Citys startellever kostet 3,9 milliarder: – En pervers kjøpekultur

Det er ny rekord i Premier League. Ekspert mener fotballen er blitt «ultrakapitalistisk».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Tottenham – Manchester City på TV 2 Premium og TV 2 Sumo lørdag kl. 13.30

Premier League-klubbene punger ut med milliarder av kroner for å styrke sine tropper i sommer.

Derfor kommer det neppe som en overraskelse av Manchester City noterte seg for en ny rekord forrige serierunde.

For aldri tidligere har en startoppstilling i Premier League vært dyrere.

Kostet klubben 3,9 milliarder kroner (!)
Manchester Citys startellever i 1-2-tapet mot West Ham på Etihad hadde en samlet prislapp på vanvittige 3,9 milliarder kroner.

Til sammenligning hadde West Hams startoppstilling en samlet prislapp på 315 millioner kroner, viser en oversikt utarbeidet av den britiske avisen The Daily Mail.

Manchester Uniteds manager Louis van Gaal har i likhet med byrival Manchester Citys hovedtrener Manuel Pellegrini brukt enorme summer penger på spillerkjøp.

Van Gaals startoppstilling mot Southampton på St Mary's Stadium har totalt kostet klubben 3,01 milliarder norske kroner.

Chelseas milliardlag slo Arsenal
José Mourinho og Chelsea har levert høyst varierende resultater innledningsvis i sesongen. Men søndag ble det 2-0-seier mot London-rival Arsenal med en startellever som samlet kostet klubben 2,45 milliarder kroner.

I det samme oppgjøret sendte Arsene Wenger ut et mannskap med en samlet prislapp på 1,83 milliarder kroner fra start.

Liverpool klarte bare 1-1 mot Norwich, men Brendan Rodgers utvalgte fra start var den femte dyreste lagoppstillingen forrige serierunde. Liverpools startellever kostet samlet 1,61 milliarder kroner, mens Norwich startoppstilling på Anfield kostet 277 millioner kroner. 

– Det er trist at det blitt sånn
TV 2-ekspert Simen Stamsø Møller er ikke overrasket over at Manchester Citys startellever satte ny rekord. Han synes imidlertid at den vanvittige pengebruken i Premier League først og fremst er trist.

– Først må jeg si at jeg nok tenker som mange andre fotballsupportere. Det er trist at det er blitt slik at det er pengene som rår i fotballen. Og det er jo de klubbene som har brukt mest og som har mest penger, som gjør det best. Det ser man både i Premier League og i Europa forøvrig. Det er dessverre slik den moderne fotballen er blitt, poengterer Stamsø Møller overfor TV 2 Sporten.

Han mener den enorme pengebruken gjør det ekstremt vanskelig for lokale talenter å komme seg gjennom nåløyet fra klubbenes ungdomsavdeling til førstelaget.

– Nå ser vi jo at de største klubbene i Premier League bruker etablerte seniorspiller også i ligacupen. Tidligere var det slik at klubber som Arsenal og Manchester United brukte ligacupen som en arena for å slippe til egne ungdomsspillere. Men klubber som Manchester City, Chelsea og Manchester United har nå så store tropper at seniorspillerne spiller ligacupen for å få kamptrening, sier eksperten.

– Henter ikke nødvendigvis bedre erstattere
Møller trekker frem Qatar-eide Manchester City er et godt eksempel på en klubb som har for mye penger.

– Spillere som Carlos Tevez og Edin Dzeko ble jo sendt på dør, selv om de på sitt beste var i nærheten av å være i verdensklasse. Så ble Bony hentet inn for en gigantsum, selv om forskjellen på Bony og Dzeko i mine øyne ikke er så stor, sier eksperten, og understreker samtidig at Manchester City også har hentet gode spillere, selv om klubben har betalt dyrt for dem.

– De betaler for kvalitet, og denne sesongen har Manchester City punget ut med 40-50 millioner pund for unge, sultne spillere som Raheem Sterling og Kevin De Bruyne, konstaterer han.

– Et lyspunkt i den ultrakapitalistiske fotballen
– Tror du pengebruken i Premier League vil fortsette å øke?

– Vel. Vi nærmer oss vel nå et slags tak. Jeg kan ikke se for meg prisene stiger enda høyere enn 50-60 millioner pund for de beste spillerne fremover. Og samtidig må jeg si at det er beundringsverdig at klubber som Manchester City og Chelsea har sprutet inn penger i sine ungdomsakademier, i tillegg til den perverse kjøpekulturen, svarer Møller, før han legger til:

– Ikke noe problem for eierne
– Som mange andre synes jeg det er kjekkere at egenutviklede unge spillere slår gjennom i en klubb, enn at en etablert, dyrekjøpt stjerne gjør det. Det er noen sjeldne lyspunkt med tanke på hvor mørk og ultrakapitalistisk fotballen har blitt, slår han fast.

– Hva tror du Premier Leagues managere tenker om pengebruken?

– Jeg tror for eksempel ikke at Manuel Pellegrini tenker over at her han en startoppstilling til fire milliarder. Det er jo først og fremst direktørene i klubbene som fikser overgangene og godkjenner overgangssummene. Og de forholder seg igjen til Citys eiere, som de vet har en så stor pengebinge at de vanvittige summene som betales ikke er et problem, minner han om.

Dette var de dyreste lagoppstillingene forrige serierunde i Premier League*:

(*Spillernes overgangssummer oppgitt i britiske pund på grunn av den varierende valutakursen de siste årene):

1. Manchester City, 3,9 milliarder kroner (308 mill. pund):

Keeper: Joe Hart (1,5 mill pund)

Forsvar: Bacary Sagna (gratis), Nicolas Otamendi (28,5 mill pund), Eliaquim Mangala (43 mill. pund), Aleksandar Kolarov (19,5 mill pund)

Midtbane: Jesus Navas (16,3 mill pund), Fernandinho (33 mill. pund), Yaya Toure (25 mill. pund)

Angrep: Kevin De Bruyne (55 mill. pund), Raheem Sterling (49 mill. pund), Sergio Aguero (38 mill. pund)

2. Manchester United, 3,01 milliarder kroner (239 mill. pund):

Keeper: David De Gea (18,9 mill. pund)

Forsvar: Marcos Rojo (17 mill. pund), Chris Smalling (11 mill. pund), Daley Blind (14,1 mill. pund), Matteo Darmian (14,4 mill. pund)

Midtbane: Juan Mata (37,1 mill. pund), Morgan Schneiderlin (25 mill. pund), Michael Carrick (18,6 mill. pund)

Angrep: Memphis Depay (25 mill. pund), Anthony Martial (38 mill. pund), Wayne Rooney (20 mill. pund)

3. Chelsea, 2,45 milliarder kroner (194 mill. pund):

Keeper: Asmir Begovic (8 mill. pund)

Forsvar: Branislav Ivanovic (8 mill. pund), Kurt Zouma (11,6 mill pund), Gary Cahill (7 mill. pund), Cesar Azpilicueta (5,5 mill. pund)

Midtbane: Cesc Fabregas (30 mill. pund), Oscar (20 mill. pund), Eden Hazard (30 mill. pund), Nemanja Matic (21 mill. pund)

Angrep: Pedro (21 mill. pund), Diego Costa (32 mill. pund)

4. Arsenal, 1,83 milliarder kroner (145 mill. pund):

Keeper: Petr Cech (10 mill. pund)

Forsvar: Gabriel Paulista (13,5 mill. pund), Laurent Koscielny (10 mill. pund), Nacho Monreal (8,5 mill. pund), Hector Bellein (egen ungdomsavdeling)

Midtbane: Mesut Özil (42,5 mill. pund), Aaron Ramsey (8 mill. pund), Santi Cazorla (15 mill. pund), Francis Coquelin (egen ungdomsavdeling)

Angrep: Theo Walcott (8 mill. pund), Alexis Sanchez (30 mill. pund)

5. Liverpool, 1,61 milliarder kroner (128 mill. pund):

Keeper: Simon Mignolet (9 mill. pund)

Forsvar: Nathaniel Clyne (12,5 mill. pund), Mamadou Sakho (18 mill. pund), Martin Skrtel (7 mill. pund), Alberto Moreno (12 mill. pund)

Midtbane: James Milner (gratis), Lucas (6 mill. pund), Emre Can (10 mill. pund)

Angrep: Philippe Coutinho (9 mill. pund), Christian Benteke (32,5 mill. pund), Daniel Sturridge (12 mill. pund)

6. Tottenham Hotspur, 1,33 milliarder kroner (105,7 mill. pund):

Keeper: Hugo Lloris (7 mill. pund)

Forsvar: Kyle Walker (5 mill. pund), Toby Alderweireld (11,5 mill. pund), Jan Vertonghen (10 mill. pund), Ben Davies (7 mill. pund)

Midtbane: Eric Dier (4 mill. pund), Delle Alli (5 mill. pund), Nacer Chadli (7 mill. pund)

Angrep: Son Heung-min (22 mill. pund), Erik Lamela (27,2 mill. pund), Harry Kane (egen ungdomsavdeling)

Kilde: The Daily Mail, Sky Sports, The Telegraph