten tro på at Carlo Ancelotti eller Jürgen Klopp vil overta Liverpool.

– Selv om Carlo Ancelotti og Jürgen Klopp nevnes som de heteste kandidatene til å eventuelt overta manager-jobben, så anser jeg sjansen til å lande en av disse navnene som relativt små, forteller Tor-Kristian Karlsen til TV 2 Sporten.

Han utdyper hvorfor han anser Ancelotti som lite aktuell.

– Ancelotti er neppe interessert i å rushe tilbake til en ny stilling, og det er tvilsomt om Liverpool er villige til å strekke seg så langt som man trenger finansielt for at jobben skal være interessant for italieneren. Dessuten har Ancelotti i senere tid tatt på seg oppgaver av en helt annen karakter enn den som eventuelt blir forespeilet i Liverpool. På dette punket av karrieren er det lite tenkbart at den tidligere Real Madrid-treneren er så lysten på å ta over et «work in progress» som Liverpool. Roma-jobben er nok uansett mer aktuell for Ancelotti, konstaterer Karlsen.

Både Carlo Ancelotti og Jürgen Klopp er ledige på markedet og har begge ytret ønske om at de vil tilbake som trener i en storklubb.

Tror Klopp sikter seg inn på Bayern München-jobben
Karlsen påpeker at Klopp i motsetning til Ancelotti kan la seg friste av Liverpool, men tror Dortmunds tidligere suksesstrener har rettet sine øyne mot en mulig trenerjobb i Bayern München.

SPENT: Tor-Kristian Karlsen tror verken Ancelotti eller Klopp kommer til å overta Liverpool. Foto: Espen Hartvig / NTB scanpix
SPENT: Tor-Kristian Karlsen tror verken Ancelotti eller Klopp kommer til å overta Liverpool. Foto: Espen Hartvig / NTB scanpix

– Klopp sitter i en fantastisk forhandlingsposisjon – og det skulle overraske meg stort om han forplikter seg til andre permanente roller så lenge det eksisterer en mulighet for at Guardiola forlater FC Bayern München neste sommer, fastslår Karlsen.

Før han legger til:

– En progressiv mann som Klopp ville naturligvis satt pris på å lede en så prestisjetung klubb som Liverpool, men likevel virker det usannsynlig at han skulle hoppe på et tilbud nå midt i sesongen. Å ta ansvaret for FC Bayern er ikke bare det ultimate for en tysk fotballtrener, men økonomisk kan de tyske mesterne blåse de fleste andre klubber av banen. Den eneste lille muligheten ville være å tilby tyskeren nøklene til Anfield og Melwood – at han altså fikk bygge klubben fra scratch etter sine egne ideer og prinsipper – men å ansette en allmektig manager-type ville stride totalt mot måten FSG til nå har strukturert klubben på, minner Karlsen om.

– De Boer kan være en kandidat
Fotballkonsulenten spekulerer i at Liverpools eiere ser mot Ajax og Nederland om Rodgers forlater Liverpool.

– Tidspunktet vanskeliggjør en potensiell treneravsettelse for Liverpool. Per i dag eksisterer det få troverdige midlertidige løsninger på det engelske markedet og – forutsatt at Ancelotti og Klopp ikke aktuelle – er nok lysten til å gjøre grep nå liten. Neste sommer kan Frank De Boer muligens være en interessant kandidat. Hos Ajax-treneren finner man mange av egenskapene som kan passe FSG-modellen pluss toppklubbtankegangen som man i dag forsøker å finne tilbake til, minner han om.

Karlsen mener de neste ukene blir svært avgjørende for Brendan Rodgers' fremtid i Liverpool.

– Mitt inntrykk er at Liverpool befinner seg på et slags vippepunkt akkurat nå. FSG gjorde en stor beslutning da de valgte å fortsette med Rodgers i sommer, så de har lagt prestisje i dette valget og har alt å tape på å avskjedige treneren så tidlig i sesongen. FSG håper nå selvsagt på en lignede «turn-around» som i fjor, da Rodgers klarte å finne tilbake til vinnersporet ved juletider etter en fryktelig trøblete senhøst. En tidlig oppsigelse sitter nok langt inne og en seier mot Aston Villa vil gi Rodgers foreløpig arbeidsro, oppsummerer Karlsen.

– En avgang kan bli tvunget frem
Dersom Liverpools manager får fansen og omgivelsene mot seg, kan det imidlertid bli et dilemma for klubbens amerikanske eiere.

– På den annen side, enkelte ganger det slik at treneroppsigelser blir tvunget frem av seg selv. Uansett hvor dypt eierne ønsker å beholde treneren, så kan man komme til et punkt hvor det ikke finnes en annen utvei enn å skille lag. Når alle metoder for å gjenopplive tilliten mellom lederen og spillerne er forsøkt, og media og supportere ikke lenger backer «prosjektet», har man sjelden flere strenger å spille på. Dette er ganske unikt for fotballen – det meste handler om oppfattelse, altså hva slags troverdighet treneren har ovenfor omverdenen, argumenterer Karlsen.

Fotballeksperten understreker at han mener Liverpools utvikling under Rodgers' ledelse overhodet ikke har vært god nok.

– Fra mitt ståsted virker det som at Liverpool er på vei mot et punkt der Rodgers sin tilstedeværelse problematiserer klubbens utvikling. Uansett hvor dyktig treneren er eller ikke er, så vil freden kun holde frem til neste tap – når spørsmål om fremtid og avgang igjen vil prege nyhetsdekningen av klubben. Hvilken som helst som har vært involvert i profesjonelle fotballklubber kan bekrefte at det er ekstremt slitsomt å arbeide, eller i det hele tatt eksistere, under slike forhold, sier han.

– Alarmen gikk da assistentene måtte gå
Den tidligere sjefspeideren i Watford, Bayer Leverkusen, Hannover 96 og Zenit St. Petersburg er usikker på hvem som stod bak avgjørelsen om å sparke Rodgers' assistenter i sommer.

– Selv om FSG utvilsomt gjorde en stor beslutning ved å backe Rodgers i sommer, ringte også alle alarmer da hans lojale assistenter måtte gå. Jeg kan ikke huske å ha hørt om noe lignende i engelsk fotball, i alle fall ikke i Premier League. Ikke bare må dette overraskende trekket ha forverret forholdet mellom eierne og treneren, men nordirens posisjon i klubben ble også kraftig svekket, konkluderer Karlsen.

Han synes det er trist at Rodgers' prosjekt på Anfield ikke har lykkes, og berømmer klubbledelsen for å ha satset på den nå 42 år gamle manageren.

– Jeg synes det er synd at Rodgers sliter med å lykkes i Liverpool. Det er alltid tilfredsstillende å se relativt unge trenere lede storklubber, sukker Karlsen, og fortsetter:

– Dessuten synes jeg også at Rodgers har stått for kreative og spennende konsepter rent taktisk. I de periodene Liverpool får det til å flyte offensivt, er det få andre lag som er mer underholdene og interessante å studere. Uansett hva man skulle mene om Rodgers er det hevet over en hver tvil at han er en av de mest hardtarbeidende trenerne i Premier League. Han legger igjen enormt med innsats på treningsfeltet og tilsynelatende gjort alt i sin makt for å lykkes med klubben, mener han.

– Sier ting som er klekket ut på lederseminar
En ting Karlsen imidlertid ikke liker med Rodgers, er managerens opptreden i media i enkelte situasjoner.

– Når det er sagt har Liverpool-treneren også gjort det litt vanskelig for seg selv med mange rare uttalelser i media og en lederstil som utad byr på mye «gimmick» og triks som kan virke klekket ut på lederseminar, sier fotballeksperten.

I likhet med media og fansen er vil han med spenning følge utviklingen i Liverpool fremover.

– Om Liverpool makter å vinne de neste kampene tror jeg Rodgers vil få fortsette. Men som sagt, som en konsekvens er det fare for at klubben kommer til å vakle – ikke storme – videre. Til tross for tilliten FSG har gitt Rodgers så er det grenser for alt. Selvsagt vil det være et ansiktstap for amerikanerne å løse ut en trener så tidlig i sesongen etter å ha backet han gjennom hele sommeren. Men treffer man riktig med en ny manager nå så har man fortsatt tid til å redde sesongen, understreker Karlsen.